КРАЈ АМЕРИЧКО-ТУРСКОГ САВЕЗА! Америка повлачи конкретне потезе!?

KRAJ AMERIČKO-TURSKOG SAVEZA! Amerika povlači konkretne poteze!?

16 oktobra 2019

Državno-vojni vrh Sjedinjenih Država razmišlja o povlačenju sa teritorije Turske – tačnije, sa njene avio-baze Indžirlik – svih 50 nuklearnih avio-bombi B61.

Ovo je objavio najuticajniji američki dnevni list The New York Times koji se pozvao na „dobro obaveštene izvore“ u vrhu vlasti u Vašingtonu.Objavio je i da o „varijantama povlačenja taktičkog nuklearnog oružja iz Indžirlika“ razgovaraju visoki predstavnici Stejt departmana i Ministarstva energetike SAD u čijoj nadležnosti je čuvanje nuklearnih arsenala.

Povlačenje je – naglašava The New York Times – postalo aktuelno zato što je Turska na severoistoku Sirije započela rat protiv Kurda.

List prenosi mišljenje jednog neimenovanog američkog „visokog funkcionera“ koji je ocenio da je nuklearno oružje SAD u Turskoj „faktički postalo talac Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog suprotstavljanja uticaju SAD.

Simptomatično je što je isti funkcioner stvari postavio ovako:

„Povlačenje tih avio-bombi označilo bi kraj tursko-američke alijanse, a ostavljanje u Indžirliku – pristajanje na nuklearnu ranjivost SAD“.

Pentagon izvan SAD ima pet baza sa oko 150 taktičkih nuklearnih bombi.

Te baze se nalaze u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji – sa po 20 taktičkih nuklearnih avio-bombi B61 u svakoj – i u Italiji (40) i Turskoj (50).

KOMENTARI8 komentara

 1. Garo says:

  Mars dzukele u kucicu...

 2. Slobodanka says:

  Provincija Adana izlazi na Sredozemno more i značajno se bavi turizmom, a 12 km istočno od grada Adana je baza Indžirlik. Turizam i vojna baza sa nuklearnim bombama, to ne ide zajedno. Ove bombe su tamo smeštene radi sprečavanja ekspanzije nekadašnjeg SSSR-a. Gde če ih preneti? U Grčku i Italiju? Nadam se da neće u Bugarsku.

  • Kosovac says:

   Nadam se da neće u Bondstil. Plus nadam se da nisu tamo već izgradili neki lansirni tunel.

  • opet ja says:

   Ma plaše se da im Turci ne zabrane izlazak iz baze i na taj način blokiraju i tih 50 B-61 bombi. Već su bili blokirani 2016. posle neuspelog puča protiv Erdogana.

 3. Slobodanka says:

  Ovo je bilo aktuelno i 2016 godine neposredno posle neuspelog puča za svrgavanje Erdogana. Grci odavno strepe da će kod njih premestiti te bombe, povremeno protestuju zbog sumnji da se na tome tajno radi.

 4. Zoran says:

  Verovatno spremaju neku nesrecu Turskoj, pa da eksplodira nuklearna bomba slucajno. Sto bi se reklo, hoce cist teren.

 5. Milan says:

  NATO alijansa se KOBOJAGI NE raspada, ali Turska je kupila ruske S-400, u još ponečemu POSTUPA NEŠTO SAMOSTALNIJE vodeći više računa o sebi a baš to ne odgovara SAD-u i baš jeste zabrinjavajuće što to smeta SAD-u, baš sada lema američke vazale sirijske Kurde, evropske članice NATO-a više neće da izvoze oružje Turskoj i još ako odu nuklearne bombe iz Indžirlika - to ukazuje da TURSKA JE SAMO NA PAPIRU ČLANICA ZAPADNE VOJNE ALIJANSE.

 6. Goran Swe says:

  Oni i zaoštravaju sa Turskom da bi mogli reći da ih oni tjeraju iz Nata. U stvarnosti je Turska trenutno "strano tjelo" u savezu i može i da sabotira i da špijunira za svoj budući savez koji će zapad staviti u dzep u roku od 5 god.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *