КРАЈ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Крах економије после санкција Русији, Ципрас, приближавање Грчке Русији, све више незадовољних чланица…

KRAJ EVROPSKE UNIJE: Krah ekonomije posle sankcija Rusiji, Cipras, približavanje Grčke Rusiji, sve više nezadovoljnih članica…

28 januara 2015

the_euro_end_game_0Evropu sve više zapljuskuje talas razočarenja i revolta prema Evropskoj uniji i politici koju propagira, što je najbolje oličeno u procentima Evropljana koji su dali podršku ovoj instituciji. U 2007. godini, čak 52 odsto stanovništa Starog kontinenta dalo je podršku EU, dok je danas taj procenat spao na jedva 35.

Na mapi koju je objavio britanski „Telegraf“ crvenom bojom su pored Grčke, obeležene Italija i Španija gde je sve veći broj glasača koji otvoreno kritikuju partije koje propagiraju politiku Evropske unije na uštrb sopstvenog naroda.

U početku je euroskepticizam Velike Britanije predstavljao glavnu pretnju po Evropsku uniju.

Međutim, danas je sve više država koje predstavljaju daleko ozbiljnije protivnike zahvaljujući rastućem nezadovoljstvu prema ovoj instituciji.

Događaji u Grčkoj, gde je Siriza, partija evroskeptka i antikapitalista pobedila na parlamentarnim izborima predstavlja moguću prekretnicu koja bi mogla da ozbiljno uzdrma EU i njenu politiku. Mnogi analitičari veruju da je revolt Grka usled gubitka ekonomskog suvereniteta i diktiranja iz Brisela samo početak.

U Velikoj Britaniji, Holandiji, Švedskoj i Danskoj glavni razlog za gard prema EU je imigraciona politika.

Čak su se i u Nemačkoj, prvoj perjanici Unije, pojavili određeni znaci otpora prema Evropskoj uniji, doduše znatno manji nego na ostatku kontinenta.

Ova godina biće pravi test za sve revolucionarne partije koje propagiraju evroskepticizam. U Grčkoj je narod jasno pokazao šta misli o EU, dok se parlamentarni izbori očekuju i u Velikoj Britaniji, Danskoj, Estoniji, Poljskoj, Portugalu i Španiji, kao i u Italiji.

Naravno, previše je rano i neozbiljno predviđati krah EU, ali trenutna situacija u kojoj se nalazi Unija koju je Vinston Čerčil svojevremeno nazvao „Sjedinjene Države Evrope“ nikada nije bila turbulentnija.

EU ZA POJAČAVANJE SANKCIJA RUSIJI, GRČKA SE PROTIVI

Šefovi diplomatija 28 država članica EU sastaće se sutra u Briselu kako bi razmatrali pooštravanje sankcija Rusiji zbog podrške proruskim snagama u Ukrajini.

Očekuje se da se novi ministar spoljnjih poslova Grčke Nikos Kocias oštro usprotivi bilo kakvim novim kaznenim merama protiv Rusije, u svetlu skandala koji je juče izbio u vezi sa saopštenjem Saveta EU od koga se Grčka ogradila.

Savet EU, koga čine šefovi država i vlada svih članica osudio je u jučerašnjem zajedničkom saopštenju za javnost Rusiju zbog vojne i materijalne podrške separatistima, koje su okrivili za smrt najmanje 30 civila u Marijupolju i zapretili oštrijim sankcijama.

Međutim, nova grčka vlada se sinoć ogradila od tog saopštenja, tvrdeći da nije bila konsultovana i da ne stoji iza stavova iznetih u njemu.

Iz kabineta predsednika Saveta Donalda Tuska danas je rečeno da je saopštenje prošlo kroz uobičajene kanale pre nego što je objavljeno i da je verovatno došlo do greške u komunikaciji zbog primopredaje vlasti u Atini.

Nova grčka vlada, na čelu sa vođom krajnje leve stranke Siriza Aleksisom Ciprasom, oštro se protivi sankcijama, a njeni poslanici u Evropskom parlamentu su redovno glasali protiv svih rezolucija u kojima se kritikovala Rusija.

Oni su, takođe, glasali protiv potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Ukrajine.

S obzirom na nedostatak neophodnog konsenzusa, ministri sutra neće doneti odluku o uvođenju sankcija, već će to prepustiti šefovima država i vlada koji će se sredinom sledećeg meseca okupiti na neformalnom sastanku u Briselu.

Tom samitu će prvi put u svojstvu premijera Grčke prisustvovati i Cipras.

CIPRAS: Grčka se više neće potčinjavati

Novi grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da Grčka neće odustati od svojih obaveza kada je reč o vraćanju dugova.

Na prvom sastanku svog kabineta, otkako je izabran u nedelju, lider levičarske partije Siriza je rekao da će pregovarati sa međunarodnim kreditorima oko 240 milijardi evra zajma Grčkoj, preneo je Bi-Bi-Si.

Navodeći da je njegov prvi prioritet da pomogne onima kojima je pomoć potrebna, Cipras je obećao „realistične predloge za oporavak ekonomije“ i najavio borbu protiv korupcije.

„Nećemo ulaziti u destruktivne sukobe, ali nećemo nastaviti ni politiku potčinjavanja“, rekao je Cipras.

EU je upozorila Ciprasovu vladu da se drži obaveza prema svojim kreditorima.

Kako bi rešila finansijsku krizu, Grčka je od 2010. uzela milijarde evra zajmova od evrozone i MMF, a zauzvrat se obavezala da će sprovesti bolne mere štednje, uključujući smanjenje penzija i plata.

Napredak Grčke u reformama pažljivo prate MMF, Evropska komisija i Evropska centralna banka.

GRČKA SE OKREĆE RUSIJI

Grčka treba da napravi geopolitički zaokreet prema Rusiji – izjavio je Gavril Avramidis, portparol desnocentrističke partije Nezavisni grci koja je ušla u koaliciju sa Sirizom, partijom pobednika na vanrednim parlamentarnim izborima Aleksisom Ciprasom.

Po Avramidisovim rečima, lider Nezavisnih Grka – Panos Kamenos – pitanje geopolitičkih saveza smatra veoma važnim.

„Naša partija je uverena da je okretanje Rusiji krajnje važno. Nije slučajno što je Kameons 15. januara posetio Moskvu gde se sreo sa predstavnicima vladajuće partije i predsednikom spoljnopolitičkog odbora Državne Dume Aleksejom Puškovom”.

Avramidis je otkrio: „Iz Moksve je već stigao signal ministra poljoprivrede, Nikolaja Fjodorova, da će Moskva – bude li se Grčka našla pod pritiskom – ukinuti kontrasankcije našoj zemlji i početi da uvozi našu agrarnu produkciju. Pri tom je pomenuo perspektivu od 30 godina”.

Naravno, Avramidis je u ime svoje partije izrazio zadovoljstvo što će ruski gas krenuti preko Turske i Grčke prema južnoj i centralnoj Evropi.

Nezavisni grci su na nedeljnim vanrednim izborima dobili 4,7 odsto glasova i 13 mesta u nacionalnom parlamentu.

(Intermagazin.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. Mare says:

    Prvi put vidim tekst koji potpisuje inteermagazin i jako mi je drago zbog toga. Pozdravljam ovu novinu i zelim vam sve najbolje.

  2. nedo says:

    Samo jos Srbija srlja u propalu uniju! Dole izdajnicki rezim! Ko je sinoc gledao na Kopernikusu Andjusa mogao je da shvati poruku Ace Dramosera. I preko sportskih emisija uticu na gradjane da se odreknu Rusije da nas laksu uguraju u zlocinacki NATO pakt! ZIVELA SRBIJA! ZIVELA RUSIJA!

  3. mustafa hrustanovic says:

    NEMA EVROPE NEMA ČERČILOVOG NAZIVA "SJEDINJENE DRŽAVE EVROPE."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *