КРЕМЉ СЕ ОГЛАСИО: Тежња САД да доминирају океанима угрожава безбедност Русије

КРЕМЉ СЕ ОГЛАСИО: Тежња САД да доминирају океанима угрожава безбедност Русије

20 јула 2017

ТЕЖЊА Сједињених Држава ка доминацији у Светском океану представља претњу националној безбедности Русије, наглашава се у тексту Основа државне политике Руске Федерације војно-поморској у области.

У том документу се наводи да САД имају амбицију да постигну „убедљиву предоминацију својих војно-поморских снага“.

Владимир Путин је већ потписао указ којим је утврдио основе државне војно-поморске политике до 2030. године.

У „Основама“ се додатно указује: „Опстају постојеће, а појављују се и нове опасности и претње националној безбедности Русије у Светском океану. Главна међу њима је стремљење низа земаља, пре свега Сједињених Држава и њихових савезника, да доминирају у Светском океану, укључујући и Арктик. Те земље теже и супремацији својих војно-поморских снага“.

Међу претње безбедности РФ убројане су и „територијалне аспирације страних држава према приморским територијама РФ и са њима повезаним акваторијама“.

У „Основама“ се упозорава да се повећава број држава са борбено способним и моћним војно-поморским снагама и да се по свету шире оружје за масовно уништавање и ракетне технологије.

Још се истиче да неке земље покушавају да ограниче руску контролу над „Северним морским путем“ и да ограниче доступ Русије ресурсима Светског океана.

Свему овоме је придодато: „Ради обезбеђивања утицаја на војно-политичку ситуацију у свету и заштите својих интереса – РФ реализује своје несумњиво право на војно-поморско присуство у Светском океану, а такође на територијама држава које имају излаз на Светски океан. Русија се у томе руководи принципима и нормама међународног права“.

У „Основама“ се за период до 2030-те године прогнозира нестабилна војно-политичка ситуација у свету, са појачавањем глобалне конкуренције и супарништва светских центара моћи.

Документ рачуна и са нестабилношћу политичких и економских процеса у свету. Чак се допушта „нагло заоштравање војно-политичке ситуације и стварање услова за примену војне силе у деловима Светског океана који су од стратешког значаја за интересе РФ“.

Рачуна се и са могућношћу да се у морима око Русије појаве туђе стратешке ненуклеарне снаге са поморским системима високопрецизног оружја и са применом силе од стране више држава.

„Основе“ полазе од тога да Русија јесте и да ће и остати велика поморска сила са потенцијалима довољним да своје интересе штити у свим деловима Светског океана. Такође: да су ти потенцијални довољни да РФ остане важан фактор међународне стабилности и стратешког обуздавања.

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u