„КРАЉ ПЕТАР ПРВИ“: Лекција из патриотизма

„KRALJ PETAR PRVI“: Lekcija iz patriotizma

6 decembra 2018

FILMSKO ostvarenje „Kralj Petar Prvi“, reditelja Petra Ristovskog, imaće u sredu uveče trostruku beogradsku premijeru: u Sava centru od 19 časova, „Sinepleksu Ušće“ od 20.00 i pola sata kasnije u „Kombank dvorani“. Publici će se na kraju projekcija pokloniti ekipa filma predvođena producentom i glavnim glumcem Lazarom Ristovskim.

– Siguran sam da će „Kralj Petar Prvi“ postati bukvar iz koga će se učiti patriotizam, ljubav prema prijateljima, a i rediteljski zanat. Ovo je, možda, i moj poslednji film, i siguran sam da će biti upamćen po mnogo čemu, a najviše po kvalitetu – kazao je Lazar Ristovski.

U glumačkoj ekipi je i mladi Milan Kolak, u liku dobrovoljca Marinka Spasojevića, a u liku njegove majke Makrene Spasojević je Danica Ristovski.

– Igram autentičnu ličnost koja je u Drugom balkanskom ratu izgubila muža, a u Velikom ratu sina jedinca. Makrena je paradigma svih majki koje su na ratištima izgubile svoje najmilije – kaže, za „Novosti“, Danica Ristovski. – Unela sam u tu ulogu sve najbolje od sebe, i radeći na njoj zajedno sa svojim sinom Petrom postala sam još bolja glumica. Znam da je ovaj film veliki potpis za istoriju i sećanje, i s nestrpljenjem očekujem premijeru. Nadam se da će ovaj spektakl s dušom naći put do srca gledalaca.

Glumac Tanasije Uzunović, koji tumači lik vojvode Radomira Putnika, kaže, za „Novosti“, da je čast igrati takvu ulogu:

– Trudio sam se da budem dostojan tumač veličine jedne skoro mitske ličnosti. Mi sa tim ljudima nažalost nemamo nikakve veze, jer ono što su oni činili je viteštvo i herojstvo nemerljivih obrisa.

Scenario, koji osim Petra Ristovskog potpisuju i Vladimir Ćosić i Milovan Vitezović, nastao je prema Vitezovićevom romanu „Čarape kralja Petra“.

– Postoje tri linije priče, jedna je o pletenim čarapama, koje su postale simbol, druga o kralju Petru Karađorđeviću, a treća o trojici običnih vojnika – Marinku Spasojeviću, Životi i Momčilu Gavriću, koji je istorijska ličnost. Pored najpoštovanijih oficira iz ovog perioda srpske istorije, ravnopravne uloge su dodeljene ratnicima i običnim ljudima iz naroda kroz čiju se vizuru većinski pripoveda priča ove istorijske drame – objašnjava Petar Ristovski.

FILMSKA EKIPA

FILMSKU ekipu čine i Aleksandar Vučković, dečak Ivan Vujić, Radovan Raša Vujović, mladi Marko Todorović, Branko Jerinić, Pavle Jerinić, Svetozar Cvetković, Goran Šušljik, Tihomir Arsić, Slobodan Ćustić, Marko Baćović, Ljubiša Savanović, Nebojša Kundačina i mnogi drugi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *