КРАЈ – Грчка проглашава банкрот ако Русија не помогне!

KRAJ – Grčka proglašava bankrot ako Rusija ne pomogne!

14 aprila 2015

ellada-euro-crisis_454280-630Grčke vlasti spremne su da proglase bankrot ako se ne dogovore sa međunarodnim kreditorima do kraja aprila, navodi britanski „Fajnenšel tajms“.

List je objavio da je razlog tome što vlada ima sve manje novca za isplate penzija i plata državnim službenicima.

Grčka Vlada odlučila je da propusti isplate Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za maj i jun u iznosu 2,5 milijarde evra, ako ne dođe do dogovora.

Atina pokušava da nađe novac za plate i penzije za april u iznosu od 2,4 milijarde evra, a do 1. maja mora da plati MMF 203 miliona evra, do 12. maja 770 miliona evra, u junu 1,6 milijarde evra.

– Došli smo do kraja puta. Ako Evropljani ne budu dali novac doći će do bankrota – rekao je „Fajnenšel tajms“ vladin službenik.

Proglašenje bankrota, pet godina nakon dobijanja prve tranše finansijske pomoći od 245 milijardi evra, biće šok bez presedana za evrozonu, navodi list.

Međutim, list navodi da bi upozorenje Vlade da se sprema bankrot moglo da predstavlja taktiku s ciljem da se izvuku maksimalno povoljni uslovi za sporazum sa međunarodnim kreditorima u trenutku munjevitog pražnjenja državne kase.

„Fajnenšel tajms“ smatra da će objavljivanje bankrota Grčke, u kratkoročnoj perspektivi, najvjerovatnije dovesti do obustavljanja vanredne finansijske pomoći Evropske centralne banke za pružanje likvidnosti grčkom finansijskom sektoru, zatvaranje grčkih banaka, kao i povećanja ekonomske nestabilnosti u zemlji.

Objavljivanje bankrota neće automatski dovesti do isključenja zemlje iz evrozone, ipak, prema mišljenju lista, premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu biće teže da zadrži državu unutar ekonomskog saveza.

(Blic)

KOMENTARI2 komentara

  1. LADY GAGA says:

    Poštovani prijatelji, ovih dana društvenim mrežama kruži predlog i ideja koja je nastala kao svojevrsni vid protesta protiv nepromišljenog srljanja Srbije u EU, a za šta nas niko nije pitao niti drži do našeg mišljenja. Naime, na Dan Pobede, 9.maja, dok herojska ruska armija bude blistala na vojnoj paradi u Moskvi,svi mi,koliko nas ima, treba da odvrnemo do daske RUSKU HIMNU, da se trese nebo i zemlja. Ako podržavate ideju, širite je dalje. Hvala.

  2. Mare says:

    Sta su Merkelova i kompanija uradili od Grcke neverovatno. Duznicko ropstvo koje je sudbina i nama ukoliko se narod ne osvesti i makne ovu bagru koja zadnjih 25 godina pljacka i zaduzuje Srbiju. Treba ih sve pohapsiti, oduzeti imovinu svima koji su u bilo kakvoj vezi sa njima i od tog novca vratiti bar neke dugove i pokrenuti proizvodju u ovoj opljackanoj zemlji koja ima sve za dobar zivot, ali od lopova se nemoze disati vise.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *