КРАЈ КОРОНЕ! КИНЕЗИ НА ПРАГУ ЕПОХАЛНОГ ОТКРИЋА

КРАЈ КОРОНЕ! КИНЕЗИ НА ПРАГУ ЕПОХАЛНОГ ОТКРИЋА

3 децембра 2021

Иако откривање антитела за које се тврди да би могло да неутралише све сојеве корона вируса и послужи за стварање универзалне вакцине буди наду да се ближи крај пандемије, још је рано да се са сигурношћу праве такве прогнозе, јер кинески научници прво треба да установе значај дела вируса од ког се то антитело прави.

Кинески научници у уторак су рекли да су изоловали антитело које може ефикасно да неутралише све сојеве корона вируса, позивајући се на лабораторијске, али и експерименте на хуманизованим мишевима. Истраживачи су предочили да моноклонско антитело 35Б5 неутралише тип ковида 19 без мутација, али и оне варијанте које изазивају забринутост, попут делта соја.У студији се наводи да антитело 35Б5 неутралише корона вирус циљајући јединствени епитоп, део антигена који имуни систем препознаје, односно део вируса који се не мења током мутације. Тај део присутан је и у новом, омикрон соју. Научници тврде да би ово откриће могло да се искористи за стварање универзалне вакцине против корона вируса.

Антителом против пандемије

Вирусолог Нада Куљић Капулица предочава да постоји могућност да откриће кинеских научника буде ефикасно колико тврде да јесте, али напомиње да све информације тог типа треба прихватати веома опрезно, јер је у свету у току трка у проналажењу решења за пандемију.

„Одавно се размишља о прављењу вакцине која ће штитити од свих корона вируса. То значи да у тој вакцини буде антиген, односно део вируса који је заједнички за све постојеће хумане корона вирусе, од ког би она штитила, с тим што треба испитати и коју функцију има тај антиген. То су вишеструка истраживања која тек треба да се обаве у будућности“, истиче она за „Спутњик“.

Епидемиолог Радмило Петровић не може да тврди да би кинеско откриће могло да буде решење за пандемију, али сматра да ће свакако помоћи у лечењу и превенцији ковида 19.

„Вируси се не састоје само од једног антигена, него од више. Сви мисле да је један кључан за пренос инфекције. Можда је доминантан, али није једини. Постоје и други који утичу на могућност да се вирус не само прихвати, него и да створи тежу клиничку слику. Биће можда да је тако и код овог вируса, да није кључан само ‘спајк’ антиген, него и тај који су пронашли“, каже Петровић.

Нада Куљић Капулица додаје да је за испитивање функције сваког гена вируса потребно време:

„Лекови с антителима су направљени тако да им је калуп ‘спајк протеин’, тј. шиљак. У односу на шиљак се ствара антитело. Кад вирус уђе, антитело га шчепа и не да му да иде даље. Они су видели да се вирус мења, па ће за калуп узети део вируса који се не мења и према њему направити антитело. Сад треба сазнати који је значај тог дела.“

Универзална вакцина и даље далеко

Нада Куљић Капулица сматра да универзална вакцина неће бити направљена ускоро, јер прво треба да се спроведу вишегодишња испитивања.

„Мислим да ће се то направити тек после пандемије. Пандемија ће пре да се заврши, зато што треба дужи временски период да се тако нешто направи. До сад су вакцине прављење у периоду од око 10 година. Ове нове су рекордно направљене. Нове технологије брже раде, пошто штанцују генетска слова, али у сваком случају је потребно време. Сигурно треба више година“, каже она.

Како појашњава, актуелне вакцине против корона вируса су направљене брже него што се то чинило раније и добиле сагласност за хитну употребу, зато што је много људи оболевало од ковида 19.

KOMENTARI2 коментара

  1. persida says:

    Zapad hoce pandemiju, hoce laz i diktaturu. Zapad ne zanimaju nikakva antitela. Na Zapadu su dozvoljene samo vakcine proizvedene na Zapadu. Ne mozete putovati sdlobodno jer ste primili rusku ili kinesku vakcinu.

    • test01 says:

      ukratko cilj im je zig zveri i digitalno robstvo- ako im uspe nece biti ni putovanja nego ce biti CO2 taksa, jesce se g..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u