КОВАЧЕВИЋ: Андрић исписао ДНК балканских народа

KOVAČEVIĆ: Andrić ispisao DNK balkanskih naroda

15 oktobra 2017

Akademik Dušan Kovačević rekao je u Beogradu na svečanoj akademiji povodom 125 godina od rođenja Ive Andrića, da u kratkim i ljekovitim zapisima o ljudskoj prolaznosti, u „Znakovima pored puta“, ovaj veliki srpski pisac ispisuje DNK balkanskih naroda.

– Andrić je dao najsažetiju i najtačniju „dijagnozu“ zemlje na kojoj se rađamo, živimo ili životarimo, ako smo imali sreće da ne stradamo u silnim ratovima – rekao je Kovačević na svečanosti u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

On kaže da je prošlo 125 godina od rođenja pisca „biografija naših predaka, nas i naših potomaka koji će se prepoznati u knjigama napisanim davno prije njihovog rođenja“.

– I ako je neko zažalio što nije ništa napisao o svom životu, ne mora previše brinuti – svi naši životi, sve naše sudbine i naše nade izneverene ispisane su u knjigama Ive Andrića – istakao je Kovačević.

Predsjednik SANU akademik Vladimir Kostić istakao je da je Akademija ponosna na to što je Andrić postao njen član prije 91 godinu.

– Danas obilježavamo 125 godina od njegovog rođenja, sa poštovanjem i osjećajem zadovoljstva što smo ga imali i imamo u ovoj sredini, na Akademiji, u ovom gradu, u ovoj zemlji, koje je volio i smatrao svojim, ne ometajući nikoga da u njegovim redovima nalazi i svoje, posebne pouke, jer nam ne pada na pamet da tvrdimo da on, kao ustalom ni Vuk, Njegoš i neka druga velika imena koje danas nepravedno izostavljam, pripadaju samo nama – rekao je Kostić.

Akademik Miro Vuksanović rekao je da je Ivo Andrić jedinstven u srpskoj književnosti i pojam kako se na jednostavan način postiže savršenstvo, pjesnik koji je uspostavio umjetničke mostove između strana svijeta, čovjeka i čovjeka, prošlosti i našeg vremena.

– O Andriću se govori kako ne bi smjelo da se govori iako nekad biva kriv bez krivice, što i jeste osobina velikih ljudi, jer mali čovjek hoće velikog da umanji, jer mu se tako čini da će postati veći – rekao je Vuksanović.

On je istakao da je Andrić stvarao na srpskom jeziku, čime pripada srpskoj književnosti i ukazao da činjenica da se njegova djela svake godine objavljuju u Srbiji i u svijetu znači da je Andrić naš savremenik, da je tražen pisac, da je njegov kvalitet nesporan.

– Samo u ovoj godini izaći će 55 naslova na srpskom i još petnaestak jezika u dvadesetak zemalja svijeta – rekao je akademik Vuksanović.

Akademik Matija Bećković rekao je da ne bi bilo pogrešno reći da su roditelji Ive Andrića – Njegoš, Vuk Karadžić, srpska narodna poezija i srpski jezik, ali da je Andrić bio „sam sebi predak“.

– Ivo Andrić jedva da je negdje spomenuo svog oca i majku, tako da je on sam sebi bio i otac i majka. Za njega se jedino ne može reći da nije birao narod u kome će se roditi, ni jezik koji će govoriti i pisati. To je on sve odlučio sam – kaže Bećković.

On je podsjetio na to da je Andrić izabran u SANU kada je imao 34 godine, a predložili su ga Bogdan Popović i Slobodan Jovanović.

Na svečanoj akademiji prikazani su i filmski snimci na kojima Andrić čita odlomke iz svojih djela, a dramski umjetnici Nebojša Dugalić, Milan Mihailović i Petar Mihailović čitali su odlomke iz djela nobelovca.

KOMENTARI3 komentara

  1. goran says:

    Koja luptanja, koja opšta mesta, koji nekritički pristup literaturi, baš po meri današnje gluposti koja caruje Srbijom.

  2. goran says:

    Pogledajte ko sedi u prvom redu: Beckovic, Tesic, Kovacevic, sve Karadjordjevi masoncici. Jadna si Srbijo kada se ovome klanjas.

  3. Kosovac says:

    Dušan Kovačević, Vladimir Kostić, ostareli a nisu svesni da biti akademik nije samo imati znanje. Akademik treba biti čovek, ne treba biti beskičmenjak koji je prodao veru za večeru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *