Козји сир и сурутка – извор здравља на столу

Kozji sir i surutka – izvor zdravlja na stolu

4 jula 2019

KOZJI sir, jogurt i surutku trebalo bi što češće imati na meniju, jer kod dece podižu imunitet, a važni su i za izgradnju i obnovu kostiju. Podstiču pravilan rad digestivnog trakta, ali se preporučuju i u prevenciji i terapiji oboljenja jetre (masna jetra, ciroza, mononukleoza). Delotvorni su kod osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upala, rada bubrega…

Proteini iz kozje surutke se odmah apsorbuju i snabdevaju mišićne ćelije energijom i aminokiselinama, a atletičarima i rekreativcima obezbeđuje brz oporavak mišića posle treninga. Izvanredna je i za trudnice, kod kojih postoji povećana potreba za belančevinama. Surutka je bogata i esencijalnom aminokiselinom triptofan (prirodni sedativ). On stimuliše lučenje serotonina, najpoznatijeg neurotransmitera koji stvara osećaj relaksiranosti. Serotonin deluje i antidepresivno, smanjuje apetit, snižava holesterol i čisti zubne naslage.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *