Козји сир и сурутка – извор здравља на столу

Козји сир и сурутка – извор здравља на столу

4 јула 2019

КОЗЈИ сир, јогурт и сурутку требало би што чешће имати на менију, јер код деце подижу имунитет, а важни су и за изградњу и обнову костију. Подстичу правилан рад дигестивног тракта, али се препоручују и у превенцији и терапији обољења јетре (масна јетра, цироза, мононуклеоза). Делотворни су код остеопорозе, повишеног холестерола и крвног притиска, упала, рада бубрега…

Протеини из козје сурутке се одмах апсорбују и снабдевају мишићне ћелије енергијом и аминокиселинама, а атлетичарима и рекреативцима обезбеђује брз опоравак мишића после тренинга. Изванредна је и за труднице, код којих постоји повећана потреба за беланчевинама. Сурутка је богата и есенцијалном аминокиселином триптофан (природни седатив). Он стимулише лучење серотонина, најпознатијег неуротрансмитера који ствара осећај релаксираности. Серотонин делује и антидепресивно, смањује апетит, снижава холестерол и чисти зубне наслаге.

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u