КРЕЋЕ ВЕЛИКА ЧИСТКА У РУСИЈИ? Нестао генерал Армагедон?

KREĆE VELIKA ČISTKA U RUSIJI? Nestao general Armagedon?

28 juna 2023

Sprema li se velika čistka?

Kada su mediji preneli da su neki visoki ruski generali znali da Prigožin sprema pobunu, jedan od njih, najvažniji, je nestao.

Reč je o bivšem glavnokomandujućem ruskih oružanih snaga u „socijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, generalu Sergeju Surovikinu, poznatom i kao general Armagedon. Jedna od teorija koja kruži je da je priveden zbog zavere. da svrgne ministra odbrane Sergeja Šojgua.Surovikin (56) je drugi najvažniji komandant ruskih oružanih snaga.

Poznato je da ima veze sa „vođom puča” Jevgenijem Prigožinom, komandantom Vagnerove plaćeničke vojske.

Američki obaveštajni izvori rekli su da je visoki ruski general unapred znao za Prigožinove planove da se pobuni protiv Šojgua i šefa oružanih snaga generala Valerija Gerasimova zbog neuspeha rata protiv Ukrajine, preneo je Njujork tajms.

Sumnja se da je u pitanju upravo Surovikin, komandant poznat po svojoj nepromišljenosti i brutalnosti.

Sada ruski proratni Telegram kanal Ribar kaže da Surovikin „nije viđen od subote“ i da je čistka u toku. Kanal, povezan sa vojskom, naveo je: „Gde se nalazi ‘General Armagedon’ nije pouzdano poznato. Postoji verzija da se on ispituje.“

Kanal je rekao da, iako je Gerasimov formalno zadržao svoju titulu, „više nije bio uključen u donošenje odluka o pitanjima (u ratu)“.

„Specijalnom vojnom operacijom sada komanduje komandant Vazdušno-desantnih snaga Mihail Teplinski“, navodi kanal Ribar.

Surovikin je u oktobru stavljen na čelo ruskih ratnih napora, da bi ga Putin u januaru lišio odgovornosti – a ipak je ostao kao zamenik Gerasimova.

Pre svog navodnog nestanka, Surovikin je u subotu uputio očajnički apel Vagnerovim borcima da odustanu od protivljenja vojnom vrhu i vrate se u svoje baze „pre nego što bude prekasno”.

„Naređujem vam da prestanete“, rekao je na snimku dok se vidi kako drži oružje u ruci. Otkrio je da mu je naređeno da se vrati u Moskvu sa prve linije fronta.

Sada se čini da je to možda bilo zbog sumnje da je znao za „puč“ i da ga je možda podržavao.

On je tada javno rekao: „Ne možemo igrati na ruku neprijatelju u ovom teškom vremenu za našu zemlju. Pre nego što bude kasno, potrebno je poslušati naređenje narodno izabranog predsednika Ruske Federacije.“

On navodno nije viđen otkako je snimio ovu poruku.

„Vagnerova oružana pobuna postala je izgovor za velike čistke u redovima ruskih oružanih snaga i test lojalnosti ministarstva“, kaže Ribar.

(B92)

KOMENTARI2 komentara

  1. Gagi says:

    Americki obavestajni izvori navode da je Surovikin nepromisljen. Njihovi generali su izuzetno promisljeni i pametni.

  2. Miroslav says:

    U toj Rusiji se ne zna ko pije a ko plaća. Država im je u totalnom rasulu. Kad stane rat u Ukrajini, sadašnja Rusija ima da se raspadne kao SSSR.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *