КРАЈ „Б92“ – Нема више Инсајдера, Пешчаника и осталих квазиполитичких Сорошевих срања!

KRAJ „B92“ – Nema više Insajdera, Peščanika i ostalih kvazipolitičkih Soroševih sranja!

19 jula 2015

Soros B92Piše: Miša Đurković

Mlađe generacije koje su postale svesne sveta oko sebe posle 2000, Radio i Televiziju B92 percipiraju mahom kroz informativu, Insajdere, Peščanike i ostala kvazipolitička sranja. I to s punim pravom jer za ovih petnaest godina ostavili su iza sebe toliko toksičnih tragova da se to više ne može ni pobrojati. No šta očekivati od sistema koji je u vlasništvu Džordža Soroša, a sad prelazi u ruke bivšeg šefa CIA?

Posle 2000, ovaj sistem je postao glavni instrument za 1) kontrolu i drukanje vlasti ako skrenu sa rđavog puta i za 2) preumljenje srpske javnosti u pravcu koji su strani okupatori postavili.

No, istorija Radija, a zatim i Radio-televizije B92 znatno je složenija. Početkom devedesetih, pre nego što je ovaj radio u potpunosti prešao u ruke preumljenog Verana i Saše Mirkovića, odnosno stranaca koji su ga finansirali, bio je nosilac ozbiljnih monarhističkih pa i raznih drugih desnih ideja (sećamo se Caneta koji u legendarnom džinglu čita Vladimira Velmar Jankovića, „Pogled sa Kalemegdana“). No kad su počeli da stižu ozbiljni novci, ideološki i informativni profil kuće se potpuno promenio pa su došle sindikalne, antiratne i ostale lukrativne emisije i programi.

Pročitajte još:

Razorna moć B92

Evo ko i koliko plaća nevladine organizacije u Srbiji, CESID, B92, „Peščanik, E-novine…

„Blic“ i „B92″ kao evroatlantski službeni glasnici

Međutim, B92 nije bio samo politika. Štaviše, u tom segmentu on je izgubio bilo kakvu vrednost, ali je imao mnogo toga drugog što je bilo izuzetno zanimljivo, korisno, vredno i uglavnom jedinstveno na našim radio talasima. Bilo je tu najpre neverovatnog humora, fantastično duhovitih i inovativnih emisija, ljudi koji su ni od čega pravili sate urnebesnog zezanja i razvijali moždane vijuge i sebi i drugima. Negde od 1992, najkasnije 1993. već sam pažljivo počeo da izbegavam jednostrano propagandne političke emisije, ali sam tokom kompletnog preostalog vremena radio uglavnom držao na frekvenciji 92,5. To su inače srećne godine kad sam živeo bez televizije u kući pa mi je radio bio osnovni medij.

Na radiju bile su to godine Milana Petrovića Tice, Mjehura, Miška Bilbije. Nešto kasnije došli su i Duća i Duća, pa zatim i Brakus, Zoza, Sportski ritam srca itd („Roberte Roberte, osto si bez m… Roberte“ – tako su horski počeli emisiju posle legendarne utakmice na Maksimiru kad je Batica Mirković isključen zbog znate već čega… Inače sportska redakcija je uvek bila izrazito nacionalistička). Posle sjajnih muzičkih emisija koje su išle između 10 i ponoći dolazio bi neverovatan noćni program. Bilo je tu svačega, od Fleke preko žanrovskih muzičkih programa (Gordan Paunović i Toma Grujić) sve do urnebesnih kontakt programa i tok šoua. Ovoga puta podsetio bih na dve emisije koje su mi se posebno urezale u sećanje.

Mislim da je bio utorak noću, od 12 do 2, kada su tada još lovom i moći nepokvareni budući savetnici predsednika države imali potpuno ludačku emisiju u kojoj su se zezali sa svim i svačim. Elem, Krstić i Šaper na pejotlu , dovoljni sebi samima, a često pojačani raznoraznim ludacima iz gradskog života. Ratna 1991. i 1992. Tek sam počeo svoje studiranje i ko za inat u sredu ujutru Žunjić je vežbe iz antičke filozofije postavio baš za osam ujutru. To je značilo maksimum pet sati spavanja, ali uprkos tome retko koju emisiju sam propustio.

Ipak, za mene vrh te epohe je bila „mama kozica“. Legendarna Maja Marinković, koja je i kasnije imala nekoliko zanimljivih doprinosa, vodila je verovato najbolju humorističku emisiju ikada na radio telasima. Bile su to vanilice ili u punom nazivu „Dođi na vanilice a može i kafa“ U pitanju je bio kontakt program u kome je Maja pričala najpre sa samom sobom, a zatim i sa srećnicima koji bi uspeli da se uključe. Povremeno bi joj se pridružila i sestra i nikad zaboravljeni muški lik saradnik na čuvenim džinglovima (Krle, keks za konja, Vataj vanilice, zaokoli…) Nedelja popodne, recimo od 3. Zavalite se posle ručka i uživate.

Nadam se da su makar službe negde sačuvale te snimke i da će se kad tad na internetu negde pojaviti bar segmenti ove epopeje koja svedoči o izuzetnoj duhovitosti ovog naroda.

Drugi strašno bitan segment cele priče bio je muzika. Od toga sam u stvari hteo da krenem, jer naime ovaj humor i duh koji je krasio B92 nestao je odavno. Ali sve do prošle nedelje još uvek se u solidnoj meri održavala muzička koncepcija koja je ovaj radio još od 1990, izdvojila od konkurencije i koja se održala sve do leta 2015.

Naime, i kad su posle 2000. počeli da se prilagođavaju zahtevima korporativne bezličnosti sa Koka kola muzičkim listama, i dalje su gro muzičkog programa gradili na pristojnoj muzici koja osim povremeno na Studiju B više ne može da se čuje bilo gde kod nas. Još uvek je moglo da se naleti na par sati bez priče u kojima bi se ko u stara vremena ređala imena na kojima smo odrasli. Osim toga, za večernje časove ostavljeni su bili autorski heroji koji su mi zaista život činili lepšim.

Nema odavno Tatomira i njegovog Transglobal andergraunda, ali je Milić i njegov Balanso ostao oaza vrhunskog hipsterskog zvuka, u rasponu od crnačkog disko andergraunda sedamdesetih do savremenih laundž eksperimenata. Preživeo je do skoro i Kepa sa svojim rok i pop novitetima, a nedelja je posebno bila dan za muzičko uživanje. U šest Terzić i Originalni soul rečnik koji ide čini mi se od samih početaka radija. Zatim Žikica i Dole na uglu, a od jedanaest Disko 3000 Bojana Đorđevića sa novitetima iz svetske etno muzike. Što bi rekli, lepota kao takva.

E dragi moji, svega toga od prošle nedelje nema. To je zapravo trenutak kada je poslednji ostatak onog izvornog duha koji je nekada krasio Radio B92 umro. Što se tiče same firme, baš me briga. No problem je što ni približno više ne postoji mogućnost da osim ponekad na Studiju B (a i to je pitanje do kada pošto i njih uskoro prodaju) čujemo kvalitetnu popularnu muziku različitih žanrova. Dakle, ko sada uključi B92 čuće ista ona sranja poput Van Ripablik ili A-ha koja može da čuje na Gradskom radiju, ili bilo kom drugom. Pre neki dan naleteh na Lauru Branigan i čuveno Ju tejk maj self kontrol!? Nekad je to moglo da se čuje samo kod Brakusa kada se najbrutalnije zezao sa disko hitovima iz osamdesetih.

Naravno, danas imamo internet i hiljade fantastičnih radio stanica na kojima možemo da čujemo šta god želimo. A eno i Milić najavljuje da će nastaviti da emituje svoj šou na internetu. No, to nije isto. Dobar radio voditelj je nezamenljiv, sa njim se gradi poverenje godinama, njemu se veruje i od njega se uči. A što se tiče humora, na radiju caruju tupavi voditelji jutarnjih programa i napadno šatro-duhoviti primitivci koji vode razne „emisije“ prepodnevnog ili popodnevnog tipa u kojima uglavnom lupaju na vrlo banalan način.

Odlaskom i ovakve devedeset dvojke po celom etru zacarilo je isto korporativno sranje, samo možete da birate `oćete li da bude domaće (Grand, Pink) ili globalno (Van ripablik, Avići, Bijonse, itd). Opšti nivo popularne kulture nastavlja da se srozava. Time i narod postaje gluplji i primitivniji, a kakva takva elita više nema ništa što bi slušala.

(Novi Polis)

KOMENTARI14 komentara

 1. Zeljko says:

  Nema Sorosa , ali ima Republika Hrvatska na 113-om kilometru od Beograda !!

 2. Dux says:

  Sa najezdom imigranata, sve će vas oni vratiti na 1.3-ći kilometar od Zagreba!!! To će ti biti Republika ujko!!!

 3. Istina says:

  Ti, budi spreman, za dom, uskoro dolazimo po svoje. Srbija od Trsta do Atine.

 4. Dušan grešnik says:

  Za SAMO 5 godina, svet će izgledati poprilično drugačije nago danas. Nažalost, ova anglosaksonska kiša je malo duže potrajala. Budite spokojni jer sunce će obasjati ponovo.

 5. Za Srbiju says:

  Cenim autora teksta zbog njegove borbe za tradicionalne vrednosti u Srbiji. Ali ovaj tekst tumačim kao žal za mladošću. Kada smo uživali u zapadnoj muzici, jer smo mislili da ona nešto vredi i da u nama izaziva svaku vrstu slobode. Političke, seksualne, ... Nije tako. Muzika, film, knjige i razni trendovi koji dolaze sa zapada, jednako su vredni koliko i njihova politika i stav zapadnog "nadčoveka". Sve je to u istoj fukciji sa istim ciljem mentalnog i emocionalnog porobljavanja sveta. Čak postajete zavisni od istih. Na zapadu je sve isprogramirano. I bestseleri i javne ličnosti i tzv. muzičke i glumačke zvezde, "naučne" dogme, "moderno" vreme i moda, razne "slobode" i ostala sranja. Ako želimo da preživimo, moramo da shvatimo da postoji jedna jedina istina, koja je sveopšta stvarnost i koja se ne razglaba kroz muziku, filmove, knjige i medije, pamflete i rezolucije. Ona je u nama zapisana i svaki čovek koji je prosvećen zna istinu i bori se za istinu, za pravdu. Potpuno jednostavnim rečnikom i prostoproširenim rečenicama. Ali ako se čovek bori za laži, onda su mu potrebne knjige, "akademsko" izražavanje, "naučne" i filozofske rasprave, simpozijumi i kongresi, opšti cirkus zamotan u lepe boje i dobar dizajn "modernog" vremena. Što se tiče slobode, ona je ograničena moralom. Svako od nas razlikuje dobro i loše. Ali ako želite da opravdate ubijanje ljudi, porobljavanje, homoseksualizam i svako drugo devijantno ponašanje ili sl., onda vam je potrebna zapadna "umetnost" da uživate u njenoj slobodi, dok vam se u stvarnosti, od istog tog zapada stavlja nož pod grlo. Kao i vašim potomcima. Ne tražimo zapadno poticanje za razmišljanje, osećanja, vrednovanje i sl., jer oni su sve suprotno od onoga što čovek treba da zna i oseća. Zato ulažu milijarde da bi nas preplavili svojim audio i vizuelnim efektima i uticajima. Ne dajmo se. Ignorišimo ih. Pozdrav. P.S. Ne žalite za muzikom sa B92, niti bilo kojim zapadnim "umećem".

 6. Laza says:

  U potpunosti se slazem sa komentarom potpisnika portala Novi Polis. Za pocetak samo da napomenem da me bas briga za politicke emisije, koje su bez izuzetka bile izrazito anti- sprski orijentisane, kada sam momentalno menjao fekvenciju na svom radiju.Tu prvenstveno mislim na Pescanik.To je emisija koju, kao da su je uredjivale Natasa Kandic, Sonja Biserko i ostali srpski izrodi, placenici i olosi.Da rezimiram informativni program radija B92.To je bio jedini izrazito los srgment programa, koji sam u sirokom luku zaobilazio. Ono na sta bih se posebno osvrnuo je muzicki program Radija B92. Doziveo sam neverovatno razocaranje proslog vikenda,11-12.jul, kada sam uocio nagli zaokret u muzickoj koncepciji radija.Moja strahovanja su se potvrdila kada sam trazeci objasnjenje novonastale situacije, otisao na sajt B92 i procitao informaciju, da od ponedeljka 13.jula radio B92 krece sa novom muzickom koncepcijom, dosad nevidjenom na ovim prostorima.Odmah sam shvatio da je moj stari radio B92 mrtav.U Srbiji su do tada postojale samo 3 radio stanice koje zadovoljavaju moje kriterijume poimanja kvalitetne domace i svetske muzike.To su Radio Studio B, Radio B92 i Beograd 202.Moram da se ogradim , mozda je i Radio Pancevo zadrzao muzicku koncepciju koji je ranije imao,kada sam bio u mogucnosti da ga slusam.Tako da je moguce da i radio Pancevo spada u tu kategoriju.Na zalost sada su ostale samo 2 radio stanice, sa opasnom tendencijom da se taj broj svede samo na jednu radio stanicu. Studio B je u velikoj opasnosti.Ova nasa vlast pod imperativom rasprodaje svih domacih resursa i bogatstava Srbije planira da proda i Studio B.Ja sam uveren da ko god kupi taj mediji da ce ga muzicki upropastiti. Oterace te divne muzicke entuzijaste, koji sada rade na radiju i doveti neke polupismene tonce i nazovi muzicke urednike koji ce pustati Cecu, Karleusu,Seku... a u najboljem slucaju isto ono sto se sada emituje na B92.Tako da uskoro svi mi koji imamo izgradjene visoke muzicke kriterijume ,necemo imati sta da slusamo , osim Beograda 202.Na zalost , svestan sam toga da smo mi u velikoj manjini i da nismo interestnti sa ekonomskog aspekta, koji je presudan.Naravno tu je internet, kao uteha, koji pruza siroke mogucnosti, gde mozete odabrati bilo koji postojeci zanr i podzanr muzike koji zelite slusati 24h dnevno. Ali svi mi zeliko cuti osim muzike i govorne muzicke programe, ddomace i strane top liste sa najavama i komentarima nasih radijskih voditelja, informacije o kvalitetnim koncetnim i klupskim desavanjima u Srbiji i Beogradu...Za sve to cemo biti uskraceni .Kulturni genocid koji je RTV Pink zapoceo devedesetih godina, pa potom Grand produkcija, Pinkove Zvezdice, razni rijaliti programi,od kojih se mozes zastiti samo ako imas jasno izgradjene i definisane stavove po tom pitanju, a takodje i zakljucavanjem svih tv kanala koji emituju takvu vrstu programa na svojim televizirima.Na taj nacin stitite i ukucane da bar u kucnoj sredini ne dolaze u dodir sa tom vrstom najnizeg moguceg )ne)kulturnog sadrzaja. I na kraju da zavrsim sa ovom mojom pisanijom,Jednom konstatacijom. STRASNO NAM SE LOSE PISE. Ovoga puta sam se samo osvrnuo na kulturni segment koji je sastavni deo naseg zivljenja.

 7. mister Tucoprc says:

  Zeljko Says: jul 18th, 2015 u 11:49 pm Nema Sorosa , ali ima Republika Hrvatska na 113-om kilometru od Beograda !! AAAAAAAA, VELIKA SILA :-))) SAMO NEMOJTE DA NAM KONTEJNERE POKRADETE :-)))

 8. mister Tucoprc says:

  NEMA SEROSA ALI IMA REPUBLIKA SRPAKA NA 100 KM DO ZAGREBA, A I BACALI SMO VEĆ RAKETE NA TAJ VAŠ GRADIĆ :-)))

 9. mister Tucoprc says:

  ZELJKO@ NEMA SEROSA ALI IMA REPUBLIKA SRPSKA NA 100 KM DO ZAGREBA, A I BACALI SMO VEĆ RAKETE NA TAJ VAŠ GRADIĆ :-))) JEL SE SEĆAŠ ? :-)))

 10. rodoljub zaharijevic says:

  pa neka predje,kakve veze imamo sa tim j..e mi se i za starog i za novog gazdu.

 11. blaf says:

  Mnogo me čudi što naši lingvisti ćute na "kroatizaciju" srpskog jezika na svim medijima. Od gola postadoše "vrata", loptom se saigrač "gađa", "za očekivati" umesto "za očekivanje" itd! Svi mediji sa nacionalnom frekfencijom moraju koristiti čist književni srpski jezik! To je vrsta specijalnog rata protiv Srbije, a vodi se "iznutra"!

 12. Marko says:

  @Zeljko Koliko ste vi Hrvati umislili da ste bitni, to je stvarno strasno. Pa sta ako imamo hrvatsku na 100 kilometara od Beograda. Kao da ste vi neka sila ? Ne moze avion da vam se okrene preko teritorije a da ne povredi vazdusni prostor druge zemlje ? Stvarno ste tragikomicni do te mere da izazivate podsmeh sa ovim komentarima.

 13. Dux says:

  @ mister Tucoprc, Ma kako da se seti susid Željko rokanja njihovog lipog Zagreba??!!!!! Vidiš da je pacijent pod ozbiljnim sedativima i u komi od silnog dugočasovnog ''guženja'' i ''nabijanja'' od pozadi na crvenim traktorima (koje obožava da nam pokazuje) od strane rodoljubnih pederčića!!! Pa tu se nije znalo ko pije, ko plaća a ko gura!!!!! Zapomaganja su mogla da se čuju sve do Beograda!!! Izgleda da u celoj toj histeriji ''povuci-potegni'' je zaboravio da podeli u dovoljnim količinama onu njihovu Pavelićevu mast za ''podmazivanje''.....:) E naš suside Željko-jel vidiš šta kolona od 113 km može da uradi kada si TI u koloni PRVI :) Zato pamet u glavu- sledeći put NE ŽMIRI!!!!!!

 14. Igor Bgd says:

  Svi vi koji pričate kroz mržnju ste plaćenici onih koji žele sve nas na ovim krajevima da vide slabe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *