КРАЈ СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА

КРАЈ СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА

13 јула 2020

Када заједничка историја почне да разједињује уместо да уједини једно друштво, јасно је да то друштво нема баш веселу перспективу пред собом; сетимо се, уосталом, како је то изгледало у бившој Југославији уочи њеног распада. Слични обрачуни са сопственом историјом сада су у току у Сједињеним Америчким Државама.

У Ричмонду, у Вирџинији, уклоњене су статуе јужњачких официра из грађанског рата. Држава Мисисипи са своје заставе скида симболе Конфедерације, а престоница ове државе, Џексон, уклања споменик седмом председнику САД Ендруу Џексону — по коме је град иначе и назван. У Бриџпорту у Конектикату, У Бостону, у Хјустону и низу других градова без споменика је остао и Кристофер Колумбо.Универзитет Принстон саопштио је да се универзитетска школа јавне дипломатије више неће звати по Вудроу Вилсону због његовог „расистичког размишљања“, а НФЛ клуб „Вашингтон редскинс“ — црвенокошци — мења своје име зато што је расистичко…

Културна револуција

Ово су само неки од примера. У таласу који је покренут после убиства Џорџа Флојда, што насилним путем током демонстрација што одлуком надлежних органа, до сада је широм Америке уклоњено преко стотину споменика њене историје који се сад доживљавају као симболи репресије.

Текући амерички обрачун са сопственом прошлошћу, међутим, далеко је од прихваћеног исхода широке јавне дебате, од општег суочавања са том прошлошћу и друштвеног консензуса који је с њом у вези постигнут. Напротив.

„Налазимо се у културном рату… Ова левичарска културна револуција за циљ има обарање америчке револуције“, упозорава ових дана председник САД Доналд Трамп — усамљени ратник, како себе назива — и доноси извршну наредбу којој је циљ заштита споменика од уништавања.

А на свом твитер налогу, малтене у маниру Дивљег Запада, објављује потернице за особама снимљеним како покушавају да униште споменик председнику Џексону у Вашингтону.

Сенка планине Рашмор

„Наша нација суочава се са немилосрдном кампањом чији је циљ брисање наше историје, клеветање наших хероја, поништавање наших вредности и индоктринација наше деце… Њихов циљ није боља Америка, њихов циљ је крај Америке… А да би тај циљ постигли, одлучни су да сруше сваки споменик, симбол и сећање на наше национално наслеђе“, поручио је Трамп у говору за Дан независности 4. јула испред планине Рашмор на којој су исклесана лица четворице америчких председника.

Као својеврсни одговор Трампу, „Њујорк тајмс“ пак подсећа да је споменик на планини Рашмор направљен на земљи одузетој племену Лакота, да је аутор споменика Гутзон Борглум имао блиске везе са Кју Клукс Кланом, да су председници Џорџ Вашингтон и Томас Џеферсон поседовали робове, да је Теодор Рузвелт био расиста а да је Абрахам Линколн одобрио највеће групно погубљење Индијанаца у америчкој историји.

Шта ће остати од те историје ако се из ње одстрани сваки расиста и робовласник? Зашто је баш сада, и са којим циљем, у Америци покренут овај рат са њеном историјом? И зашто је тај обрачун селективан, тако да му је мета амерички империјализам од пре сто и две стотине година, док се данашњи не доводи у питање уопште?

Ово су питања о којима су у „Новом Спутњик поретку“ говорили новинар Синиша Љепојевић и политиколог Александар Павић.Скелети из ормана

„Још је Барак Обама упозоравао да не треба инструментализовати историју јер ће то само створити нове поделе“, подсећа Александар Павић.

Он оцењује да, „у извесном смислу, садашња догађања представљају обојену револуцију која се сад вратила кући, као нека врста освете историје“.

„Мета ових напада на симболе америчке прошлости јесте Доналд Трамп, међутим, ти напади покренули су и друге друштвене процесе који су били сакривени испод површине. Амерички скелети сада су почели да испадају из ормана, као последица либералне идеологије људских права која неминовно иде у правцу екстрема. И тај дух се сада не може вратити у боцу“.

Донатори и њихове агенде

„Преиспитивање прошлости је једна ствар, али ово је насиље над прошлошћу која се, крајње нетолерантно, вреднује само из угла оних који протестују, без шире јавне расправе“, каже Синиша Љепојевић.

Овај процес, наставља Љепојевић, „пропраћен је уништавањем образовног система, о чему и Трамп говори када универзитете оптужује за индоктринацију деце“.

Све је, објашњава Спутњиков саговорник, започело повлачењем државе из финансирања универзитета, „због чега су они и морали да се окрену приватним донаторима, а својим новцем они диктирају и наставне програме. На исти начин је и грађански активизам, као што може да се види на примеру покрета ‘Блек лајвз метер’ (БЛМ — ‘Црни животи су важни’), заправо постао корпоративни; па отуда и не чуди што, у склопу своје наводне борбе против америчког империјализма, БЛМ не доводи у питање амерички империјализам који постоји данас и на кога би могао да утиче. Једноставно, онај ко даје паре, тај и одређује каква ће бити селекција циљева“.

Иначе, како показују подаци организације „Инфлуенс воч“, тај предводник садашње борбе против симбола историје САД, покрет БЛМ je од либералних донатора попут Џорџа Сороша само у прве четири године свог постојања — основан је 2013. — добио преко 133 милиона долара.

С тим у вези, доста пажње је ових дана привукао црни репер Лорд Џамар својом оценом да БЛМ „није наш покрет“ већ су га покренули Џорџ Сорош и њему слични којима би, како је рекао, „органски црначки покрет попут оног из шездесетих година прошлог века представљао проблем, овај пак они могу да контролишу“.

„Реч је о агенди коју свесно гурају власници крупног капитала, финансирајући покрете који се боре за такозване либералне циљеве, против традиционалних друштвених поставки и хришћанског поимања морала“, коментарише Александар Павић.

Он упозорава и да је због ових процеса унутар америчког друштва, и реакције оних који им се противе, „започело парање материјала од кога је саздана Америка, и то је процес коме се крај не види“.

С том оценом је сагласан и Синиша Љепојевић, који закључује: „Због свега овога долази до разбијања духа заједништва, који води и ка цивилизацијском распаду. Америка сад улази у једну нову фазу, у којој је извесно само то да је модел, по коме је функционисала током протеклих 200 година, постао потпуно потрошен“.

KOMENTARI19 коментара

 1. milorad2 says:

  ovi koji cepaju ameriku misle da će u stvari uspeti da je prekoroje za svoje imperijalne i kapitalne potrebe, ali su pogrešili i ovo je put pravo u gradjaski rat i secesiju.Umesto da prekroje aameriku u ultravojnu državu sa nekom vrstom koroporativne hijerarhije i vlade koja će biti bez ikakve politčke moći, oni će je rasutriti i pretvoriti u ratnu zonu.Rusi su prilikom raspada SSSR JEDVA izbegli dotalnu dezintegraciju i dugotrajbu ANARHIJU.Amerika ema unutrašnje mehanizme ni unutrašnju snagu da to izbegne.Oni će tamo živeti po uzoru na kolumbiju ili severni meksiko,narko karteli, bezakonje i anarhija sa kikiriki vladom i oligarhijom koja puca pa pita-ko je? u privatnim gradovima.Ne bih se začudio uopšte da se uskoro pojave IZBEGLICE iz te države, prosto je zaprepašćujuće koliko to ide brzo tamo.

 2. Риста says:

  Тек успут. Неко нам подмеће и непрекидно лаже. На пример, јел ми сада треба да жалимо и плачемо што ће се Америка распасти? Међутим, неће. То ви као оно "Е, овде ће почети Трећи светски рат и то сад ома" па тако неколико пута а никада није почео. Или, корона је Трећи светски(биолошки) рат. Па није, него биолошка провера послушности народа света. У саставу промене "летње зимског време", које је као тест, успело. Народи света и руководиоци послушали и увели летње зимско време које је ошамутило највећи део чоевчанства. Али америчка држава Аризона није увела то време, Русија је наредила да се укине...ипак тест успео. То је и "корона тест" а какав је БЛМ тест, тек ћемо сазнати. Неће ништа измаћи контроли нити ће се иједна држава отцепити. Ако су они из "дубоке државе" толико моћни, да баш они ово све организују, па онда су моћни и да створе Америку као манипулативну и своју силу са неважећим прецедником ала Мистер ВучиК. Ако тамо заиста дрма неки Сорош и нека амбис држава па се Америка растури, на чега ће се дубока држава ослонити? На мојега? Мало контрадикторна изјава госпон Синише. Уосталом, у Америци се увек нешто неочекивано и непредвиђено догоди а од заборава га чува именовање улица, паркова и којечега. Тако је био талас хипика, који је преплавио свет и сматрало се да ће Америку појести хипици. Па нису. Онда је био популаран светски музички фестивал младих а касније су сви дискаћи, кафићи и слична срања за млада окупљања морали да имају закуцане прозоре са даскама а нешто касније, остали су потпуно без прозора и кад год има нека "прослава" млади имају полицију да их "чува" иза зазиданих прозора. Полиција присуствује таквим прославам у сваком кафићу. Сви смо били сведоци Мартина Лутера па шта се променило? Ништа, јер да јесте као што се рекламира, БЛМ не би уопште постојао. ККК је "уништен" на опште задовољство црнаца, али БЛМ се ипак појавио са лелекањем да црнце и даље и увек убијају. Не наседајте на неке драстичне промене, јер ће опет блек бити насанкан. Тачно, нешто се догађа, али тврдим да амерички лидери неће дозволити тотално расуло имајући у виду и СССР и Југославију. Сачекајте мало. И "Уништимо Волстрит" је потрјао и имао одјека у свету, али финансијски систем америке није пропао а покрет је уништен под оптужбом да покретисти много серу по парку. Буквално је то био разлог да их потамане. Сачекајте да се ствари мало искристалишу па да видимо да ли ће "аналитичари" мењати изјаве спрам тренутка или ће и даље тврдити оне глупости горе.

  • herr Udo Kurtzmeister says:

   Davno sam ja rekao da tu odvratnu drzavu na okupu drzi samo (parazitska) ekonomija a cim tu padnu krenuce im najkrvaviji gradjnski rat u kojem ce vladajuci belci izumreti od strane potlacenih obobenih, jer ta drzava je u svakom smislu nakaza koja usled toga ne moze da opstane,slicno ko sto jedna ndh, austrougarska nisu mogle duze opstati, jer ni jedna drzavna tvorevina nastala na zlocinima ne opstaje dugo i ni jedan narod pri stvaraju drzavu zlocinima ne moze duze vreme opstati jer drzava mora nastati samo kao cin borbe naroda za slobodu; istorija je to dokazal x puta.Cim krahira USrA kljoknuce i EU a i sve kaubojske paradrzave koje je '90-ih napravio USrA-EU 4.Rajh.

  • milorad2 says:

   Pa ovog puta izgleda ozbiljno. Ko ZNA da gleda CNN njemu je jasno da je amerika odbrojala zadnje dane.Ta televizija ima red TRAMPA pa posle tramp-pljuvačine ide red KORONE i to su odprilike SVE vesti na tom kanalu.To pokazuje namere onih koji su pokušali da nametnu CNN viziju sveta i pokazuje da ovog puta neće stati i da će ići do kraja.Problem je u tome što oni NEMAJU apsolutnu kontrolu i BAŠ zato stvari mogu da se otrgnu kontroli a kada se to desi,imamo svi primer bive jugoslavije,gde je pokušano kontrolisano ceapnje države i na kraju da nije bilo "mirovnih" trupa i žestokog upliva sa strane taj rat bi možda i dan danas trajao ovde.Ne vidim koje "mirovne trupe" uopšte mogu da budu angažovane u USA ako oni počnu da se ubijaju medjusobno a to vrlo lako može da se desi sada.

 3. Риста says:

  Истина је да се сваки пут у Америци нешто промени. На пример, дају аутопутевима и улицама имена Мартина Лутера и Мартина Лутера Јуниора што је пре тога било незамисливо. Још пар деценија после Другог Светског рата, црнци нису смели да улазе у кафане са белцима, али данас су преплавили америку. Где? На билбордима и по гетоима градова! Када сам путовао кроз Америку пре некако, помислио сам да је то црначка држава, јер нигде или скоро нигде нема на рекламама белаца. Тада БЛМ још није постојао. Па онда црнац постао прецедник Америке. Али БЛМ ипак настао упркос свега тога и након свега тога. Да не мисли неко да ће црнци завладати Америком? Или да ће Мексико повратити Тексас и остале јужне државе на које полаже историјска права, иако та права не постоје у Северној Америци. Хоће, нешто ће се променити, али то неће бити распадно. Жеље и стварност су обично у сукобу а стварност се никада није прилагодила жељама. Супротно важи. Баталите аналитичаре и размишљајте својом главом. Бар неке користи да имамо од главе. Фер би било. Тачно је да се империје највише урушавају саме од себе. То смо учили. Али нисмо учили и да тај процес траје вековима а опоравак империја је све чешћи и све већи. Кина се опоравила први пут у својој историји, Турска се опоравила, Руска имеприја је поново Русија. Британска империја није никад потпуно потонула нити онемоћала али се није ни реинкарнирала јер је њено место преузела сестра Америка. Оно од имеприја што је пропало, или је преистријско или инвалидско. АустроУгарска је била инвалид и није могла да опстане. Немачка никада и није била империја. Мрзи ме даље а и ово је превише. Тека мало да вам спустим лопту на земљу.

  • Slobodanka says:

   Ali umesto spomenika Kolumbu, Džeksonu, i mnogim drugim istorijski važnim ličnostima iz perioda sticanja američke nezavisnosti, po svoj prilici današnji Amerikanci će podizati spomenike Sorošu, Gejtsu, Bajdenu, Klintonu itd. Istorija će početi sa njima globalistima (dubokanima i sorošodima), a ovu prethodnu američku istoriju će baciti u kantu za smeće.

   • persida says:

    Zaboravili ste spomenike Srdzi Popovichu i Marini Ambranovich.

 4. Mr MI says:

  Dobro je da azijati Arbanasi nisu od Lakota, ili Sijuksa oteli Kosovo, jer bi SNN imao veliki problem u obrazlozenju krilatice BLM. Jesu li i Lakote imali manastire?

 5. Slobodanka says:

  Amerikanci su po debilnosti počeli da liče na Ukrajince. Savremena Ukrajina je dobila značajne elemente državnosti kao socijalistička republika u okviru SSSR-a, ali Ukrajinci su ubili komunizam oca države. Кolumbu koji je pronašao Ameriku i time doprineo procesu njihovog doseljavanja u Novi svetu danas nisu zahvalni, nego često ga smatraju jednim od simbola genocida nad američkim Indijancima i starosediocima. Ali današnji Amerikanci ništa nisu uradili za popravljanje položaja preostalih Indijanaca. Džeksoonove spomenike ruše takodje zbog njegove borbe protiv Indijanaca, a postalo je sasvim nevažno što je on osvojio i preoteo Floridu od Španije i bio je prvi američki guverner Floride.

  • persida says:

   Otvaram konkurs, pa glasajte. Ko je najgluplji: Amerikanci, Ukrajinci, Nemci, Srbi? Ako mislite da je neko jos gluplji, a vi dodajte i glasajte.

   • Cp6a says:

    Не знам ко су најглупљи, али знам ко су најмонструознији - Хрвати.

    • persida says:

     Hrvati su Srbi koji su se presvukli u katolike. Dakle, etnicki gledano, najmonstruzniji su Srbi preletaci.

     • Cp6a says:

      Ууу што си паметан! Значи, кад вам треба ви направите да су Срби Србе клали, а да сте ви Хрвати чистих руку. Ово је још један доказ ваше монструозности и бестидности, али то нас одавно не изненађује.

 6. За Србију says:

  SAD su nastale na nasilju i šire nasilje po svetu. Pored dva genocida (nad crvenom i crnom rasom) i robovlasničkog društva do 19 veka, kriminal i korupcija su ugrađeni u njihov Ustav. Uostalom, pisali su ga robovlasnici. To su kriminalne sjedinjene države.

 7. Milutin says:

  Država je organizovana zajednica ljudi. Uništavanjem država, koje je u toku, uništava se organizovanost ljudi. Nastaje potpuna ne organizovanost koja se nadomešćuje potpunom kontrolom. Nisu više države te koje popunjavaju redove NATO-a. Time megakapital konačno dobija svoju vojsku. Kao što su je imali kraljevi pre buržoaske revolucije. Ali sa buržoaskom revolucijom stvarna vlast pa time i vlast nad vojskom je bila u rukama organizovane zajednice ljudi iskazane kroz državu. Uništavanjem država od strane megakapitala, ovaj konačno dolazi u posed vojne moći. Da uradi - ŠTA? Svi odgovori koji se nameću su van svake pameti. Dakle nije u pitanju koncept već srljanje, nošeni maticom zakonitostima sve veće koncentracije kapitala. Da sa tom koncentracijom kapitala urade - ŠTA? Tu već nema ni PITANJA a kamoli sagledivih ODGOVORA. A odgovori su se mogli naći kad je bilo vreme za to. Umesto odgovora posezalo se za kratkotrajnim rešenjima koja nisu izdržala proveru vremena ni koliko da se osuši mastilo kojim su pisana. Huk star 8000 godina. Trebalo ga je oslušniti na vreme.

  • Cp6a says:

   Брате, расплака ме. Еве, са ће се секирам за уништавање америчке, а неће се секирам за уништавање србске државе.

   • Milutin says:

    O tome je upravo reč. Uništavajući Srpsku Državu stigli su do toga da bivaju uništavane i njihove. Ko čuva Srbiju čuva time i sebe. A mi Srbi hodamo po tlu gde je nekad uistinu postojala civilizacija. Tada i nigde nikad više. Svakako što se tiče Evrope i od nje stvorene Amerike. Danas je zovemo Vinčanskom. Jednom i nju unistiše i nasta MRAK.

   • persida says:

    Nemoj tako, braco. Iz te propale Amerike Srbi svojim rodjacima salju milione dolara godisnje. Ne zavrci slavinu pre vremena.

    • Cp6a says:

     Браца теби нисам, а браћа у Америци нек се башкаре тамо док може. Ако не буде више могло, имају се они где вратити, нису тикве без корена. Нешто ће изгубити, а нешто ће добити, није баш све у парама. Ми са империјалним силама у парама не можемо да се меримо, али можемо да притискамо сваку власт да ради на томе да добацује што даље. А онда, мало по мало.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u