KRIM SE IZJASNIO, NA REDU RUSIJA: 95,7% građana za pripajanje Rusiji

KRIM SE IZJASNIO, NA REDU RUSIJA: 95,7% građana za pripajanje Rusiji

17 marta 2014

UkrainePrvi preliminarni rezultati pokazali su da je danas na referendumu 95,7 odsto birača na Krimu glasalo za prisajedinjenje Rusiji, saopštili su zvaničnici.

Ovo su rezultati koji su saopšteni nakon polovine prebrojanih glasova.

Kako su saopštile krimske vlasti, zahtev za prisajedinjenje Rusiji biće upućen u ponedeljak. Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin poručio da će da poštuje želje naroda Krima.

BBC prenosi da su mnogi Krimljani, koji su lojalni Kijevu, bojkotovali današnji referendum, a da EU i SAD ne prihvataju rezultate referenduma, koji je, prema njihovoj oceni, nelegalan i protivan međunarodnom pravu. S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin je saopštio u razgovoru sa Obamom da je referendum u skladu sa međunarodnim standardima.

Premijer Krima Sergej Aksjonov rekao je da će današnji referendum o pridruživanju Rusiji „ući u istoriju“. Brojni predstavnici ruske Dume ocenili su da je ovo istorijski trenutak za Rusiju.

Vicepremijer Krima Rustam Temirgalijev rekao je da rezultati ankete predstavljaju pobedu naroda Krima.

Na referendumu je zabeležen veoma visok odziv birača, viši od 80 odsto, a na referendumu građani su odgovarali na dva pitanja – „Da li ste za ujednjenje Krima i Rusije s pravom subjekta Ruske Federacije?“ i „Da li ste za obnavljanje Ustava Republike Krim iz 1992. godine i status Krima kao dela Ukrajine?“.

crimea referendum

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *