KRIM: Izlaznost na izborima do 12 sati, preko 50 odsto

KRIM: Izlaznost na izborima do 12 sati, preko 50 odsto

16 marta 2014

Tan2014-3-16_104511471_0_620x0 Crimea izboriMeđunarodni posmatrači koji nadgledaju referendum o statusu Krima zasad nisu uočili nikakve neregularnosti, ističe Mateuš Piskorski, šef posmatračke misije OEBS.

Piskorski ističe da se registruje velika izlaznost i da su „krimski Tatari veoma aktivni učesnici referenduma“, prenosi Itar-Tas.

I posmatrač iz Španije, poslanik katalonskog parlamenta Enrike Raveljo, ističe veliku izlaznost i podvlači kako se „referendum odvija slobodno, bez ikakvih pritisaka“.

Raveljo je takodje primetio kako na Krimu postoji „mnogo veća sloboda“ nego u njegovoj Kataloniji. On podseća da Kataonija namerava da sličan referendum održi u novembru, što podržava 80 odsto katalonskog stanovništva, ali da vlada Španije upozorava da neće dozvoliti održavanje tog referenduma. „Možda Katalonci neće moći da glasaju tako slobodno kao vi danas“, ističe Raveljo.

On napominje kako se situacija na Krimu, gde je stigao juče, mnogo razlikuje od one koju opisuju zapadni mediji. Mediji u Španji su, na primer, pisali kako ruska vojska kontroliše krimske aerodrome, ali Raveljo ističe kako nije video nijednog ruskog vojnika na aerodromu, kao i da nisu tačne priče kako ruski vojnici teraju stanovnike Krima da glasaju.

Šef posmatračke misije Piskorski naglašava da se referendum odvija mirno i da njegov tim nije uočio nijedno kršenje izbornih propisa. Prvi rezultati se, po njemu, mogu očekivati u podne po lokalnom vremenu (odnosno u 14 časova po moskovskom).

Prethodnih dana su neki lideri krimskih Tatara apelovali na ovu manjinu da ne izlazi na referendum, medjutim, izlaznost u oblastima naseljenih Tatarima je velika, što Piskorski ocenjuje kao veoma bitno.

U devetočlanom timu posmatrača krimskog referenduma iz gornjeg doma ruske Dume, koji su došli po pozivu Vrhovnog saveta Krima, ističu da je, uprkos kišnom vremenu, izlaznost veoma velika i da su mnogi Krimljani čekali na glasačkim mestima i pre njihovog otvaranja, kao da dolaze i čitave porodice, uključujući i decu.

Šef ruske posmatračke misije Valerij Rjazanski naglašava profesionalnost i dobru koordinisanost izbornih komiteta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *