KRAĐA GRAĐANA: EPS nezakonito obračunava struju

KRAĐA GRAĐANA: EPS nezakonito obračunava struju

16 januara 2014
epsNacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) saopštila je da EPS nezakonito obračunava potrošnju struje.

NOPS poručuje da građani čija brojila nisu overena u skladu sa odredbama Zakona o metrologiji, nisu u obavezi da plate ne samo decembarske već sve račune koji im se ispostavljaju preko neoverenih mernih uređaja.

Ta organizacija, zbog jučerašnje izjave vršioca dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandra Obradovića – da su potrošači u Srbiji u obavezi da plate uvećane decembarske račune, navodi da prema javno dostupnim informacijama blizu dva miliona brojila za očitavanje potrošnje električne energije nije overeno.

Očitavanje potrošnje elekrične energije preko takvih merila nije dozvoljeno i protiv je zakona, ističu u NOPS-u.

„Zakonom o metrologiji propisano je da redovnom overavanju podležu merila koja su u upotrebi, kao i da su za redovno overavanje brojila električne energije odgovorni vlasnici brojila, odnosno lica odgovorna za merenje potrošnje električne energije, odnosno, u konkretnom slučaju, Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije, a nikako građani (čl. 19 i 23 Zakona o metrologiji)“, navedeno je u saopštenju.

Odredbom člana 26. stav 2. Zakona o metrologiji propisano je da se merilo čiji je žig, odnosno uverenje o overavanju merila, prestao da važi ne sme upotrebljavati.

„Možemo konstatovati da samo brojilo sa važećim žigom odnosno uverenjem o overavanju merila, može dati pouzdane rezultate merenja na osnovu kojih se može vršiti obračun potrošnje električne energije“, navodi NOPS.

Ta organizacija tvrdi da je javnost u Srbiji i predstavnike EPS-a i EPS-Snabdevanja godinama upozoravala o tom grubom kršenju zakona na štetu potrošača, i da su nadležni u tim preduzećima opravdanje za takvo stanje nalazili u tenderima za javne nabavke „koji stalno padaju“ i tražili razumevanje.

„Pitamo se kako je moguće da vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović izlazi u javnost sa zahtevom da se decembraski računi moraju platiti i pritom nema razumevanja za činjenicu da ovo preduzeće utrošenu električnu energiju godinama unazad obračunava nezakonito, preko brojila koja se ne smeju upotrebljavati“, ističu u NOPS-u.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *