„Kraj najdužeg rata u istoriji SAD“

„Kraj najdužeg rata u istoriji SAD“

29 januara 2014

89978PCN_Obama03Barak Obama poručio u govoru o stanju nacije, da će 2014. biti godina akcije u kojoj je glavni cilj vraćanje radnih mesta u SAD i ponovno jačanje srednje klase.

Američki lider, obraćajući se članovima oba doma Kongresa i desetinama miliona Amerikanaca, pozvao je na jedinstvo nacije, više puta u govoru pomenuvši vojsku SAD koja štiti državu, što je izazvalo ovacije kongresmena i senatora.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, što je bila glavna tema redovnog godišnjeg govora o stanju nacije, Obama je istakao da je u poslednjih pet godina otvoreno novih osam miliona radnih mesta i da nezaposlenost iznosi 6,7 odsto, što je za 1,2 odsto manje u odnosu na 2012. godinu.

„Kina po prvi put u poslednjih pet godina nije prvo mesto za investicije u svetu. Zato će ovo biti godina akcije, jer mora da se ojača srednja klasa, koja više nije onakva kakva je bila, dok onima na vrhu nikada nije bilo bolje“, naglasio je predsednik Amerike.

On je upozorio i da će, ako ne bude odlučnosti zakonodavaca, upotrebiti svoje pravo izvršnih ovlašćenja da bi prošli zakonski akti koji će pomoći otvaranje novih radnih mesta.

Amerikanci su umorni od svađa i žele da imaju mogućnost za bolji život. Danas 98 odsto izvoza čine mala preduzeća, i njih treba jačati poreskom politikom i novim zakonima, jer ni Kina, ni Evropa ne stoje sa strane i samo gledaju“, dodao je Obama.

On se u govoru založio i za izjednačavanje plata muškaraca i žena, pošto, kako je rekao, statistike pokazuju da žena danas u SAD zaradi 77 centi, naspram jednog dolara koliko zaradi muškarac.

To je sramota za 2014. godinu, i žene zaslužuju da zarađuju isto kao i muškarci“, naglasio je Obama.

On je najavio i da će uskoro izdati izvršno ovlašćenje, kojim će minimalna zarada na sat zaposlenima u federalnim insitutucijama iznositi 10 dolara.

Obama je pozvao i demokrate i republikance da učestvuju u reformi imigracionog sistema, rekavši da treba pružiti šansu ljudima koji dolaze i pomažu Americi.

On je ocenio i da je Amerika danas sigurnija zemlja, dodavši da su trupe povučene iz Iraka i da je 60 hiljada vojnika došlo iz Avganistana.

„Do kraja godine će najduži rat u istoriji SAD biti gotov“, naveo je Obama, ali i dodao da opasnost od terorističkih napada i dalje postoji.

Govoreći o spoljno političkim temama, kojima je posvetio najmanje pažnje u svom obraćanju naciji, predsednik SAD je kazao da će Amerika u Siriji pomoći opoziciju koja odbije agendu terorističkih grupa.

On je najavio i reformu programa nadzora koji sprovodi NSA, a kao jedan od ciljeva u ovoj godini naveo je i zatvaranje vojnog zatvora Gvantanamo.

Obama je podržao politiku svoje administracije prema Iranu, ocenivši da „ako je Ronald Regan mogao da pregovara sa ŠSR možemo i mi sa Iranom“.

Moramo dati šansu diplomatiji. Možda i propadnu pregovori i ja ću onda prvi biti za sankcije. Ako uspeju i Iran ispuni ono što se traži, onda ćemo rešiti jedno od najtežih globalnih bezbednosnih pitanja bez rata“, zaključio je Obama.

Američki lider je završio svoj govor pričom o vojniku Koriju Remsburgu, koji je teško povređen u eksploziji bombe u Avganistanu, i koji je mesecima nakon toga bio u komi, a i danas je slep na jedno oko i teško se kreće.

Obama je pohvalio njegovu volju za oporavkom, rekavši da je to nadahnuće za svakog Amerikanca, što su svi prisutni propratili višeminutnim aplauzom upućenom Remsburgu koji je tokom govora sedeo uz prvu damu Mišel.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *