Krim raspisao referendum o svojoj budućnosti

Krim raspisao referendum o svojoj budućnosti

27 februara 2014

?????? ????? ????????? ????????????? ???????????Vrhovna Rada Autonomne Republike Krim donela je odluku o održavanju refernduma na celoj teritoriji poluostrva o statusu njegove autonomije i širenju njenih nadležnosti.

Krimski parlament se istovremeno proglasom obratio svojoj javnosti:

„Građani Krima, ekstremni nacionalisti su preuzeli vlast u Ukrajini uz podršku banditskih formacija i time doveli u pitanje i mir i spokojstvo na Krimu. Jučerašnji sukob ispred zdanja Vrohovne Rade, koji je doveo do krvoprolića i ljudskih žrtava, rezultat je raspojasanog političkog ekstremizma i nasilja koji su preplavili celu zemlju. Ukrajina tone u potpuni haos i anarhiju i ide ka ekonomskoj katastrofi. Vrhovna Rada AP Krim, kao najviši predstavnički organ vlasti AP Krim, preuzima na sebe – oslanjajući se na političku volju onih koji su je izabrali, svu odgovornost za sudbinu Krima“.

U proglasu se dalje naglašava:

„Držeći se kanona demokratije, Prezidijum krimskog parlamenta je ocenio da je jedini moći put izlaska iz stvorene situcije u primeni principa direktne vlasti naroda. Ubeđeni smo, naime, da je opštekrimski referendum o usavršavanju statusa autonomije, sa proširenjem njenih nadležnosti, ono što će građanim Krima omogućiti da sami, bez spoljnog pritiska i diktata, opredele budućnost svoje autonomije“.

Odmah posle javnog čitanja proglasa, na trg ispred Vrhovne Rade – sa zastavama ruskih vazdušno-desantnih jedinica – stigla je velika grupa mlađih ljudi u civilu koja je bila burno pozdravljena. Kroz okupljenu masu je prostrujalo: „Odred samoodbrane Simferopolja“.

Ubrzo je počelo skandiranje: „Rusija, Rusija!“ i „Se-va-sto-polj!“. Jer, na trg je stigla i grupa sa zastavama ruske ratne flote i partije Ruski blok.

Prema očekivanju, usledila je i reakcija iz Moskve.

„Odluka parlamenta krima o referendumu o budućoj autonomiji njegovo je pravo. Pravo Vrhovnog Sovjeta Krima. S obzirom na ono što se događa u Kijevu, takva odluka se mogla očekivati“ – izjavio je Leonid Sluckij, predsednika Komiteta Državne Dume za pitanja ZND.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *