KRIM: Više od 15.000 vojnika ukrajinskih jedinica želi da služi Rusiji

KRIM: Više od 15.000 vojnika ukrajinskih jedinica želi da služi Rusiji

27 marta 2014

ukrViše od 15.000 vojnika ukrajinskih jedinica ranije stacioniranih na Krimu izrazilo je želju da službu nastavi u bezbednosnim strukturama Rusije, javile su ruske agencije. Istovremeno, u punktu u Sevastopolju registrovano je približno 1.500 ukrajinskih vojnika koji hoće da napuste Krim.

U sredu je povučena još jedna linija razgraničenja Moskve i Kijeva, kada je većina ukrajinskih provajdera prestala da emituje četiri glavna ruska televizijska kanala, što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo kao kršenje međunarodnih obaveza i napad na slobodu medija. Ukrajinci tvrde da se ruske informacije sastoje od „pretnji ukrajinskoj nacionalnoj bezbednosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu, promovišu rat, nasilje, surovost, širenje međuetničke i rasne netrpeljivosti, podstiču verske sukobe i krše ljudska prava i slobode“.

Napetost između dve zemlje je stigla i do civilnog vazduhoplovstva jer je Moskva u sredu optužila Ukrajinu da posadama ruske državne kompanije „Aeroflot“ zabranjuje da izlaze iz aviona na ukrajinskim aerodromima, što je Kijev demantovao. Moskva je saopštila i da su ukrajinski graničari izdvojili ruske muškarce i sprečili ih da pređu granicu, sa obrazloženjem da se možda radi o osobama čiji je cilj podsticanje nemira.

Kijev je izdao poternicu za glavnim tužiocem Krima Natalijom Poklonskom, koju su optužili za „aktivnosti preduzete radi nasilne promene ustavnog uređenja ili zauzimanja državne vlasti, kao i za zaveru za sprovođenje takvih aktivnosti“. Poklonska je na nalog glavnog tužioca Rusije Jurija Čajke u utorak imenovana za vršioca dužnosti čelnika tužilaštva na Krimu.

Poklonska (34) je zbog lepog izgleda i držanja postala veoma popularna na internetu posle pres-konferencije 11. marta, prvog radnog dana na mestu tužioca tada Autonomne Republike Krim.

Svetska banka o ruskoj privredi

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije mogao bi ove godine da se smanji 1,8 odsto po pesimističkom scenariju, ili da poraste 1,1 odsto po optimističkom scenariju, navedeno je u dokumentu Svetske banke (SB) posvećenom ruskoj privredi.

Predstavnik Svetske banke Birgit Hanzl je rekla da nijedan scenario nije uzeo u obzir eventualne ekonomske sankcije i analitičari još nisu spremni da kažu koji je osnovni scenario, „zbog suviše neizvesnosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *