КРАЈ СВЕТА КОЈИМ ВЛАДА АМЕРИКА!?

KRAJ SVETA KOJIM VLADA AMERIKA!?

17 maja 2021

Sjedinjene Američke Države više nisu u stanju da konkurišu Rusiji i Kini istovremeno, zbog čega može da se govori o formiranju tripolarnog sveta, smatra istoričar i predavač na Univerzitetu u Montrealu Samir Sol.

On je za list „Devoar“ izjavio da SAD pokušavaju da se suprotstave rastućem uticaju Kine koja se odavno pretvorila u pokretača svetske ekonomije i postala vodeći partner desetine zemalja.Sol smatra da to stavlja prekookeanse susede u nepovoljan položaj, jer ne mogu da ponude ništa sem statusa kvo.

U isto vreme, Rusija, koju je „Zapad odbacio“, pronalazi sve više prednosti u jačanju saradnje i zbližavanju sa Kinom, ističe autor i dodaje da to Sjedinjenim Američkim Državama uliva strah od „formiranja velike Evroazije“ koja će staviti tačku na dominaciju Amerikanaca.

Kako je rekao, nesposobnost Vašingtona da se istovremeno suprotstavi dvema silama omogućava da se govori o kraju unipolarnog sveta.

Zaključak Sola je da je malo verovatno da će u narednih nekoliko godina Moskva i Peking „učiniti uslugu“ Americi i rešiti da se razdvoje.

Naprotiv, upravo će „trougao“ definisati red na svetskoj sceni i podređivati događaje na Bliskom istoku, u Evropi i drugim regionima svojoj logici, zaključuje istoričar.

KOMENTARI7 komentara

 1. Miraš says:

  Amerika će odlagati tu smenu izvozom njene liberalne demokratije po metodu koji koristi od kraja Hladnog rata (Usaid-Oti Otpor). Ako procene da je potrebno u nekim već ranije demokraDijom osvojenim zemljama će biti repriza obojenih revolucija. Ali očajni su što ne mogu da izvrše takvu smenu u Rusiji, a pokušali su pa nisu uspeli ni u Iranu, Venecueli, Belorusiji. Čak veoma brzo otela im se iz kandži Bolivija. Tkzv. pandemija je trebala baš krunski da smeni i V.V. Putina i Si Djinpinga i Donalda Trampa. Uspeli su samo u slučaju ovog trećeg na strogo domaćem terenu. Obojene revolucije, čak i bitno modifikovane, sve slabije prolaze. DA LI ĆE KLJUČNO BITI KOLIKI JE PRAG IZDRŽLJIVOSTI I UPORNOSTI NARODA U STARIM ZAPADNIM DEMOKRADIJAMA, OPET NA DOMAĆEM TERENU? Dosad su decenijama proteste dozvoljavali, ali samo kao izduvni ventil dok u vlasti nije bilo bitnih promena. Sad revnosno bacaju anatemu na rastući populizam, znači da su više zabrinuti dokle će moći uspešno da manipulišu masama. Njihova diktatura demokratijom će preliti čašu, preći će i oni rečicu Rubikon i stvoriti rizik za unutrašnji poredak. Da li je kocka bačena kad su zaigrali u kovid manipulacijama? Vajni gospodari sveta moguće je da će dobiti odgovarajuću "čestitku" od naroda u sopstvenoj državi, u značajno žešćim pobunama nego dosad.

  • milanm says:

   Prelazak rečice ne Rubikon već Stiks :D :D :D

   • Miraš says:

    Da, najbolje je da predju Stiks i da se iz donjeg sveta više ne vraćaju.

 2. petrovgrad says:

  nisu jedino zlo ameri. Za nas su veće zlo Germani i ostali sa zapadne evrope. Nije nas bombardovala samo Amerika 1999n već skoro sve MATO članice. Srpsku decu su ubijali piloti Germani, Francuzi, Turci, Norvežani,Englezi ..., Ne branim amere, ali ne treba sve njima svaljivati. Ja ne bi mogao da izmerim ko su veći zločinci bili 1999.

 3. Rista says:

  Kraj sveta kojim vlada Amerika? Nekako čudno zvuči jer Amerika vlada celim svetom. Kanda nam došao kraj. Kako bi bilo kad bi naslov glasio "Kraj Amerike koja vlada svetom"! To već nekako i da prođe ali ovako ispada kraj sveta i Amerika više neće imati skim da vlada. Kažu - male sitne stvari koje život znače. I velika zakerala.

  • Miraš says:

   Jeste kraj. Kraj je Pax Americane, "relativnog mira" stvorenog globalnom dominacijom SAD u 20 veku i početkom 21 veka. U ovom periodu Amerika nije stigla da potpuno i na željeni način zagospodari celom svetu, samo je kad se na neku zemlju nameri mogla da udari punom silom i drugim sredstvima demokraDske okupacije.

  • test01 says:

   haha Dobar komentar Risto ali nazalost mislim da ce svet da "plati" taj pad Amerike (treba vremena a ova korona je i pustena da uspori vreme i da farmo-mafija sa Kill-Bill opljacka svet). Inflacija ce prvo da pogodi vazalske zemlje (ukljucujuci i Evropu) pre nego sto djavo dodje po svoje u USA koja je sve ovo i izazvala (ili vladari iz senke a vecina ih i ne zivi u Americi).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *