KREMLJ: Putin ne poziva na odcepljenje istočne Ukrajine

KREMLJ: Putin ne poziva na odcepljenje istočne Ukrajine

31 avgusta 2014

int_vladimir_putin_sanctions_0428Zvanični Kremlj danas je saopštio da predsednik Vladimir Putin u dašnjem intervjuu državnoj ruskoj televiziji nije pozvao na odcepljenje istočnog dela Ukrajine, naglasivši da taj region treba da ostane deo Ukrajine, a sukobe u tom regionu nazvao je unutrašnjim konfliktima.

„Moramo momentalno početi razgovore o potencijalnoj organizaciji društva I državnosti jugoistočne Ukrajine sa ciljem da zaštitimo zakonite interese stanovništva koje tamo živi“, preneo je AFP Putinove reči, ukazujući da se po prvi put pominje reč državnost i govori o političkom i državnom statusu.

Ovaj deo Putinovog intervjua su istakle sve zapadne agencije, dok su RIA Novosti i ruski mediji iz intervjua akcenat stavili na mirno rešenje krize i Putinov dogovor sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Putin je u intervjuu naglasio da Rusija ne može po strani stajati i gledati kako stradaju ljudi, a zvanični Kremlj objašnjava da reči predsenika Rusije ne znače poziv na odcepljenje dela teritorije Ukrajine.

„Odmah treba da počnu suštinski razgovori o društveno-političkoj organizaciji i državnosti u jugoistočnoj Ukrajini da bi se zaštitili legitimni interesi stanovništva koje tamo živi“, prenosi Rojters pisanje Itar-Tass-a.

Putinov portparol Dimitrij Peskov je novinarima povodom Putinovog intervjua i ukrajinske krize rekao: „Nije reč o konfliktu između Rusije i Ukrajine. To je unutrašnji ukrajinski konflikt“.

Upitan direktno da li „Novorusija“, kako proruske snage na istoku Ukrajine zovu taj region, treba da ostane deo Ukrajine, Peskov je odgovorio: „Naravno“.

„Samo Ukrajina može da postigne sporazum sa Novorusijom i to je jedini način da se postigne politički dogovor“, rekao je Peskov.

Zvanični Kijev, njihovi saveznici u Evropskoj uniji kao i Amerika uveli su sankcije Rusiji, tvrdeći da ruske trupe učestvuju u sukobima na istoku Ukrajine. Putin je to i u današnjem intervjuu državnoj televiziji demantovao i optužio Kijev da sprovodi nasilje nad ruskim stanovništvom na istoku Ukrajine.

Putin je istakao da rešenje krize zavisi od ukrajinskih vlasti, a da je njegov susret sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom bio „dobar“. Porošenka je ruski predsednik nazvao „partnerom sa kojim je moguće razgovarati“.

Sa druge strane, Porošenko je izrazio nadu u političko rešenje krize, ali je upozorio da je Ukrajina na ivici rata.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *