КРАЈЊЕ ЈЕ ВРЕМЕ ДА СРБИЈА КРЕНЕ У ОФАНЗИВУ

KRAJNJE JE VREME DA SRBIJA KRENE U OFANZIVU

5 decembra 2018

Inicijativa za održavanje sednice Saveta bezbednosti UN povodom formiranja vojske Kosova prilika je da Srbija krene ofanzivnije u odbranu Kosova i Metohije.

Kao jedna od mogućih srpskih reakcija na najavu formiranja vojske Kosova jeste i mogućnost da Srbija zatraži sednicu Saveta bezbednosti UN (SB) na tu temu, najavio je u obraćanju naciji srpski predsednik Aleksandar Vučić.„Da upozorimo svet i ukažemo svetu šta se zbiva, da ukažemo na razmere katastrofe koja sledi ukoliko neko ne zaustavi Prištinu u najkraćem roku“, rekao je Vučić i dodao da potezi Prištine dovode u opasnost ceo region.

On je naglasio da će se Srbija konsultovati sa predstavnicima Rusije i Kine, kao i da će razgovarati sa predstavnicima SAD.

Srpski predlog za održavanje eventualne sednice SB prethodno bi morale da prihvate članice tog saveta, kaže nekadašnji šef jugoslovenske misije pri UN Vladislav Jovanović, koji naglašava i da će zapadne zemlje činiti sve da to spreče.

U ovom slučaju, prema Jovanovićevim rečima, Rusija i Kina ne bi imali samo ulogu predlagača, već i aktivnih stalnih članica SB koje bi vršili pritisak na druge članice i pomagale da se u javnosti stvori povoljan utisak da je situacija na KiM do te mere postala opasna da SB ne može da izbegne da vrši svoju ulogu.

„To bi trebalo da budu argumenti koji će delovati uverljivo na nestalne članice. Oni bi bili i jak pritisak na zapadne stalne članice da izbegnu da ostanu u manjini i tako ostave utisak da imaju i neke druge interese, a ne samo interes mira i bezbednosti i poštovanja Rezolucije 1244“, kaže Jovanović.

Teško je reći hoće li inicijativa proći, ali Jovanović naglašava da bi ta diplomatska akcija trebalo da bude početak šireg i promišljenijeg srpskog zalaganja za obnavljanje srpskog prava na Kosovo i Metohiju, koje proističe iz našeg Ustava i Rezolucije 1244, koja je na KiM predvidela samo jednu vojnu silu — Kfor. A Kfor je privremena vojna sila dok traje vrhovna vlast UN na teritoriji južne srpske pokrajine.

Jovanović je zastupnik mišljenja da bi Srbija trebalo ofanzivnije i šire da stupi u akciju objašnjavanja nepravde koja se događa na KiM uz pomoć upotrebe sile.

„To je samo pitanje da li smo spremni na tako nešto ili je ovo samo jedan pokušaj da se nešto postigne i da se tu stane. Ako je samo jedan pokušaj, to neće imati punog efekta. Mi bismo morali da iskoristimo ovu situaciju da oživimo pitanje KiM kao centralno pitanje međunarodnog prava, mira i bezbednosti, koje drugi narušavaju time što ne primenjuju Rezoluciju 1244 i stvaraju neke nelegalne oružane formacije na KiM“, kaže Jovanović.

Ono što bi Srbija valjalo da čini je da bude, kako kaže, politički aktivnija prema višenacionalnim zemljama, koje se takođe suočavaju sa problemom separatizma na svojim teritorijama.

Sa državama poput Indije, Irana, Indonezije, Nigerije, Meksika, Južne Afrike, Brazila i Španije valjalo bi raditi i objašnjavati kosovski problem, kako te zemlje ne bi dobijale informacije servirane samo od zagovornika kosovske nezavisnosti.

„Takav aktivniji pristup bolje bi približio pravu sliku problema KiM, koja je drugačija od one koju sugerišu sa Zapada, da je stvar gotova, realnost, završena, da se mi tome prilagođavamo i da samo treba da ubrzaju nekoliko koraka da se to završi i oni da skinu problem sa vrata“, smatra Jovanović.

Ako se zagovornicima kosovske nezavisnosti žuri, logično bi bilo da se nama ne žuri, dodaje Jovanović. Zbog toga bi trebalo obnoviti političku borbu za priznavanje i uvažavanje srpskog suverenog prava na KiM, kao i da se kosovsko pitanje rešava u okviru Rezolucije 1244.

Koliko Srbiju čeka težak posao u najvišem telu svetske organizacije možda najbolje govori činjenica da stalne članice Saveta bezbednosti ne mogu da se slože ni oko jednog pitanja važnog za svetski mir i bezbednost.

Više nego u doba Hladnog rata, između velikih sila postoji nesaglasnost i unakrsno ulaganje veta zbog rešavanja pitanja Sirije, sankcija prema Iranu ili Severnoj Koreji, „slučaja Skripalj“, u kojem Velika Britanija pokušava da prebaci odgovornost na Rusiju zbog navodnog trovanja svog špijuna u ruskim redovima, kao i zbog najteže humanitarne krize u svetskoj istoriji, onoj u Jemenu.

Saglasnosti među članicama SB nema povodom ukrajinske krize, dok je Kosovo i Metohija posebna priča. Podsećamo, tokom predsedavanja Velike Britanije Savetom bezbednosti, Kosovo i Metohija prvi put od 1999. godine su skinuti sa dnevnog reda sednice tog tela.

Ovog novembra predsedavanje Savetom preuzela je Kina, koja je odlučila da se nova sesija o stanju u južnoj srpskoj pokrajini održi 14. novembra, baš na dan kada je jedan od političkih lidera kosovskih Albanaca Kadri Veselji najavio formiranje kosovske vojske.

(Sputnjik)

KOMENTARI16 komentara

 1. Deda Micko says:

  Kasno Marko na Kosovo stize.

  • Željko says:

   Aktiviran MAP od strane NATO za državu Bosnu i Hercegovinu danas, dakle NATO dolazi na rijeku Drinu i opkoljavanje Srbije je gotovo!!

   • Miraš says:

    Željko! S obzirom da si Hrvat poreklom iz BIH treba da znaš šta kaže KATOLIČKA ENCIKLOPEDIJA PISANA 1907 GODINE: "Prema popisu stanovništva od 22. aprila 1895, Bosna ima 1.361.868 stanovnika, a Hercegovina 229.168 ... Ako izuzmemo nekih 30.000 Albanaca koji žive na jugo‐istoku, Jevreje koji su se skoro doselili iz Španije, malo Turaka Osmanlija, trgovaca, službenika i austrijskih vojnika, ostatak populacije (oko 98%) pripada narodu južnih Slovena, Srbima. Iako pripadaju jednoj rasi, narod čine, prema religijskom verovanju, tri jasno odvojene grupe: Muhamedanci – oko 550.000 osoba (35%), grčki šizmatici – oko 674.000 osoba (43%) i katolici – oko 334.000 (21,3%)...

   • Milica says:

    Sedi 1! Ne znaš geografiju. Ne znaš ni da je to samo ponuda na koju BIH treba da da odgovor. Drina deli ali i spaja Srbiju i BIH i celom dužinom ta reka stoji samo izmedju Srbije i Republike Srpske koja je jedan od dva entiteta u BIH. Srpskoj nije u interesu da napravi NATO granicu prema Srbiji na reci Drini. Parlament Republike Srpske ima od ranije zsvojenu DEKLERACIJU O VOJNOJ NEUTRALNOSTI, a po pitanju aktivacije MAP za BIH smatraju da treba ići na referendum gradjana.

    • Željko says:

     @Milica Ne znam geografiju ali znam zemljopis! Goražde je na rijeci Drini a ne pripada "boljem" entitetu u Bosni i Hercegovini! Bosna i Hercegovina će biti vrlo brzo u NATO, sviđalo se to Vama ili ne!! Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Srbin iz Dodikovog SNSD je 2009. podnio zahtjev za članstvo u NATO! "Još jednom smo potvrdili našu predanost vrijednostima Alijanse, kao i našu volju da ostanemo proaktivan, vidljiv i pouzdan partner koji dijeli teret današnjih izazova. Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO-a, što je od strateške važnosti za BiH", napisao je Radmanović u pismu 2009. godine.

     • Miraš says:

      Na tako maloj teritoriji NATO nema šanse da predje na našu stranu. Jel ti znaš da samo strateški avion Tu-95 čim poleti iz svoje baze na jugu R.F. može efikasno da gadja mete do 4.500 km. Na prostoru bivše Juge to je do masleničkog mosta i do Slovenije. Ostalo što imaju da ne navodim.

     • Milica says:

      Željko, ne znaš ni zemljopis ni geografiju. Ne možeš da kažež da Srbija je OPKOLJENA, a da pristup Drini NATO bi imao tek iz baš manjeg Bosansko-podrinjskog kantona. Osim toga pokvaren si jer to je ne samo manji nego i slabije naseljen kanton, umesto da se tamo bave obnovom privrede, turizmom i sportskom rekreacijom na Drini ti bi njih opet opteretio ratom, dakle gore nego mule i mazge.

 2. Posmatrac says:

  Srbi su mora biti mnogo zgresili pred Bogom kad im je ovaj dodjeljen za precednika.

 3. Ivan Grozni says:

  Sve to stoji ali Niko ne zna sta je AV vec potpisao.

 4. opet ja says:

  Bez ratifikacije potpisanog od strane skupštine Srbije nema primene. Ingerencije predsednika Srbije po Ustavu su minimalne. Jedino što treba da uradimo je da što pre uletimo vosjkom i policijom na sever i zauzmemo što bolje pozicije, što za pregovore, a što za "ne pregovore" ;-)

  • Deda Micko says:

   Nema pregovora, u kamione i pravac Albanija, tamo ce im biti bolje, a i nama. Sve drugo je kapitulacija.

 5. Miraš says:

  S obzirom da si Hrvat poreklom iz BIH treba da znaš šta kaže KATOLIČKA ENCIKLOPEDIJA PISANA 1907 GODINE: "Prema popisu stanovništva od 22. aprila 1895, Bosna ima 1.361.868 stanovnika, a Hercegovina 229.168 ... Ako izuzmemo nekih 30.000 Albanaca koji žive na jugo‐istoku, Jevreje koji su se skoro doselili iz Španije, malo Turaka Osmanlija, trgovaca, službenika i austrijskih vojnika, ostatak populacije (oko 98%) pripada narodu južnih Slovena, Srbima. Iako pripadaju jednoj rasi, narod čine, prema religijskom verovanju, tri jasno odvojene grupe: Muhamedanci – oko 550.000 osoba (35%), grčki šizmatici – oko 674.000 osoba (43%) i katolici – oko 334.000 (21,3%)...

 6. Jovo Veselinovic says:

  oce kumunjare odbranuti srbe na kosovu ko i njihov milosevic srbe u kninu i u kosovu kumunjare vladaju lazive 100 godina u srbiji srbi su robovi u srbiji

 7. Deda Micko says:

  Srbi filozofiraju, ne pruzaju poraz, tu leka nema. Moras shvatiti gde si, da bi odatle nekuda krenuo. Ako to ne znas, ne pali auto.

 8. rodja says:

  „Da upozorimo svet i ukažemo svetu šta se zbiva, da ukažemo na razmere katastrofe koja sledi ukoliko neko ne zaustavi Prištinu u najkraćem roku“, rekao je Vučić. Dok mi upozorimo svet i ukažemo svetu šta se zbiva, da ukažemo na razmere katastrofe koja sledi ukoliko neko ne zaustavi Prištinu u najkraćem roku, i dok oni sa zapada "to shvate", neće biti ni države Srbije. Predvideo je Milošević, "nato je Srbima namenio sudbinu Kurda"!!! Narod bez države.

 9. Deda Micko says:

  Ipravka: ... ne priznaju ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *