КРАЈ „КАСТРО ЕРЕ“ НА КУБИ: „Повлачим се!“

KRAJ „KASTRO ERE“ NA KUBI: „Povlačim se!“

17 aprila 2021

Raul Kastro, nekadašnji predsednik i premijer Kube, potvrdio je na kongresu Komunističke partije da se povlači sa mesta generalnog sekretara partije.

Zadovoljan sam što predajem vođstvo grupi ljudi koji su pripremljeni da budu lideri, koji imaju decenijsko iskustvo i posvećeni su moralu revolucije, koja se identifikuje sa istorijom i kulturom naše nacije“, rekao je Kastro.Danas je počeo četvorodnevni kongres kubanske Komunističke partije, a taj istorijski susret označio je kraj vladavine porodice Kastro i dolazak nove generacije vođe.

Raul Kastro upravo je potvrdio da daje ostavku na mesto šefa kubanske Komunističke partije, završavajući tako eru koju su on i njegov brat Fidel Kastro započeli revolucijom 1959. godine, javlja AP, a prenosi Jutarnji list.

Kastro nije otkrio koga će podržati za svog naslednika na mestu prvog generalnog sekretara Komunističke partije, ali ranije se dalo naslutiti da je njegov favorit Miguel Diaz Kanel, koji ga je nasledio na mestu predsednika 2018. godine.

„Smer vlasti se neće menjati“

„Sanjati i nastavljati državu: danas počinjemo naš osmi kongres Komunističke partije“, napisao je ranije na Tviteru kubanski predsednik Diaz-Kanel, koji je pozvan da preuzme tu političku grupaciju.

To je „kongres kontinuiteta“, dodao je Diaz-Kanel, naglasivši kako se smer vlasti na Kubi, jednoj od pet poslednjih komunističkih država, neće menjati, prenosi agencija Frans Pres.

Nakon smrti Fidela Kastra 2016. i ostavke njegovog 89-godišnjeg brata Raula okreće se nova stranica u politici Kube i njenih građana od kojih mnogi celi život poznaju samo vlast slavne revolucionarne porodice, dodaje AFP.

„Raul više neće biti glava stranke, ali u slučaju problema Raul će biti tu, on nije mrtav“, smatra Ramon Blande, 84-godišnji komunist.

On veruje kako je 60-godišnji Diaz-Kanel „i dalje dovoljno mlad“, ali i da ga čekaju „problemi“.

Zasedanje iza zatvorenih vrata

U petak se u prestonici Havani okupilo nekoliko stotina delegata iz svih kubanskih provincija kako bi raspravljali o važnim temama za državu.

Njihovo zasedanje iza zatvorenih vrata održava se tačno na dan na koji je Fidel pre 60 godina objavio socijalistički karakter Kubanske revolucije.

Za razliku od prošlih kongresa, ovaj put nije bilo prenosa na televiziji. Službeni portal Kubadebejt objavio je kako je Raul Kastro, nakon odavanja počasti bratu, predstavio delegatima izveštaj za kongres.

Imenovanje Diaz-Kanela glavnim sekretarom Komunističke partije, koja je najvažnija funkcija u zemlji, očekuje se poslednjeg dana kongresa, u ponedeljak.

Kubi su čestitale druge komunističke zemlje – Kina, Vijetnam, Laos i Severna Koreja.

Pandemija „pokosila“ državu

U to vreme stanovnici na kubanskim ulicama, ispražnjenim od turista zbog pandemije, zabrinuti su zbog nestašice hrane, redova u trgovinama i velike inflacije.

Za Normana Mekaju, analitičara Ekonomist Intelidžens Junita, „odlazak Raula je važan događaj, ne samo jer njime završava dinastija koja je trajala 50 godina, nego i jer se događa u teškom periodu ekonomskih turbulencija“.

„To ne znači da će nužno biti velikih promena u stilu vladanja Komunističke partije, ali bi moglo da dođe do zahteva za većom transparentnošću i slobodama što će partija teško moći da ignoriše,“ smatra Mekej.

Politički analitičar Harold Kardens pak naglašava kako kubanskim društvom vlada „osećaj umora“ koji je uzrokovan kombinacijom politike maksimalnog pritiska na Kubu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, te padom poverenja u projekte kubanskog vođstva.

KOMENTARI3 komentara

  1. Pingback: KRAJ „KASTRO ERE“ NA KUBI: „Povlačim se!“ – Prava istina o svemu

  2. persida says:

    Malo ko zna da su familija Kastro zapravo jevrejski Safardi. To je priznao cak i Fidel u jednom od svojih intervjua.

    • I Love Jesus says:

      Adolf je učinio ono što stoji do njega, za ostalo moramo sami da se pobrinemo, da ih razotkrijemo i delujemo za spasenje sveta. Da li postoji i neki dobar ješa? Znam jednog kojeg Otac naš nebeski posla svojim Duhom da se rodi među ješe, taj beše bez greha radi spasenja sveta ali ga ješe raspeše. Možete misliti. Dopustio je ješama da im srca otvrdnu i da ih zato kazni, većeg prokletstva nema, ko će njih spasti?, samo ako sami ne obrate svoja srca Bogu u istini i pravdi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *