Kraj za Kuma

Kraj za Kuma

26 oktobra 2014

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Državno odvjetništvo sigurno zna da se na ovome ne smije osramotiti i malotko, uostalom, vjeruje da hoće. Jer, dok su se Zagrepčani, poslije nedjeljnog ručka, odmarali uz kavu i štrudlu od jabuka, USKOK je napokon napravio ono za što se mislio da je nemoguće.

Pao je, glavom i bradom, Milan Bandić . S gradonačenikom je uhapšena i poprilična ekipa iz gradskih struktura na čelu sa šefom holdinga Ljubičićem. A da se u fabulu odmah sune ispravan začin, u rešetke je odveden i Petar Pripuz , poduzetnik iz obitelji diskutabilne reputacije, čijem se bratu Zoranu svojedobno sudilo u procesu tzv. zločinačkoj organizaciji.

U mirno popodne, vijest je tresnula među ljude kao raketa u stado ovaca. Legenda je glasila da Bandić, kao mačor, ima barem devet života koje očito nikad ne može potrošiti.

Pa svih ovih 14 godina, za njim su se vukli krakovi afera, ali ništa od svog tog crnila, opisanog u nekih 300 kaznenih prijava, nije nikad apsolvirano. U zatvoru su završavali ministri, gradonačelnici i župani, premijer Sanader, Čehok, Polančec i Nadan Vidošević, ali Bandiću nije nikad pala ni dlaka s glave.

Njegovi protivnici – uvijek znatno malobrojniji od apologeta – uporno su vidjeli namještanje poslova i mito, biznis stupića i zebri po Zagrebu, sumnjivu javnu nabavu, koruptivne promjene urbanističkih planova, zamjene vrijednog za bezvrijedna zemljišta i tako redom, a Bandić im je podsmješljivo uzvraćao da puste institucije neka na miru rade svoj posao.

U međuvremenu je ostatak Zagreba – a riječ je svakako o jednom širem poremećaju na planu nacionalne političke svijesti i kulture – bio upravo lud za Bandićem.

Ta većina kovala ga je u zvijezde iako je sto puta uhvaćen u kojekakvim lažima. Iako je uslugama i položajima ušutkivao stotine i stotine političkih protivnika, naravno na račun sredstava poreznih obveznika.

Iako je iz gradskog budžeta slao kraljevske donacije po Hrvatskoj i BiH, držao štangu Horvatinčiću i sličnim investitorima, podmazivao medije koji bi ga onda prestali spominjati, te nezasitne prohtjeve Crkve, Mamića, Željke Markić, a bio bi i crnoga vraga, samo ako bi mu se to negdje isplatilo.

I što ga se više sumnjičilo, popularnost mu je bila sve stabilnija.

Nakon punih 13 godina na vlasti, lani je po peti put trijumfirao na izborima u Zagrebu, kao i uvijek vrlo premoćno. Ta je pobjeda bila tim jača jer više iza sebe nije imao SDP iz kojega je izletio 2011. kad se kandidirao za predsjednika Republike kontra Josipovića i izgubio sa vrlo pristojnih 40 posto glasova.

Trčao je maraton i hvalio se kako uzgaja raštiku u gradskom vrtu. Pobijedio je opaku bolest. Solio je svima pamet kako je uspješan i nepobjediv jer stalno ‘dela’. Inženjere je nazivao idiotima.

Derao se na podređene pred TV kamerama, a i plakao ako treba. Bilo bi nam najbolje da sam ja gradonačelnik Hrvatske, znao je zasoliti dižući nos. Kum je bio gdje god su ga zvali da se s njime orode.

Njegovi obožavatelji, koji sada plaču nad Bandićevom sudbinom, ponavljaju kako je ‘strašno puno napravio za Zagreb’. Ali pritom zaboravljaju da je zagrebački proračun 15 milijardi kuna godišnje. Pa i moralo se od tog bogatstva, puta 14 godina, stvarno dosta učiniti za grad.

Krajni je čas da doznamo i što je s tim budžetom Kum učinio za sebe.

(Novi list  – Rijeka)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zapadnjak says:

    Dobar vam je članak gđo.Modrić,ali Bandić je samo jedinka,osim svojih"kumova" iza sebe nema baš puno toga na šta se može osloniti.14 punih godina je stvarno puno da se makne jedan takav čovjek iz vrha vlasti,možda je smiješno,ali je,vrh vlasti.To samo potvrđuje da je država Hrvatska poprilićno (bila) nemoćna da ga se riješi.Međutim,zabrinjava jedna druga pojava,država je nemoćna da obuzda još neke pojedince ali i organizacije,mislim da te organizacije više koštaju i koče državu nego Bandić.Naravno,kršeći na sve moguće načine zakon završio je kako i dolikuje,samo što je to trajalo jako,jako dugo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *