КРЕМЉ СЕ ОГЛАСИО: Тежња САД да доминирају океанима угрожава безбедност Русије

KREMLJ SE OGLASIO: Težnja SAD da dominiraju okeanima ugrožava bezbednost Rusije

20 jula 2017

TEŽNJA Sjedinjenih Država ka dominaciji u Svetskom okeanu predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti Rusije, naglašava se u tekstu Osnova državne politike Ruske Federacije vojno-pomorskoj u oblasti.

U tom dokumentu se navodi da SAD imaju ambiciju da postignu „ubedljivu predominaciju svojih vojno-pomorskih snaga“.

Vladimir Putin je već potpisao ukaz kojim je utvrdio osnove državne vojno-pomorske politike do 2030. godine.

U „Osnovama“ se dodatno ukazuje: „Opstaju postojeće, a pojavljuju se i nove opasnosti i pretnje nacionalnoj bezbednosti Rusije u Svetskom okeanu. Glavna među njima je stremljenje niza zemalja, pre svega Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, da dominiraju u Svetskom okeanu, uključujući i Arktik. Te zemlje teže i supremaciji svojih vojno-pomorskih snaga“.

Među pretnje bezbednosti RF ubrojane su i „teritorijalne aspiracije stranih država prema primorskim teritorijama RF i sa njima povezanim akvatorijama“.

U „Osnovama“ se upozorava da se povećava broj država sa borbeno sposobnim i moćnim vojno-pomorskim snagama i da se po svetu šire oružje za masovno uništavanje i raketne tehnologije.

Još se ističe da neke zemlje pokušavaju da ograniče rusku kontrolu nad „Severnim morskim putem“ i da ograniče dostup Rusije resursima Svetskog okeana.

Svemu ovome je pridodato: „Radi obezbeđivanja uticaja na vojno-političku situaciju u svetu i zaštite svojih interesa – RF realizuje svoje nesumnjivo pravo na vojno-pomorsko prisustvo u Svetskom okeanu, a takođe na teritorijama država koje imaju izlaz na Svetski okean. Rusija se u tome rukovodi principima i normama međunarodnog prava“.

U „Osnovama“ se za period do 2030-te godine prognozira nestabilna vojno-politička situacija u svetu, sa pojačavanjem globalne konkurencije i suparništva svetskih centara moći.

Dokument računa i sa nestabilnošću političkih i ekonomskih procesa u svetu. Čak se dopušta „naglo zaoštravanje vojno-političke situacije i stvaranje uslova za primenu vojne sile u delovima Svetskog okeana koji su od strateškog značaja za interese RF“.

Računa se i sa mogućnošću da se u morima oko Rusije pojave tuđe strateške nenuklearne snage sa pomorskim sistemima visokopreciznog oružja i sa primenom sile od strane više država.

„Osnove“ polaze od toga da Rusija jeste i da će i ostati velika pomorska sila sa potencijalima dovoljnim da svoje interese štiti u svim delovima Svetskog okeana. Takođe: da su ti potencijalni dovoljni da RF ostane važan faktor međunarodne stabilnosti i strateškog obuzdavanja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *