КРЕНУЛИ НА РУСИЈИ – САД СЕ КАЈУ: ЦЕНЕ СТРУЈЕ И ГРЕЈАЊА НЕМЦИМА СКОРО ДУПЛИРАНЕ

KRENULI NA RUSIJI – SAD SE KAJU: CENE STRUJE I GREJANJA NEMCIMA SKORO DUPLIRANE

3 marta 2024

ZA struju i grejanje potrošači u Nemačkoj moraće ove godine da plaćaju znatno više nego pre energetske krize, objavio je list „Berliner morgenpost“, pozivajući se na najnoviju studiju portala „Verivok“.

Prosečno domaćinstvo sada godišnje troši 5.306 evra za struju, gorivo i grejanje, što je za 1.534 evra više nego u februaru 2021, kad je ovaj izdatak bio 3.772 evra. U poslednje tri godine ove stavke u kućnom budžetu porasle su u toj zemlji za 41 procenat.„Verivok“ analiza uzela je u obradu tročlano domaćinstvo, kome je u proseku potrebno 20.000 kilovat sati energije za grejanje, 4.000 kilovat-sati električne energije, a koje, u proseku, automobilom prevali oko 13.300 kilometara godišnje.

– Struja, gas, lož-ulje i gorivo – tri godine posle početka energetske krize, energija je i dalje znatno skuplja nego ranije. Iako su troškovi pali za trećinu od svog vrhunca u oktobru 2022, domaćinstva su i dalje veoma opterećena visokim troškovima energije – rekao je Torsten Štork, stručnjak za energetiku u Verivoku.

Nemačka je duže od dve decenije imala koristi od jeftine ruske energije, i bila je među najteže pogođenim državama kad je smanjeno, ili potpuno obustavljeno, snabdevanje ruskim energentima, pošto je EU uvela sankcije Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajini i nakon eksplozija na gasovodima „Severni tok“.

Berlin je lane morao da poveća uvoz električne energije pošto je Nemačka odlučila da ukine nuklearnu energiju, na putu ka obnovljivim izvorima. U međuvremenu, stručnjaci podižu uzbunu činjenicom da se vladavina Nemačke kao industrijske supersile bliži kraju, jer je gubitak jeftinog ruskog prirodnog gasa, usred ukrajinske krize, zadao ono što bi moglo da bude fatalan udarac proizvođačima, koji su se ionako borili da ostanu konkurentni, upozoravaju eksperti.

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  Dok god švabe štampaju evre u neograničenim količinama nema nekih većih problema sa standardom. Međutim, izgleda da se štampanju evradi bliži kraj, pa su zato švabe sve glasnije u negodovanju. Isto je i sa dolarima u satanističkoj americi.

 2. milorad5 says:

  mislim da će cene tek da rastu tamo naročito im je el.enrgiaj problema i gorivo,moraće ili da otvore ponovo termoelektrane na ugalj i pod hidno podignu neku nuklernu el.ili će da bude jako skuo da uvoze...sa benzinom neznam šta će da rade...prekidi snabdeanja,sve skuplji transport i kraj naftnih rezervi na b.istoku će SIGURNO da drže cene nafte JAKO VISOKO...povremeni pad potražnje i cena je u direktnoj korelaciji sa stepenastim padom industrijske proizvodnje na zapadu i zatvaranjem fabrika,i tu treba uračunati i divljačke nekontrolisane špekulacije koje se u tim trenutcima javljaju...njihova privredna baza se SKUPLJA i proizvodnja PADA i to im daje rezerve energije ali obara finansije i ekonomiju...zapadna ekonomija u globalu ovaj ptirisak nemože još dugo da izdrži,trenutno se ruši nadgradnja i špekulativni deo će uskoro da pukne a ond ide prava KRIZA,ne recesija oni su već u recesiji nego KRIZA,oštar i brz pad SVEGA što možete da zamislite tamo...šptrošači već osećaju taj hladan dah u kostima,ljudi su vrlo zabrinuti tamo samo to vam niko neće pokazati na "malom ekranima TV prijemnika"...pukli su do koske sad je ostal osamo da se to obnaroduje ali neznaju kako a da ih ne obese,zato makron hoće RAT sa rusijom,lakše mu je da laže za rusiju ngo da objasni francuzima predstojeći SLOM,oni su PRVI koji će osetiti BIČ krize...ali onaj pravi grozan,italijanio recimo vide koliko je sati i ne jbu sankcije niti brisel a tako će i ostali postupiti...jedini problem je što neće biti mesta za SVE u tom ruskom tramvaju,ako su rusi pametni ovoga puta će da BIRAJU partnere:),a to važi i ZA OSTALE...

 3. Ejup efendija Kurpušić says:

  Gownarska država...treba im još duplicirati.

 4. Miki says:

  E, pa posle ...... nema kajanja

 5. Straško says:

  Zapad ima vekovni cilj .Procenili su da su rusi slabi i da ih mogu pobediti, okupirati na bilo koji nacin, vojno, ekonomski, politicki-promenom vlasti. Bolje da im raste cena energije nego da ginu vojnici.Preko ukrainaca testiraju ruske sposobnosti pa ce i vojno da napadnu .Amerika je tu da se umesa u mirovvnim pregovorima pa za 50 godina opet rat!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *