КРАЈ СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА

KRAJ SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA

13 jula 2020

Kada zajednička istorija počne da razjedinjuje umesto da ujedini jedno društvo, jasno je da to društvo nema baš veselu perspektivu pred sobom; setimo se, uostalom, kako je to izgledalo u bivšoj Jugoslaviji uoči njenog raspada. Slični obračuni sa sopstvenom istorijom sada su u toku u Sjedinjenim Američkim Državama.

U Ričmondu, u Virdžiniji, uklonjene su statue južnjačkih oficira iz građanskog rata. Država Misisipi sa svoje zastave skida simbole Konfederacije, a prestonica ove države, Džekson, uklanja spomenik sedmom predsedniku SAD Endruu Džeksonu — po kome je grad inače i nazvan. U Bridžportu u Konektikatu, U Bostonu, u Hjustonu i nizu drugih gradova bez spomenika je ostao i Kristofer Kolumbo.Univerzitet Prinston saopštio je da se univerzitetska škola javne diplomatije više neće zvati po Vudrou Vilsonu zbog njegovog „rasističkog razmišljanja“, a NFL klub „Vašington redskins“ — crvenokošci — menja svoje ime zato što je rasističko…

Kulturna revolucija

Ovo su samo neki od primera. U talasu koji je pokrenut posle ubistva Džordža Flojda, što nasilnim putem tokom demonstracija što odlukom nadležnih organa, do sada je širom Amerike uklonjeno preko stotinu spomenika njene istorije koji se sad doživljavaju kao simboli represije.

Tekući američki obračun sa sopstvenom prošlošću, međutim, daleko je od prihvaćenog ishoda široke javne debate, od opšteg suočavanja sa tom prošlošću i društvenog konsenzusa koji je s njom u vezi postignut. Naprotiv.

„Nalazimo se u kulturnom ratu… Ova levičarska kulturna revolucija za cilj ima obaranje američke revolucije“, upozorava ovih dana predsednik SAD Donald Tramp — usamljeni ratnik, kako sebe naziva — i donosi izvršnu naredbu kojoj je cilj zaštita spomenika od uništavanja.

A na svom tviter nalogu, maltene u maniru Divljeg Zapada, objavljuje poternice za osobama snimljenim kako pokušavaju da unište spomenik predsedniku Džeksonu u Vašingtonu.

Senka planine Rašmor

„Naša nacija suočava se sa nemilosrdnom kampanjom čiji je cilj brisanje naše istorije, klevetanje naših heroja, poništavanje naših vrednosti i indoktrinacija naše dece… Njihov cilj nije bolja Amerika, njihov cilj je kraj Amerike… A da bi taj cilj postigli, odlučni su da sruše svaki spomenik, simbol i sećanje na naše nacionalno nasleđe“, poručio je Tramp u govoru za Dan nezavisnosti 4. jula ispred planine Rašmor na kojoj su isklesana lica četvorice američkih predsednika.

Kao svojevrsni odgovor Trampu, „Njujork tajms“ pak podseća da je spomenik na planini Rašmor napravljen na zemlji oduzetoj plemenu Lakota, da je autor spomenika Gutzon Borglum imao bliske veze sa Kju Kluks Klanom, da su predsednici Džordž Vašington i Tomas Džeferson posedovali robove, da je Teodor Ruzvelt bio rasista a da je Abraham Linkoln odobrio najveće grupno pogubljenje Indijanaca u američkoj istoriji.

Šta će ostati od te istorije ako se iz nje odstrani svaki rasista i robovlasnik? Zašto je baš sada, i sa kojim ciljem, u Americi pokrenut ovaj rat sa njenom istorijom? I zašto je taj obračun selektivan, tako da mu je meta američki imperijalizam od pre sto i dve stotine godina, dok se današnji ne dovodi u pitanje uopšte?

Ovo su pitanja o kojima su u „Novom Sputnjik poretku“ govorili novinar Siniša Ljepojević i politikolog Aleksandar Pavić.Skeleti iz ormana

„Još je Barak Obama upozoravao da ne treba instrumentalizovati istoriju jer će to samo stvoriti nove podele“, podseća Aleksandar Pavić.

On ocenjuje da, „u izvesnom smislu, sadašnja događanja predstavljaju obojenu revoluciju koja se sad vratila kući, kao neka vrsta osvete istorije“.

„Meta ovih napada na simbole američke prošlosti jeste Donald Tramp, međutim, ti napadi pokrenuli su i druge društvene procese koji su bili sakriveni ispod površine. Američki skeleti sada su počeli da ispadaju iz ormana, kao posledica liberalne ideologije ljudskih prava koja neminovno ide u pravcu ekstrema. I taj duh se sada ne može vratiti u bocu“.

Donatori i njihove agende

„Preispitivanje prošlosti je jedna stvar, ali ovo je nasilje nad prošlošću koja se, krajnje netolerantno, vrednuje samo iz ugla onih koji protestuju, bez šire javne rasprave“, kaže Siniša Ljepojević.

Ovaj proces, nastavlja Ljepojević, „propraćen je uništavanjem obrazovnog sistema, o čemu i Tramp govori kada univerzitete optužuje za indoktrinaciju dece“.

Sve je, objašnjava Sputnjikov sagovornik, započelo povlačenjem države iz finansiranja univerziteta, „zbog čega su oni i morali da se okrenu privatnim donatorima, a svojim novcem oni diktiraju i nastavne programe. Na isti način je i građanski aktivizam, kao što može da se vidi na primeru pokreta ‘Blek lajvz meter’ (BLM — ‘Crni životi su važni’), zapravo postao korporativni; pa otuda i ne čudi što, u sklopu svoje navodne borbe protiv američkog imperijalizma, BLM ne dovodi u pitanje američki imperijalizam koji postoji danas i na koga bi mogao da utiče. Jednostavno, onaj ko daje pare, taj i određuje kakva će biti selekcija ciljeva“.

Inače, kako pokazuju podaci organizacije „Influens voč“, taj predvodnik sadašnje borbe protiv simbola istorije SAD, pokret BLM je od liberalnih donatora poput Džordža Soroša samo u prve četiri godine svog postojanja — osnovan je 2013. — dobio preko 133 miliona dolara.

S tim u vezi, dosta pažnje je ovih dana privukao crni reper Lord Džamar svojom ocenom da BLM „nije naš pokret“ već su ga pokrenuli Džordž Soroš i njemu slični kojima bi, kako je rekao, „organski crnački pokret poput onog iz šezdesetih godina prošlog veka predstavljao problem, ovaj pak oni mogu da kontrolišu“.

„Reč je o agendi koju svesno guraju vlasnici krupnog kapitala, finansirajući pokrete koji se bore za takozvane liberalne ciljeve, protiv tradicionalnih društvenih postavki i hrišćanskog poimanja morala“, komentariše Aleksandar Pavić.

On upozorava i da je zbog ovih procesa unutar američkog društva, i reakcije onih koji im se protive, „započelo paranje materijala od koga je sazdana Amerika, i to je proces kome se kraj ne vidi“.

S tom ocenom je saglasan i Siniša Ljepojević, koji zaključuje: „Zbog svega ovoga dolazi do razbijanja duha zajedništva, koji vodi i ka civilizacijskom raspadu. Amerika sad ulazi u jednu novu fazu, u kojoj je izvesno samo to da je model, po kome je funkcionisala tokom proteklih 200 godina, postao potpuno potrošen“.

KOMENTARI19 komentara

 1. milorad2 says:

  ovi koji cepaju ameriku misle da će u stvari uspeti da je prekoroje za svoje imperijalne i kapitalne potrebe, ali su pogrešili i ovo je put pravo u gradjaski rat i secesiju.Umesto da prekroje aameriku u ultravojnu državu sa nekom vrstom koroporativne hijerarhije i vlade koja će biti bez ikakve politčke moći, oni će je rasutriti i pretvoriti u ratnu zonu.Rusi su prilikom raspada SSSR JEDVA izbegli dotalnu dezintegraciju i dugotrajbu ANARHIJU.Amerika ema unutrašnje mehanizme ni unutrašnju snagu da to izbegne.Oni će tamo živeti po uzoru na kolumbiju ili severni meksiko,narko karteli, bezakonje i anarhija sa kikiriki vladom i oligarhijom koja puca pa pita-ko je? u privatnim gradovima.Ne bih se začudio uopšte da se uskoro pojave IZBEGLICE iz te države, prosto je zaprepašćujuće koliko to ide brzo tamo.

 2. Rista says:

  Tek usput. Neko nam podmeće i neprekidno laže. Na primer, jel mi sada treba da žalimo i plačemo što će se Amerika raspasti? Međutim, neće. To vi kao ono "E, ovde će početi Treći svetski rat i to sad oma" pa tako nekoliko puta a nikada nije počeo. Ili, korona je Treći svetski(biološki) rat. Pa nije, nego biološka provera poslušnosti naroda sveta. U sastavu promene "letnje zimskog vreme", koje je kao test, uspelo. Narodi sveta i rukovodioci poslušali i uveli letnje zimsko vreme koje je ošamutilo najveći deo čoevčanstva. Ali američka država Arizona nije uvela to vreme, Rusija je naredila da se ukine...ipak test uspeo. To je i "korona test" a kakav je BLM test, tek ćemo saznati. Neće ništa izmaći kontroli niti će se ijedna država otcepiti. Ako su oni iz "duboke države" toliko moćni, da baš oni ovo sve organizuju, pa onda su moćni i da stvore Ameriku kao manipulativnu i svoju silu sa nevažećim precednikom ala Mister VučiK. Ako tamo zaista drma neki Soroš i neka ambis država pa se Amerika rasturi, na čega će se duboka država osloniti? Na mojega? Malo kontradiktorna izjava gospon Siniše. Uostalom, u Americi se uvek nešto neočekivano i nepredviđeno dogodi a od zaborava ga čuva imenovanje ulica, parkova i koječega. Tako je bio talas hipika, koji je preplavio svet i smatralo se da će Ameriku pojesti hipici. Pa nisu. Onda je bio popularan svetski muzički festival mladih a kasnije su svi diskaći, kafići i slična sranja za mlada okupljanja morali da imaju zakucane prozore sa daskama a nešto kasnije, ostali su potpuno bez prozora i kad god ima neka "proslava" mladi imaju policiju da ih "čuva" iza zazidanih prozora. Policija prisustvuje takvim proslavam u svakom kafiću. Svi smo bili svedoci Martina Lutera pa šta se promenilo? Ništa, jer da jeste kao što se reklamira, BLM ne bi uopšte postojao. KKK je "uništen" na opšte zadovoljstvo crnaca, ali BLM se ipak pojavio sa lelekanjem da crnce i dalje i uvek ubijaju. Ne nasedajte na neke drastične promene, jer će opet blek biti nasankan. Tačno, nešto se događa, ali tvrdim da američki lideri neće dozvoliti totalno rasulo imajući u vidu i SSSR i Jugoslaviju. Sačekajte malo. I "Uništimo Volstrit" je potrjao i imao odjeka u svetu, ali finansijski sistem amerike nije propao a pokret je uništen pod optužbom da pokretisti mnogo seru po parku. Bukvalno je to bio razlog da ih potamane. Sačekajte da se stvari malo iskristališu pa da vidimo da li će "analitičari" menjati izjave spram trenutka ili će i dalje tvrditi one gluposti gore.

  • herr Udo Kurtzmeister says:

   Davno sam ja rekao da tu odvratnu drzavu na okupu drzi samo (parazitska) ekonomija a cim tu padnu krenuce im najkrvaviji gradjnski rat u kojem ce vladajuci belci izumreti od strane potlacenih obobenih, jer ta drzava je u svakom smislu nakaza koja usled toga ne moze da opstane,slicno ko sto jedna ndh, austrougarska nisu mogle duze opstati, jer ni jedna drzavna tvorevina nastala na zlocinima ne opstaje dugo i ni jedan narod pri stvaraju drzavu zlocinima ne moze duze vreme opstati jer drzava mora nastati samo kao cin borbe naroda za slobodu; istorija je to dokazal x puta.Cim krahira USrA kljoknuce i EU a i sve kaubojske paradrzave koje je '90-ih napravio USrA-EU 4.Rajh.

  • milorad2 says:

   Pa ovog puta izgleda ozbiljno. Ko ZNA da gleda CNN njemu je jasno da je amerika odbrojala zadnje dane.Ta televizija ima red TRAMPA pa posle tramp-pljuvačine ide red KORONE i to su odprilike SVE vesti na tom kanalu.To pokazuje namere onih koji su pokušali da nametnu CNN viziju sveta i pokazuje da ovog puta neće stati i da će ići do kraja.Problem je u tome što oni NEMAJU apsolutnu kontrolu i BAŠ zato stvari mogu da se otrgnu kontroli a kada se to desi,imamo svi primer bive jugoslavije,gde je pokušano kontrolisano ceapnje države i na kraju da nije bilo "mirovnih" trupa i žestokog upliva sa strane taj rat bi možda i dan danas trajao ovde.Ne vidim koje "mirovne trupe" uopšte mogu da budu angažovane u USA ako oni počnu da se ubijaju medjusobno a to vrlo lako može da se desi sada.

 3. Rista says:

  Istina je da se svaki put u Americi nešto promeni. Na primer, daju autoputevima i ulicama imena Martina Lutera i Martina Lutera Juniora što je pre toga bilo nezamislivo. Još par decenija posle Drugog Svetskog rata, crnci nisu smeli da ulaze u kafane sa belcima, ali danas su preplavili ameriku. Gde? Na bilbordima i po getoima gradova! Kada sam putovao kroz Ameriku pre nekako, pomislio sam da je to crnačka država, jer nigde ili skoro nigde nema na reklamama belaca. Tada BLM još nije postojao. Pa onda crnac postao precednik Amerike. Ali BLM ipak nastao uprkos svega toga i nakon svega toga. Da ne misli neko da će crnci zavladati Amerikom? Ili da će Meksiko povratiti Teksas i ostale južne države na koje polaže istorijska prava, iako ta prava ne postoje u Severnoj Americi. Hoće, nešto će se promeniti, ali to neće biti raspadno. Želje i stvarnost su obično u sukobu a stvarnost se nikada nije prilagodila željama. Suprotno važi. Batalite analitičare i razmišljajte svojom glavom. Bar neke koristi da imamo od glave. Fer bi bilo. Tačno je da se imperije najviše urušavaju same od sebe. To smo učili. Ali nismo učili i da taj proces traje vekovima a oporavak imperija je sve češći i sve veći. Kina se oporavila prvi put u svojoj istoriji, Turska se oporavila, Ruska imeprija je ponovo Rusija. Britanska imperija nije nikad potpuno potonula niti onemoćala ali se nije ni reinkarnirala jer je njeno mesto preuzela sestra Amerika. Ono od imeprija što je propalo, ili je preistrijsko ili invalidsko. AustroUgarska je bila invalid i nije mogla da opstane. Nemačka nikada i nije bila imperija. Mrzi me dalje a i ovo je previše. Teka malo da vam spustim loptu na zemlju.

  • Slobodanka says:

   Ali umesto spomenika Kolumbu, Džeksonu, i mnogim drugim istorijski važnim ličnostima iz perioda sticanja američke nezavisnosti, po svoj prilici današnji Amerikanci će podizati spomenike Sorošu, Gejtsu, Bajdenu, Klintonu itd. Istorija će početi sa njima globalistima (dubokanima i sorošodima), a ovu prethodnu američku istoriju će baciti u kantu za smeće.

   • persida says:

    Zaboravili ste spomenike Srdzi Popovichu i Marini Ambranovich.

 4. Mr MI says:

  Dobro je da azijati Arbanasi nisu od Lakota, ili Sijuksa oteli Kosovo, jer bi SNN imao veliki problem u obrazlozenju krilatice BLM. Jesu li i Lakote imali manastire?

 5. Slobodanka says:

  Amerikanci su po debilnosti počeli da liče na Ukrajince. Savremena Ukrajina je dobila značajne elemente državnosti kao socijalistička republika u okviru SSSR-a, ali Ukrajinci su ubili komunizam oca države. Kolumbu koji je pronašao Ameriku i time doprineo procesu njihovog doseljavanja u Novi svetu danas nisu zahvalni, nego često ga smatraju jednim od simbola genocida nad američkim Indijancima i starosediocima. Ali današnji Amerikanci ništa nisu uradili za popravljanje položaja preostalih Indijanaca. Džeksoonove spomenike ruše takodje zbog njegove borbe protiv Indijanaca, a postalo je sasvim nevažno što je on osvojio i preoteo Floridu od Španije i bio je prvi američki guverner Floride.

  • persida says:

   Otvaram konkurs, pa glasajte. Ko je najgluplji: Amerikanci, Ukrajinci, Nemci, Srbi? Ako mislite da je neko jos gluplji, a vi dodajte i glasajte.

   • Cp6a says:

    Ne znam ko su najgluplji, ali znam ko su najmonstruozniji - Hrvati.

    • persida says:

     Hrvati su Srbi koji su se presvukli u katolike. Dakle, etnicki gledano, najmonstruzniji su Srbi preletaci.

     • Cp6a says:

      Uuu što si pametan! Znači, kad vam treba vi napravite da su Srbi Srbe klali, a da ste vi Hrvati čistih ruku. Ovo je još jedan dokaz vaše monstruoznosti i bestidnosti, ali to nas odavno ne iznenađuje.

 6. Za Srbiju says:

  SAD su nastale na nasilju i šire nasilje po svetu. Pored dva genocida (nad crvenom i crnom rasom) i robovlasničkog društva do 19 veka, kriminal i korupcija su ugrađeni u njihov Ustav. Uostalom, pisali su ga robovlasnici. To su kriminalne sjedinjene države.

 7. Milutin says:

  Država je organizovana zajednica ljudi. Uništavanjem država, koje je u toku, uništava se organizovanost ljudi. Nastaje potpuna ne organizovanost koja se nadomešćuje potpunom kontrolom. Nisu više države te koje popunjavaju redove NATO-a. Time megakapital konačno dobija svoju vojsku. Kao što su je imali kraljevi pre buržoaske revolucije. Ali sa buržoaskom revolucijom stvarna vlast pa time i vlast nad vojskom je bila u rukama organizovane zajednice ljudi iskazane kroz državu. Uništavanjem država od strane megakapitala, ovaj konačno dolazi u posed vojne moći. Da uradi - ŠTA? Svi odgovori koji se nameću su van svake pameti. Dakle nije u pitanju koncept već srljanje, nošeni maticom zakonitostima sve veće koncentracije kapitala. Da sa tom koncentracijom kapitala urade - ŠTA? Tu već nema ni PITANJA a kamoli sagledivih ODGOVORA. A odgovori su se mogli naći kad je bilo vreme za to. Umesto odgovora posezalo se za kratkotrajnim rešenjima koja nisu izdržala proveru vremena ni koliko da se osuši mastilo kojim su pisana. Huk star 8000 godina. Trebalo ga je oslušniti na vreme.

  • Cp6a says:

   Brate, rasplaka me. Eve, sa će se sekiram za uništavanje američke, a neće se sekiram za uništavanje srbske države.

   • Milutin says:

    O tome je upravo reč. Uništavajući Srpsku Državu stigli su do toga da bivaju uništavane i njihove. Ko čuva Srbiju čuva time i sebe. A mi Srbi hodamo po tlu gde je nekad uistinu postojala civilizacija. Tada i nigde nikad više. Svakako što se tiče Evrope i od nje stvorene Amerike. Danas je zovemo Vinčanskom. Jednom i nju unistiše i nasta MRAK.

   • persida says:

    Nemoj tako, braco. Iz te propale Amerike Srbi svojim rodjacima salju milione dolara godisnje. Ne zavrci slavinu pre vremena.

    • Cp6a says:

     Braca tebi nisam, a braća u Americi nek se baškare tamo dok može. Ako ne bude više moglo, imaju se oni gde vratiti, nisu tikve bez korena. Nešto će izgubiti, a nešto će dobiti, nije baš sve u parama. Mi sa imperijalnim silama u parama ne možemo da se merimo, ali možemo da pritiskamo svaku vlast da radi na tome da dobacuje što dalje. A onda, malo po malo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *