КРАЈ БАТЕРИЈА: Револуционарно откриће значи да ћете моћи да напуните свој телефон за пар секунди

KRAJ BATERIJA: Revolucionarno otkriće znači da ćete moći da napunite svoj telefon za par sekundi

11 decembra 2016

baterije-640x400

Britanski naučnici su rekli da će futuristički sistem omogućiti ljudima da potpuno napune mobilne telefone i laptop računare u samo par sekundi a u narednim decenijama bi mogao i automobile na benzin učiniti suvišnima.

Eksperti predviđaju da će to imati “seizmički uticaj“ na svakodnevne živote ljudi i kažu da to predstavlja najveći skok u električnom skladištenju otako je baterija izmišljena 1800. godine.

Dr Ian Hamerton, koji je predvodio tim koji stoji iza ovog projekta, je izjavio: “Mi verujemo da je ovo izuzetno uzbudljiv i potencijalno razvoj koji će promeniti igru.“

Naučnici sa dva vodeća britanska univerziteta kažu da su razvili vrhunske superkondenzatore koji će zameniti potrebu za baterijama u stotinama svakodnevnih uređaja.

Tehnologija bi mogla brzo revolucionarizovati mobilne telefone, tablete i laptopove – koji su trenutno ograničeni u pogledu snage i veličine zbog potrebe za baterijom.

Ovo bi takođe moglo da obezbedi ogroman napredak za električne automobile, od kojih akutelni modeli nisu uspeli da zainteresuju javnost uglavnom zbog ograničenih dometa i vremenski dugog punjenja od oko osam sati.

Naučnici kažu da, korišćenjem novih superkondenzatora, vozila na električni pogon mogu da putuju daleko koliko i konvencionalni automobili na benzin, i mogu se dopuniti za isto vreme koje je potrebno da se napuni na pumpi.

Ova tehnologija se može koristiti i za javni prevoz. Kina trenutno ima autobuse koji rade na rudimentarne superkondenzatore, ali su oni neefikasni i moraju da se dopunjuju na svaka dva ili tri zaustavljanja.

Međutim, nakon ovog otkrića, stručnjaci kažu da će proširiti na svakih 20-30 zaustavljanja, sa takođe drastično smanjenim vremenom punjenja na samo par minuta.

Superkondenzatori, koji skladište energiju korišćenjem elektroda i elektrolita umesto hemikalija kao baterije, su već dugo pozdravljani kao alternativni izvor energije zbog njihove sposobnosti punjenja i pražnjenja električne energije brzo tokom velikog broja ciklusa.

Međutim, tehnologija je zadržana zbog loše gustine energije po kilogramu, što znači da nije bila u stanju da obavlja osnovne zadatke.

Ali je za nove superkondenzatore, koji su razvijeni korišćenjem iste tehnologije koja se primenjuje prilikom izrade mekih kontaktnih sočiva, dokazano da su između 1.000-10.000 puta jači od postojećih baterija.

Dr Brendan Hovlin sa Univerziteta u Sariju, koji je vodio istraživanje, je rekao: “Postoji globalna potraga za novom tehnologijom skladištenja energije i ovaj novi superkondenzator ima potencijal da otvori vrata do nezamislivo uzbudljivih razvoja.“

U međuvremenu, dr Hamerton sa Univerziteta u Bristolu, je rekao da nova tehnologija ima nebrojene mogućnosti u oblasti nosive elektronike, kao što je Apple Watch, i napredne optike, kao što je Google Glass.

Akademici iz Sarija i Bristola su se udružili u privatnoj kompaniji Augmented Optics Ltd, u istraživanju koje je inicirano njenim direktorom.

Džim Hitkot, izvršni direktor kompanije, je rekao da su rezultati testova bili toliko ohrabrujući da bi proizvodnja novih superkondenzatora mogla početi u “veoma bliskoj budućnosti.“

On je dodao: “Sada aktivno tražimo komercijalne partnere u cilju snabdevanja naših polimera i pomoći u izradi ovih uređaja.“

Ilon Mask, američki milijarder, izumitelj i investitor, je ranije rekao da bi se ti superkondenzatori u budnućnosti mogli koristiti čak i za avione na električni pogon.

Webtribune.rs

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *