KRIM JE RUSKI: Blokirane sve vojne baze, Rusi drže granične prelaze i institucije

KRIM JE RUSKI: Blokirane sve vojne baze, Rusi drže granične prelaze i institucije

6 marta 2014

crimea-russia-shifting-borders-1_77224_600x450Premijer Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov izjavio je da proruske snage kontrolišu sve strateške prilaze poluostrvu i da su blokirale sve ukrajinske vojne baze koje se još nisu predale. NATO je suspendovao kontakte sa Rusijom. Evropska unija je saopštila da se sankcije koje je juče uvela Ukrajini, odnose i na predsednika Viktora Janukoviča, objavivši zvanično imena i ostalih osoba na koje se odnosi ta kaznena mera.

Aksjonov je rekao da se bezbednosnim snagama i policiji priključilo 11.000 pripadnika samoodbrane.

Veruje se da su ako ne svi, onda većina njih Rusi, iako su i ruski predsednik i ministar odbrane demantovali da su uputili snage na Krim, navela je agencija AP.

Aksjonov je, takođe, naveo da je njegova vlada u stalnom kontaktu sa ruskim zvaničnicima.

Krimske vlasti su u nedelju objavile da je većina ukrajinskih jedinica stala na stranu proruskih snaga „bez ijednog ispaljenog metka“ i upozorile komandante nekoliko jedinica koje su ostale verne Kijevu da će biti podvrgnuti krivičnoj odgovornosti ukoliko odbiju da se predaju.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen saopštio je sinoć da je NATO do daljnjeg obustavio redovne kontakte sa Rusijom na civilnom i vojnom nivou i da će intenzivirati saradnju sa Ukrajinom.

„Suspendovali smo sve kontakte osoblja, civilne i vojne i otkazali prvu zajedničku vojnu misiju“, rekao je Rasmusen novinarima nakon susreta sa ruskim ambasadorom u sedištu NATO.

On je, međutim, istakao da će kanal komunikacije ostati otvoren preko Saveta NATO-Rusija, u kome su šefovi diplomatskih misija zemalja članica i Rusije.

Rasmusen je ukazao da je do suspenzije odnosa došlo zbog ruskog kršenja međunarodnih obaveza i povrede suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

„Imali smo iskren i otvoren odnos sa ruskim ambasadorom i zamolio sam ga da naš stav prenese Moskvi“, rekao je generalni sekretar, dodajući da će nakon revizije odnosa sa Rusijom Severnoatlantski savet početkom aprila odlučiti kako će se ti odnosi dalje razvijati.

On je objasnio da je zajednička misija koja je otkazana obuhvatala učešće ruske ratne mornarice u pratnji specijalnog američkog broda ne kome će biti uništeno sirijsko hemijsko oružje.

„Da se razumemo, oružje će biti uništeno po planu, samo neće biti ruskih brodova u pratnji“, rekao je on.

Generalni sekretar je najavio i da će NATO intenzivirati partnerstvo sa Ukrajinom i dići ga na viši nivo, ali da članstvo Ukrajine u paktu još nije na dnevnom redu.

„Oni prvo treba da izraze želju za učlanjenjem i ispune kriterijume“, rekao je Rasmusen i dodao da „NATO poštuje opredeljenje Ukrajine da vodi nesvrstanu politiku“.

Rasmusen je najavio da će se sutra sresti s premijerom ukrajinske prelazne vlade Arsenijem Jacenjukom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *