Крестићева хроника живота и нације

Крестићева хроника живота и нације

6 новембра 2016

kul-krestic_620x0

У годинама у којима се налазим осећам потребу да забележим неке појединости из свог живота и рада, које по мојој, можда и погрешној процени, не заслужују заборав. Није ми жеља да било кога са злим намерама приказујем у ружном светлу, али ни да прећутим чињенице ма како оне за понеке биле непријатне. Писао сам с уверењем да књига може да буде мањи прилог вишедеценијској историји нашег друштва, наше политике, нашег националног, научног, културног и моралног битисања и широко распрострањеног посртања.

Овако истакнути историчар, дугогодишњи професор Београдског универзитета и академик Василије Ђ. Крестић (1932) објашњава мотиве за писање аутобиографског дела “Запамћења”. Књигу отвара поглавље о прецима, старој српској породици, која се на тлу Баната налазила још у средњем веку, у доба деспота Ђурађа Бранковића, и ту имала велике земљишне поседе. Тиме је аутор желео да одговори неким аутономашима који су га често дисквалификовали проглашавајући га за дођоша, који нема право да “соли памет” Србима староседеоцима. Следе сранице о детињству у Ђали, дечјим играма на селу, рату и окупацији, гимназијским данима у Новом Кнежевцу и Зрењанину, где се уписао у пливачки клуб “Пролетер” и свирао на саксофону, случајном избору студија историје, студентским данима у Београду, где је играо одбојку за Партизан, а затим за суботички Спартак… Нижу се занимљиви догађаји из војничких дана, професури на унивезитету и размимоилажења са колегама избору за дописног, а затим редовног члана САНУ…

– У одељку књиге у којем је реч о мојој јавној активности бележио сам више текстова који се тичу проблема духовног јединства српског народа, погрешне политике ДОС-а и мојих иступа против војвођанских аутономаша. Објављивањем тих текстова и описом моје јавне активности желим с њом да упознам читаоце и да је препустим суду јавности – каже Крестић.

По мишљењу рецензента проф. др Драгана Станића, председника Матице српске, аутор је постигао барем два основна циља: с једне стране описао је сопствени живот са свим његовим токовима и меандрима, а с друге је осветлио много догађаја у којима је учествовао или чији је сведок био.

– У том споју двеју перспектива, личне и колективне, нашли су се обједињени како поступак интроспективног увида с једне, тако историографског сазнања, па и полемичког становишта с друге стране. Само обједињене ове две перспективе могу пружити пуни сазнајни резултат, што је Крестићевој књизи “Запамћења” у потпуности успело – каже Станић за “Новости”.

НЕРАЗМРСИВО КЛУПКО

– Бојим се да нам предстоје озбиљне опасности од могућих нових националних подела поводом предстојећег коначног решења питања државноправне припадности Косова и Метохије, и услова под којима Србија треба да се кандидује за улазак у Европску унију. Волео бих да се моје стрепње не остваре, али ако се оне остваре, више је него сигурно да ће наше духовно јединство поново бити у тешком искушењу… Ако Срби не реше суштинска питања која се тичу њиховог духовног јединства, са сигурношћу се може рећи да напретка неће бити, да им тада неће бити потребни спољашњи непријатељи, већ да ће сами себе довољно завезати у неразмрсиво клупко – пише Крестић.

KOMENTARI4 коментара

 1. Lune says:

  Hm,hmm..pamticu ga po izjavi " ni dva miliona srbskih zrtava,nije mnogo, za ovako veliki cilj".(tocka)!

  • Marko Lucic says:

   Debilu... provjeri svoje izvore. Kod vas u hrvatskoj toliko zlih neistina da ce vam malo biti vjecnost da se ocistite!

 2. Cp6a says:

  За аутобиографију је рано, али свака књига од Вас добро дође. Мало је овде некорумпираних и учених људи на које Срби могу да се ослоне. Зато профо, да си нам жив и здрав још пуно година, потребан си Србији.

 3. Kosovac says:

  Василије Ђ. Крестић,….. Србине, старино поштована и светла, све што си писао и написао може да служи на част теби и Српском народу. Придружујем се речима које је колега "Срба" написао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u