Krim usvojio Deklaraciju o nezavisnosti; Mobilizacija u Ukrajini

Krim usvojio Deklaraciju o nezavisnosti; Mobilizacija u Ukrajini

11 marta 2014

Ukraine Crimea 45877Parlamentarci Autonomne Republike Krim usvojili su Deklaraciju o nezavisnosti Krima koja je potrebna za sudske postupke kao deo ulaska ukrajinskog poluostrva u sastav Rusiji i od značaja za prestojeći referendum, javila je danas ukrajinska novinska agencija Interfaks.

„Veoma važan dokument – Deklaracija o nezavisnosti – usvojen je tokom sednice. Ovaj dokument je potreban za sudske postupke, kao deo pristupa Krima Rusiji, kao i za referendum o Krimu“, rekao je portparol zakonodavnog tela Krima, preneo je Radio Glas Rusije.

U donjem domu ruskog parlamenta – Dumi, danas će poslanici raspravljati o predlogu zakona kojim bi bilo omogućeno da se ukrajinski autonomni region Krim pridruži Rusiji, izjavio je poslanik vladajuće stranke Ujedinjenja Rusija Vjaćesla Nikonov.

On je rekao da će se o tom predlogu zakona raspravljati i verovatno predlagati amandmani do 17. marta, a o njemu će se glasati 21. marta, preneo je „Glas Rusije“.

Predlog zakona sadrži opis procedure pridruživanja subjekata Ruskoj federaciji. Stranka levog centra, Pravedna Rusija, predlaže da se novi subjekti primaju u sastav države na osnovu rezultata referenduma koji bi bio održan u tom regionu, u slučaju da na tom području nema funkcionalne suverene vlasti, kao i u slučaju da ne bude postignut dogovor na međunarodnom nivou.

MOBILIZACIJA

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov danas je zatražio formiranje nacionalne garde i mobilizaciju rezervista i dobrovoljaca u oružane snage, radi suprotstavljanja ruskoj vojsci.Turčinov je izjavio da parlament treba da potvrdi odluku o pretvaranju snaga Ministarstva unutrašnjih poslova u Nacionalnu gardu, „radi odbrane zemlje i građana od kriminalaca i spoljne i unutrašnje agresije“.

Prema rečima Turčinova, mobilizacija bi trebalo da obuhvati dobrovoljce i sve koji su bili u vojsci, javlja AP.

Ruske snage kontrolišu poluostrvo Krim, gde će u nedelju biti održan referendum o otcepljenju od Ukrajine i priključenju Rusiji.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je zatražio da Zapad odbrani Ukrajinu, uz konstataciju da je Rusija „naoružana do zuba i ima atomsko oružje“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *