КРЕМЉ ОШТРО: Погледајте шта је Песков рекао о сведочењу Комија

KREMLJ OŠTRO: Pogledajte šta je Peskov rekao o svedočenju Komija

8 juna 2017

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj nije posebno zainteresovan za svedočenje bivšeg šefa FBI Džejmsa Komija u Senatu.

On je dodao da Rusija ima sopstvenu međunarodnu agendu, prenosi Tas.

– Samit šefova država Ssangajske organizacije za saradnju koji se danas i sutra održava u Astani nas mnogo više interesuje – rekao je Peskov.

Tas navodi da će Putin po dolasku u kazahstansku prestonicu održati sastanak sa kineskim predsednikom Sijem Djinpingom.

Pošto danas američke televizijske mreže neće emitovati redovni program tokom svedočenja o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija u Senatu, Amerikanci teško da će moći da propuste to svedočenje, navodi AP.

Navodi se da Si-En-En danima drži „sat koji odbrojava“ vreme do početka dugo očekivanog pojavljivanja Komija pred senatskim Komitetom za obaveštajne poslove, koje se poredi sa ranijim svedočenjima u Kongresu, poput onog u aferi „Votergejt“.

– Ovo je jedan od onih trenutaka kada bi veći deo zemlje mogao da poželi da zastane i pogleda to – kaže Nora O’Donel, deo „Si-Bi-Esove“ trojke novinara koji će pratiti Komijevo svedočenje.

AP navodi da će ovo biti prvo njegovo pojavljivanje u javnosti od kada ga je predsednik SAD Donald Tramp otpustio prošlog meseca. Navodi se da će „Si-Bi-Es“ kao i ostale TV mreže prenositi prvo Komijeve reči, a potom i pitanja koja će mu upućivati senatori.

Čelnik demokrata u Komitetu za obaveštajne poslove američkog Senata Mark Vorner izjavio je danas da se u izjavi koju je otpušteni direktor FBI Džejms Komi predao tom komitetu uoči svedočenja navodi da je predsednik SAD Donald Tramp izgleda pretio Komiju da će ostati bez posla.

Rojters, koji je imao uvid u tekst uvodne reči kojom će se Vorner danas obratiti komitetu, prenosi da je on naveo da je Tramp od Komija zatražio prekid istrage protiv svojeg visokog savetnika, čime je prekršio precizno definisane smernice čiji je cilj sprečavanje političkog uplitanja u istrage FBI.

– Svedočenje gospodina Komija koje je predato za današnje saslušanje je uznemirujuće – navodi se u tekstu obraćanja Vornera.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *