КРЕЋЕ ВЕЛИКИ РАТ: Израел припремио 300.000 војника

KREĆE VELIKI RAT: Izrael pripremio 300.000 vojnika

9 oktobra 2023

Treći dan sukoba Hamasa i izraelske vojske. Više od hiljadu ljudi je poginulo, a više od 4.000 je ranjeno.

Izraelski zvaničnici kažu da će pobediti, a da će se odgovor Hamasu pamtiti decenijama.Izraelska vojska saopštila je da je mobilisano 300.000 vojnika. Ministar odbrane naredio je potpunu opsadu pojasa Gaze.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je da je naredio „potpunu opsadu“ pojasa Gaze.

„Naredio sam potpunu opsadu pojasa Gaze. Neće biti struje, hrane, goriva, sve je zatvoreno“, rekao je Galan, prenosi Tajms of Izrael.

Hezbolah se neće mešati u rat u Pojasu Gaze

„Hezbolah je spreman na sve opcije, uključujući i veliki rat koji bi okončao postojanje Izraela… Ako Izrael odluči da napadne Liban, mi smo potpuno spremni“, rekao je neimenovani zvaničnik Hezbolaha „El Dijaru“, u suštini odbacujući bilo kakvu mogućnost da ova organizacija pritekne u pomoć Hamasu u Pojasu Gaze.

Ovakav razvoj situacije potvrdio je i libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Buhabib, navodeći da je vlada u Bejrutu od lidera Hezbolaha dobila čvrste garancije da se neće mešati u rat u Pojasu Gaze, osim ako Izrael ne napadne Liban.

Rusija i Arapska liga pozvale su na brz završetak sukoba

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je na brzo okončanje sukoba između Izraela i Hamasa, tokom sastanka u Moskvi sa predsedavajućim Arapske lige Ahmedom Abul Geitom.

Lavrov je ocenio da Rusija i Arapska liga mogu pomoći da se zaustavi krvoproliće.

Predsednik Arapske lige Ahmed Abul Gejt takođe je pozvao na prekid borbi, upozoravajući da će se nasilje nastaviti dok se ne reši palestinsko pitanje.

Vanredni sastanak šefova diplomatija EU sutra u Briselu

Vanredni sastanak šefova diplomatija zemalja članica EU posvećen situaciji u Izraelu i regionu biće održan sutra u Briselu.

„Sazivam hitan sastanak ministara spoljnih poslova EU o situaciji u Izraelu i regionu za sutra“, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na Tviteru.

(RTS)

KOMENTARI3 komentara

  1. Gagi says:

    Rat ce se rasplamsati i trajati, praticemo gde ce se evakuisati vecina civilnog stanovnistva. Taj podatak nam moze pomoci da shvatimo sustinu i namere ovog sukoba.

  2. civilizovani Konan varvarin says:

    pozivaju se obe strane na deeskalaciju i mirovne pregovore 😁😁😁

  3. Čitalac says:

    Autotohnih Jevreja u Izraelu je oko 15 % dok su ostali lažni Jevreji ili Hazari (tursko-mongolskog, azijatskog porekla). S druge strane Palestici, istorijski Filistejci su starosedioci a s kojima su iz biblijskih izvora tadašnji Jevreji vodili stalnu borbu s promenljivim uspehom. Jevreji i Palestinci (Filistejci) su semiti - vode isto poreklo od Sema, jednog od 3 sina starozavetnog Noe. Nevolje nedužnih Palestine i Palestinaca počinju kada su V. Britanija uz podršku SAD posle 2. Svet. rata 1947. formirali na prostoru tadašnje Transjordanije državu Izrael a u koju su doselili evropske uglavnom Hazare. Veliki broj iskonskih Jevreja stradao je u holokaustu. Dakle mimo volje tamošnjih većinskih istorijskih starosedelaca arapskog porekla formirana je nova država Izrael. Palestinci svoji su na svome, kako se kaže, dok su većinski Hazari uljezi. U međuvremenu su vođena 4 arapsko-izraelska rata. Zadnji je bio 1973.g. tkzv Jomkipurski rat, počeo 7. oktobra, 50 godina pre ovog nedavnog napada žrtvujućih Palestinaca na prostore naseljene uglavnom Hazarima. U tim ekspanzionističkim ratovima Izrael su vojno i materijalno izdašno pomagale SAD, centar svetskog cionizma - najgoreg oblika nacizma, svetske oligarhije koja u zadnjih nekoliko vekova organizuje revolulije, velike ili svet. ratove, pandemije itd.. Tako da se prvobitni prostor Izraela nasilno uvećavao iz rata u rat i to na štetu Palestinaca i graničnih arapskih država. Golanska visoravan danas je pod okupacijom Izraela iako je de jure delom libanska, jordanska i sirijska. Ovaj prostor Izrael je okupirao u ratovima 1967. i 1973. g.. Neverovatno je šta svetska javnost toleriše brutalnom, genocidom Izraelu - navedenoj oligarhiji! Moraće se čovečanstvo izboriti sa izraelskim ekspanzionističkim namerama i primorati Izrael da povrati sve terotorije oduzete od Palestine, danas svedene na mali prostor Zapadne obale i Gaze! Da se međunarodno prizna Palestina sa glavnim gradom Istočnim Jerusalimom! Neće Borelj, Lajenova i dr. osuditi izraelske genocidne namere koje idu do obustave snabdevanja Palestinaca svim izuzev vazduha a i njega bi u zloj im nameri obustavili da mogu. Svet mora uz Arapsku ligu, islamski ujedinjeni svet primorati Izrael na prekid zločina koji već sprovodi i planira ga počiniti protiv nevinih, napaćenih Palestinaca. Takođe se moraju od MKS podignuti optužnice za mnogobrojne izraelske počinioce zločina kako bi im se već jednom sudilo i presudilo! Da se ubuduće ne bi zločini ponavljali!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *