КРИМ И КОСМЕТ су слични! ЕВО У ЧЕМУ

KRIM I KOSMET su slični! EVO U ČEMU

3 juna 2018

Stav Rusije po pitanju Kosmeta ne menja se od usvajanja Rezolucije 1244 i zato su krajnje neumesni pokušaji da se izjava ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Čepurina, da će Moskva podržati ono rešenje za Kosmet koje Beograd smatra najboljim, protumači kao podrška podeli Kosova, ocenjuje politikolog Aleksandar Pavić.

Čepurin je, naime, komentarišući opasku šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, da bi i Albanci pristali na podelu Kosova te da je i njima to u interesu, rekao da „i dalje važi parola: što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju“.

– Ruski diplomata je bio vrlo jasan, kao što je Rusija jasna svih ovih godina – ona će prihvatiti sve ono što prihvati Srbija, ni manje, ni više od toga. Ako išta, Rusija je vrlo eksplicitna u tome da ona čvrsto podržava Rezoluciju 1244, a koja inače ne pominje nikakvu podelu i koja određuje da je Kosovo sastavni deo Srbije – konstatuje Aleksandar Pavić.Prema rečima Pavića, pored toga što se zvanična ruska pozicija ne menja od donošenja Rezolucije 1244, ambasador Čepurin se takođe drži načela nemešanja u unutrašnje poslove drugih država, pogotovu prijateljskih.

– On je vrlo jasno rekao: ono što odgovara Srbiji, odlučiće njeno rukovodstvo i narod će to prihvatiti i Rusija“, objašnjava sagovornik „Sputnjika“.

Na podsećanje da na Zapadu često prave paralelu između Kosova i Krima, pa bi navodno kosovski presedan mogao da koristi Rusiji, Pavić kaže da je poređenje Kosmeta i Krima moguće samo utoliko što su oba primera dokaz arbitrarnih odluka.

– Kao što je od Kosova arbitrarno napravljena autonomna pokrajina u komunističkom totalitarnom režimu, tako je u komunističkom režimu jedan čovek arbitrarno mimo zakona, čak i te države Sovjetskog Saveza, otcepio Krim i pripojio ga drugoj sovjetskoj republici. Eto, to imaju zajedničko, u smislu da su nastali kao problem, kao rezultat arbitrarnih odluka koje ne bi podnele nikakav test demokratičnosti – zaključuje Pavić.

KOMENTARI2 komentara

  1. padre says:

    A i ime jim počinje na isto slovo (barem kod nas)!

  2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    IMAMO ISTI MOST :-))))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *