KРЕЋЕ ВЕЛИKА ОФАНЗИВА АМЕРИKЕ НА KОСОВО

KREĆE VELIKA OFANZIVA AMERIKE NA KOSOVO

19 maja 2020

Izjava potpresednika vladajućeg DSK Ljutfija Hazirija da bi rado prepustio deo severa Kosova i Metohije Srbiji u zamenu za Preševo i Bujanovac, predstavlja novi probni balon Prištine u želji da se oživi ideja podele tzv. Kosova.

Dok se na tzv. Kosovu do 29. maja čeka Ustavni sud i ocena ustavnosti ukaza predsednika lažne države o mandataru za sastav vlade od čega će zavisiti i odluka da li će nova vladajuća većina biti formirana u postojećem parlamentu ili će se opet ići na izbore, Haziri već razmišlja o eventualnom premijerskom mandatu.Tako je izjavio da bi, kada bi bio predsednik vlade, pristao na razmenu teritorija i dao 17 sela u okolini Leposavića i Zubinog Potoka u zamenu za Preševo, Medveđu i Bujanovac. Kako je rekao, posle Drugog svetskog rata ovih 17 sela pripojeno je Kosovu i Metohiji, dok su Preševo, Bujanovac i Medveđa pripali okrugu Vranja. Ideju razgraničenja je ranije predlagao Hašim Tači.

– Sela u Leposaviću, Zubinom Potoku su srpska, nema Albanaca. Neko vreme su bili u teritorijalnoj organizaciji Srbije. To je demarkacija granice, tehnička korekcija granice, to se čak ne može nazvati promena granice – izjavio je Ljutfi Haziri.

Potpresednik DSK na čijem je čelu Isa Mustafa dodao je i da su najave da će doći do promene lažne granice do reke Ibar netačne i da „imaju za cilj zastrašivanje ljudi“.

– Srbija ne želi samo sever Kosova, već želi celo Kosovo. Srbija tvrdi da će celo Kosovo vratiti rezolucijom 1244, bar formalno i nastavlja da laže sopstveni narod – podvlači Haziri koji je negirao da postoje tajni sporazumi o rešenju kosovskog problema.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavu Hazirija vidi kao novi dokaz da ideja o razgraničenju nije sahranjena.

– Isa Mustafa i Haziri za razliku od Aljbina Kurtija nisu usijane glave i shvatili su da se ne može ići uz vetar SAD-u. Zato u narednom periodu treba očekivati novu ofanzivu SAD-a i EU na čelu sa izaslanikom Miroslavom Lajčakom u vezi sa rešenjem kosovskog problema. U tom smislu sada se puštaju probni baloni o razgraničenju – ističe Popov.

Ipak, Hazirijeva ideja je neprihvatljiva za Srbiju, smatra on.

– Treba imati u vidu da u Medveđi ima svega 400 Albanaca, u Bujanovcu 60 odsto, a u Preševu 80 odsto, dok je sever Kosova i Metohije gotovo 99 odsto srpski. Takođe, Srbija bi predajom Medveđe, Bujanovca i Preševa predala i koroidor 10 i prugu. Teško da bi to vlast u Srbiji mogla da opravda pogotovo što, prema Haziriju, Srbija ne bi dobila sever Kosova u celini – naglašava Popov.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose podvlači da Haziri nije velikoalbanski političar.

– Kao gradonačelniku Gnjilana koji je u blizini Preševa i Bujanovca njemu je bliska ideja o razmeni dela severa Kosova sa preševskom dolinom. Međutim, problem je kriterijum demarkacije. Ako se to radi po etničkom principu u EU vlada strah da će to ugroziti bezbednost na celom Balkanu – objašnjava Janjić.Kako kaže, nije nemoguće da do razgraničenja dođe.

– Ako se saglase sve strane zajedno sa SAD i EU, onda je to moguće. Za sada nema saglasnosti ni na (tzv.) Kosovu ni u Srbiji. Poslednje izjave Hazirija i Vjose Osmani pokazuju da se na (tzv.) Kosovu nešto kuva čak iako trenutno nema pregovora. Takođe, i Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik predsednika SAD za Srbiju i Kosovo Ričard Grenel rade punom parom. Tema briselskog dijaloga biće kriterijumi demarkacije – zaključuje Janjić.

Novi izbori na tzv. Kosovu veliki problem

Veliku prepreku rešavanju kosovskog problema mogli bi da predstavljaju novi izbori na tzv. Kosovu, podvlači direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

– Izvesno je da će na tim izborima Aljbin Kurti imati natpolovičnu većinu i formirati ponovo vladu. To bi bio problem za SAD i EU koji neće moći da ga kontrolišu i ucenjuju Hagom ko ratne vođe na (tzv.) Kosovu. Kurti je najnezgodniji igrač tako da bi (tzv.) Kosovo ušlo u haotično stanje u kome se ne može govoriti o rešenju kosovskog problema – apostrofira Popov.

KOMENTARI3 komentara

 1. Kosovac says:

  Direktor „Centra za regionalizam“ Aleksandar Popov. Aktivista i član „centra“ Nedim Sejdinović, balija koji glumi novinara u svom autonomaškom portalu „Autonomija“. Samo ime tog „centra“ govori da su oni zaduženi za rasparčavanje Srbije u regione, pa da posle te regione priključe u region EU „Zapadni Balkan“. Pošto vidim da Aleksandar Vučić njih ne hapsi, onda neka, nek rade, ali Duboko u podzemlju. Međutim, nije nam pravo da nam solite pamet i savetujete nas šta srpska Peta kolona misli po ovom pitanju srpske pokrajine. Baš nas interesuje šta će da kaže ona janičarska gnjida Dušan Janjić iz sorošoidnog „Forum za etničke odnose“. Pre nego što je ova bulumenta otvorila usta, znalo se da neće reći ništa dobro za Srbiju.

 2. Zaliv says:

  Menjali bi sipci nase za nase, hahahha hoce to al malo juce. Treba odvojiti sever Kosova a ovi sa juga Srbije svi da budu prebaceni na juzni deo Kosova....poseban status za nase manastire, poput Vatikana u Italiji i zavrsiti jednom zauvek sa pacovima. Druge nam nema, ili cemo pustati da se i dalje sire kao pacovi i koriste ono sto Srbija pruza

  • Mile says:

   U suprotnosti je početni i završni deo komentara. Najpre konstatuješ da je to razmena naše za naše, a zatim pristaješ na tu razmenu. Znači tvoja žaba je skuvana u vodjinom bugojanskom loncu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *