KRIM: Evropa kritikovala Kijev zbog cenzure ruskih kanala(VIDEO)

KRIM: Evropa kritikovala Kijev zbog cenzure ruskih kanala(VIDEO)

12 marta 2014

kriOEBS kritikuje Kijev zbog cenzure ruskih TV kanala. Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju o sankcijama prema Rusiji. Širom Rusije mitinzi podrške Krimu. Krivična istraga Kijeva protiv komandanta Crnomorske flote je provokacija.

MSP RF priznalo Deklaraciju o nezavisnosti Krima

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije smatra da je legitimno i zakonito usvajanje Deklaracije o nezavisnosti Krima i grada Sevastopolja, od strane Parlamenta Autonomne Republike Krim.

“Ruska Federacija će u potpunosti poštovati slobodnu volju naroda Krima na referendumu” – sapošteno je iz MSP RF.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je podsetilo da je Deklaracija u skladu sa međunarodnim pravom, a ona je potkrepljena i Poveljom UN i drugim međunarodnim instrumentima, kao i zaključkom Međunarodnog suda UN-a od 22. jula 2010 o Kosovu.

Međutim, ukrajinsko MSP je već izrazilo protest.

“Odluka Vrhovnog saveta Autonomne Republike Krim, je neustavna, nezakonita i ništavna, ” – saopšteno je iz MSP Ukrajine. “Ova deklaracija krši nacionalno zakonodavstvo Ukrajine i odredbe međunarodnog prava, uključujući i odluku Saveta bezbednosti UN od 20. jula 1993, koja je jednoglasno podržana od strane svih članova Saveta bezbednosti UN.”

“Ukrajina najoštrije osuđuje direktnu intervenciju Ruske Federacije u unutrašnje stvari naše zemlje ” , – naglasio je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

U međuvremenu , vlada je završila formiranje u Sevastopolju odbrambenih snaga . Milicija će obezbeđivati red i sigurnost na referendumu o statusu Krima 16. marta.

Krim će štititi sopstvena Služba bezbednosti

Šef Glavnog Odeljenja službe bezbednosti Ukrajine u Autonomnoj Republici Krim, najavio je stvaranje službe bezbednosti Krima kao posebne nezavisne strukture. Nova organizacija će biti angažovana u zaštiti Krimljana.

U saopštenju se navodi sastanak oficira službe bezbednosti na Krimu , “u cilju zaštite stanovništva Krima i od pretnji njihovoj bezbednosti, njihovih prava i sloboda, sprečavanje ekstremizma na poluostrvu, sprečavanje pokušaja etničkih sukoba i drugih sukoba, jednoglasno je usvojeno na sastanku o formiranju Službe bezbednosti Krima kao posebne nezavisne strukture.”

“Trendovi širenja ideja radikalnog nacionalizma i ksenofobije nisu prihvatljivi, fizički progon građana, ukupan nivo krivičnih dela , nekontrolisano širenje i upotreba vatrenog oružja, agresivni pristup Kijeva na problem takozvanog “Krimskog separatizma” su razlozi za zabrinutost u SBU.” – stoji u saopštenju.

“Noćni vukovi” dovezli humanitarnu pomoć na Krim

)

08:20 Krivična istraga Kijeva protiv komandanta Crnomorske flote je provokacija

Krivična istraga Kijeva protiv komandanta ruske Crnomorske flote je provokacija koja može dodatno da destabilizuje situaciju na Krimu, rekao je ruski zamenik ministra odbrane Anatolij Antonov.

“Pokušaj nelegitimne vlasti u Kijevu da gone ruskog admirala je još jedna provokacija od strane onih koji su prekršili zakone Ukrajine i uzurpirali vlast”, rekao je on.

Samoproglašena vlada je pokrenula prošle nedelje krivično gonjenje viceadmirala Aleksandra Vitka za “izazivanje izdaje i organizovanje sabotaže protiv ukrajinske vojske.”

08:10 Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju o sankcijama prema Rusiji

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se osuđuju ruske akcije u pogledu Ukrajine i pozvao je Belu kuću da bojkotuju samit G8 u Rusiji. Rezolucija takođe traži od NATO saveznika da suspenduju vojnu saradnju sa Moskvom, kao i da se nametnu vize i ekonomske sankcije.

08:05 MSP RF: SAD nezakonito izdvajaju sredstva za ustanike u Ukrajini

Sredstva koja se izdvajaju režimu koji je nasilnim putem zauzeo vlast u Ukrajini nezakonita su i van okvira pravnog sistema SAD.

Oni koji donose odluke u Vašingtonu treba da se zamisle o posledicama finansiranja radikala u Ukrajini, izjavili su u MSP-u Rusije.

Tako je ministarstvo komentarisalo izjavu Viktora Janukoviča o mogućoj nezakonitosti odluka SAD da pruže finansijsku pomoć Kijevu. Moskva shvata da u Vašingtonu ne priznaju nezakonitost svojih radnji.

08:00 Ukrajina neće slati vojsku na Krim

Ukrajina neće slati oružane snage na Krim, jer bi to ugrozilo bezbednost zemlje, izjavio je “vršilac dužnosti predsednika” Aleksandar Turčinov.

Prema njegovim rečima, vojnu operaciju ne treba započinjati, jer bi ona mogla da bude rizična za nezaštićenu istočnu granicu Ukrajine.

Dan ranije Turčinov je izjavio da će se Ukrajina obratiti zemljama garantima bezbednosti, sa zahtevom za tehničku i vojnu pomoć.

Referendum o statusu Krima biće održan 16. marta 2014. godine.

07:55 Moskva spremna do izdvoji 30 milijardi rublji Krimu

Ako Krim glasa da postane deo Rusije, Moskva je spremna da odobri finansijsku pomoć Krimu iz fonda rezervi u iznosu od više od 30 milijardi rubalja, saopštio je izvor u Ministarstvu finansija Rusije .

“Ako Krim postane deo Rusije, novac će biti dodeljen Krimu, kao što je slučaj i sa drugim regionima, ali za ovo moramo promeniti budžetsku politiku”, rekao je izvor.

Izvor je dodao da ruski državni budžet neće biti na udaru zbog ovoga jer će finansije doći iz Rezervnog fonda Rusije. Takođe se očekuje da će Krim prosečnu platu, isplatu penzija i drugih socijalnih davanja uskladiti sa prosečnim podacima Ruske Federacije.

07:50 Putin i Lukašenko o Ukrajini

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko u telefonskom razgovoru su obavili konsuklatcije o situaciji u Ukrajini, saopštava sekretar za štampu ruskog predsednika, Dmitrij Peskov. Detalje razgovora nije naveo.

07:45 Stranka Regiona predložila odlaganje izbora

Nacrt rezolucije o odlaganju ukrajinskih predsedničkih izboria zakazanim za 25. maj, do 7. decembra, predstavio je u ukrajinskom parlamentu poslanik iz bivše vladajuće Partije regiona Jvgenij Muraev.

07:40 Stranka Regiona odložila kongres

Ukrajinski Stranka regiona odlučila je da odloži svoj partijski kongres za nedelju dana, rekao je poslanik Sergej Tihipko.

Na predstojećem kongresu stranke, poslanici će nastojati da predlože kandidate za predstojeće predsedničke izbore zakazane za 25. maj.

07:35 OEBS kritikuje Kijev zbog cenzure ruskih TV kanala

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) izrazila je zabrinutost zbog poteza Kijeva da zabrani emitovanje ruskih televizijskih kanala kablovskim operaterima u Ukrajini.

“Ponavljam poziv vlastima u Kijevu da ne pokreću ove represivne mere”, rekla je predstavnik OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović. “Zabrana emitovanja bez pravnog osnova je oblik cenzure; pitanje nacionalne bezbednosti i ne bi trebalo da se koristi na račun slobode medija.”

07:20 Širom Rusije mitinzi podrške Krimu

Desetine hiljada ljudi se okupilo u utorak širom Rusije u znak podrške krimskom stanovništvu i njihovog prava na samoopredeljenje. Mirni skupovi u više desetina gradova prošpli su bez ikakvih incidenata, saopštile su lokalne vlasti.

07:10 Kongresmeni traže da Bela kuća isključi Rusiju iz G8

Predstavnički dom američkog Kongresa doneo je u ponedeljak rezoluciju u kojoj je osudio aktivnosti RF prema Ukrajini i pozvao Belu kuću da isključi Rusiju iz velike osmorke, kao i da joj uvede vizne i ekonomske sankcije.

Dokument ima savetodavni karakter. Za njegovo usvajanje glasala su 402 kongresmena, a 7 je bilo protiv.

Bela kuća, po mišljenju kongresmena, treba zajedno sa EU da vizne, finansijske, trgovačke i druge sankcije prema visokim ruskim zvaničnicima, državnim bankama, privrednim organizacijama i državnim agencijama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *