Kraj dvostranačja?

Kraj dvostranačja?

29 marta 2014

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Izgleda da dvostranačje u Hrvatskoj ide svome kraju.

Obje »glavne«, velike stranke toliko su propale da su se sada našle na jedva 20 posto podrške građana. Njihovim liderima više nisu oduševljeni ni dojučerašnji gorljivi pristaše i bliski suradnici, a da se o općoj javnosti i ne govori.

U šatorima dvojice pobjednika raspoloženje više nije najbolje premda je Milanović trijumfirao na parlamentarnim izborima prije samo nešto više od dvije godine, a Karamarko je, ubrzo nakon toga, odnio lijepu pobjedu na izborima u HDZ-u.

Pad popularnosti predsjednika SDP-a i premijera izravna je posljedica slabih rezultata Vlade na ekonomskom planu, a nisu im pomogla ni očigledna lutanja u većini resora, nekoliko afera koje dobrano mirišu na korupciju (Merzel, Šegon, Sabo…), slaba komunikacija s javnošću i sukobi u stranci.

No sve bi drugo bio mačji kašalj da Vlada nije već pošteno zagrizla u drugu polovicu mandata, ali zemlju svejedno još uvijek nije iščupala iz recesije koja će se, unatoč lanjskim najavama oporavka, ipak nastaviti i 2014.

Dok sjedim za kompjuterom, u vijestima upravo javljaju da ministar Mrsić za ovu godinu obustavlja svoj vlastiti program zapošljavanja za mlade bez radnog iskustva, u sklopu kojega je (za 1.600 kuna mjesečno) lani radilo skoro 20.000 ljudi. Vlada ni za to više nema novaca.

Propast HDZ-a dogodila se još za vrijeme Ive Sanadera, a Karamarko i njegova nova ekipa poslušnika stranku su dodatno unazadili. Na nasljeđe teških korupcijskih grijeha iz Sanaderove ere, zbog kojih je ugled HDZ-a još prije Karamarka pao na najniže grane, novi šef stranke naslagao je svoje desničarske opsesije i politička lutanja, evidentno kadrovsko »poseljačenje« u središnjici te nesposobnost da se u nekada vladajućoj stranci artikulira bilo kakav alternativni politički odgovor na egzistencijalne i razvojne probleme koji danas muče Hrvatsku.

Činjenica da SDP i HDZ, stranke koje su vedrile i oblačile, u ovom trenutku mogu zajedno sakupiti jedva 40 posto glasova – znači da je čak 60 posto biračkog tijela – među kojima je i dosta njihovih bivših, razočaranih simpatizera – sada okrenuto nekim drugim opcijama i spremno za nove izazove.

O tome nam dosta jasno govori upravo objavljeni Crobarometar koji u brojkama najavljuje velike promjene i pomjeranja u hrvatskoj politici.

Proteklih godina praktički su nestale nekad jake i čvrste stranke poput HSLS-a (sada 2 posto glasova), HSS-a (sada 1,1 posto) i HSP-a (sada 1,7 posto) – pri čemu HNS (sada 2,3 posto glasova) samo naizgled kotira puno bolje jer se maskirao u vladajućoj koaliciji. Sjeća li se netko još uvijek Zlatka Tomčića? Đurđe Adlešić?

A sada se vrlo loše piše i SDP-u i HDZ-u. Nije, naravno, vjerojatno da će oni na narednim izborima potpuno propasti, ali već tu su, da im uzmu glasove, Orah Mirele Holy, Bandić, Gabrić, HDSSB-ov Savez za Hrvatsku, a dolaze još i Ljubo Jurčić, Čačić…

Uz Laburiste, koji su bili glavna sporedna uloga na prošlim izborima, svi će se oni naredati na izbornim listićima u raznim kombinacijama, a svatko od njih, kako pokazuje istraživanje, sam je kadar otkinuti svoja tri, četiri ili pet posto. Mirela Holy još uvijek je mačak u vreći, a već je podržava skoro 9 posto birača.

Gadna vremena dolaze, dakle, za velike. Vrijeme im je da počnu misliti što da učine sami sa sobom.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *