Kraj Berluskonija na vidiku

Kraj Berluskonija na vidiku

26 juna 2013

processo-ruby-silvio-berlusconi-370635103Bivši italijanski premijer osuđen je na sedam godina zatvora zbog seksa sa maloletnicom. Presuda još nije pravosnažna, ali nemačka štampa komentariše da će Berluskonija skupo koštati taj provod.

Presuda je potvrdila da je italijanski političar, milijarder i medijski magnat platio za seks za Marokankom Karimom el Mahrug alijas Rubi, koja je tada bila maloletna. To se navodno odigralo tokom takozvanih „bunga-bunga“ zabava koje je tadašnji premijer organizovao u svojoj vili blizu Milana. Sudsko veće koje je donelo odluku o Silviju Berluskoniju sastojalo se od tri žene.

Berluskoni je presudu nazvao „neverovatnom“ i „nečuvenom“ i naglasio da „neće odustati od borbe da Italiju učini slobodnom i pravednom.“ Njegovi advokati najavljuju žalbu. „Kavaljer“, kako ga nazivaju svetski mediji, i dalje ima ozbiljan politički uticaj u Italiji i veliki broj glasača. A čak i ako više instance potvrde presudu, Berluskoni možda neće otići u zatvor. Naime, zatvorske kazne za ljude starije od 75 godina po italijanskom zakonu mogu biti pretvorene u kućni pritvor.

Noje osnabrike cajtung navodi da je presuda bila strožija nego što je to zahtevalo tužilaštvo, i da, po njoj, Berluskoni neće smeti da se bavi politikom: „Mama mia! Presuda sudija u Milanu protiv bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija u procesu ‚Rubi’ je, pravno gledano, grom iz vedra neba – i udarac u lice gospodinu ‘Bunga-bunga’, toj noćnoj mori svih žena i muškaraca kojima idu na živce šovinisti i mačo tipovi. Ipak, Berluskoni još dugo neće morati u zatvor. Presude su u Italiji pravosnažne tek u trećoj instanci. ‘Kavaljer’ će, između psovki, dopustiti svojoj armadi advokata da ulože žalbu. Presuda bi mogla da predstavlja pritisak na vladu premijera Enrika Lete, koji je sa Berluskonijevom partijom formirao krhku koaliciju. Leta za sada nije pokazao uspeh u borbi protiv krize. Zato je ovo pogrešan trenutak da na scenu stupi napadnut i iznerviran Berluskoni.

“Badiše cajtung iz Frajburga takođe smatra da čovek koji je 20 godina bio na čelu Italije i dalje ima „kečeve u svom rukavu“: „Ako je bilo šta preostalo od Berluskonijeve reputacije u inostranstvu, ovim je i to definitivno uništeno. To je jasno. I takođe je jasno da Berluskoni može da nastavi političku igru, za sada. Politika je njegovo poslednje pribežište, da bi ostao van domašaja pravde.

“Noje prese iz Hanovera podseća da je Berluskoni već odavno na meti tužilaštva: „Berluskoni je osuđen na kaznu zatvora zbog neplaćanja poreza još prošlog oktobra. Viša instanca potvrdila je tu presudu, na treću se i dalje čeka. Ako na kraju svih tih suđenja Berluskoni i dalje bude slobodan čovek, Italijani bi morali da se zapitaju šta to nije u redu sa njihovim pravnim sistemom – nakon više od 30 optužnica, Berluskoni nije proveo nijedan dan u zatvoru. To je pokazatelj slabosti italijanskog pravnog sistema.“

Algemajne cajtnug iz Majnca: „Pravo i zakon sukobili su se sa milijardama i bezobzirnošću Silvija Berluskonija. Time možemo da budemo zadovoljni. Kako stvari stoje, malo je verovatno da će najviši sudija biti popustljiv sa ‚Kavaljerom’. On se isuviše često izrugivao italijanskom pravnom sistemu, a aktuelna presuda u Milanu ni u kom slučaju nije uzaludna. Ta stroga presuda sudskog veća jasno je pokazala da zavođenje maloletnika nije nikakav ‚kavaljerski delikt’, čak ni u Italiji, koja važi za mačo zemlju. Na to ne treba namigivati, niti se tome diviti. I zbog toga sudijama svaka čast!

“Rajniše post: „Jedino je za žaljenje to što su baš tužioci i sudije primorani da zaustave Berluskonija. Velikom broju italijanskih glasača su avanture i prevare ‚Kavaljera’ potpuno nebitne, sve dok im veliki zavodnik obećava zvezde sa neba. Najavljeni pad Berluskonija dovodi vladu u Rimu u krizu – nadajmo se, po poslednji put.“

(Dojce vele)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *