Крајишник: Никада нисам видео оригинални Дејтонски споразум – радили смо по копијама

Krajišnik: Nikada nisam video originalni Dejtonski sporazum – radili smo po kopijama

2 novembra 2017

MOMČILO Krajišnik, predratni predsednik Skupštine Bosne i Hercegovine, a potom Skupštine Republike Srpske, rekao je da nikada nije video originalni Dejtonski sporazum.

„Tada nikome nije dat u ruke Dejtonski sporazum. U ime srpske strane iz Republike Srpske u Parizu ga je potpisao gospodin (Nikola) Koljević. Ja nikada nisam video originalni Dejtonski sporazum koji je on eventualno doneo. Imao sam utisak, bolje rečeno siguran sam bio, da ga Nikola nikada nije doneo iz Pariza. Pretpostavio sam da je, tada kada je potpisan Dejtonski sporazum, administracija koja je servisirala celu tu aktivnost, predstavnici međunarodne zajednice, sve pokupila i odnela negde i da je to naknadno trebalo dostaviti”, rekao je Krajišnik za N1.

Naglasio je da se u RS „nikada se nisu zanimali za originalni Dejtonski sporazum.”

„Imali smo kopije i po njima smo radili, a smatrali smo da to negde postoji. Ovo što se desilo je kao da se sudbina opet poigrala s nama, da opet budemo u centru pažnje, pa da ne budu samo čuda u Americi nego da se dese i kod nas. Moj stav je da bi trebalo da budemo srećni i da se radujemo ako je pronađen originalni Dejtonski sporazum koji je eventualno došao kod nas. Ako nije, evo neka to bude povod da opet od tih aktera tražimo jer oni imaju originale Dejtonskih sporazuma. Oni bi mogli da nam daju, ako ga kod nas nema”, smatra Krajišnik.

Komentarišući hapšenje Željka Kuntoša, kod kojeg je sporazum pronađen, Krajišnik je izjavio da se radi o čestitom čoveku koji nije sklon kriminalnim radnjama.

„Ja ni za koga ne bih garantovao, pa ni za svoju djecu. Ali garantujem da se radi o čestitom čoveku i da nije sklon kriminalnoj radnji. Bilo bi van svake pameti da je MUP nešto poturio. Treba to dobro istražiti i ako se utvrde nepravilnosti taj treba biti kažnjen što je uzurpirao javnost. Kuntoš je bio običan mlad čovek, ovde slovi za divnog i uljudnog momka. Bio bi greh kada bih ga vezao i za jednu kriminalnu radnju”, zaključio je Krajišnik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *