KRIM ZA RUSIJU: 93% građana za pristupanje Krima Rusiji

KRIM ZA RUSIJU: 93% građana za pristupanje Krima Rusiji

16 marta 2014

Russia Crimea 2727 young peoplePrema rezultatima ankete, 93 odsto izašlih na današnji referendum izjasnilo se za prisajedinjenje Krima Rusiji.

Anketu je sproveo Republički institut za politička i društvena istraživanja na 200 glasačkih mesta na Krimu.

Prema rečima međunarodnih posmatrača na čijem je čelu Mateuš Piskorski iz Poljske, referendum je protekao u skladu sa medjunarodnim standardima, prenela je agencija Itar – tass.

Premijer Krima Sergej Aksjonov rekao je da će današnji referendum o pridruživanju Rusiji ući u istoriju.

„Danas smo doneli veoma važnu odluku koja će ući u istoriju“, objavio je Aksjonov na svom Ttviter nalogu, preneo je AFP.

Prema rezultatima ankete Republičkog instituta za politička i društvena istraživanja sprovedene na 200 glasačkih mesta na Krimu, 93 odsto izašlih na današnji referendum izjasnilo se za prisajedinjenje Krima Rusiji, saopšteno je neposredno po zatvaranju birališta.

Prema rečima međunarodnih posmatrača na čijem je čelu Mateuš Piskorski iz Poljske, referendum je protekao u skladu sa međunarodnim standardima, prenela je agencija Itar – tass.

Vicepremijer Krima Rustam Temirgalijev rekao je da rezultati ankete predstavljaju pobedu naroda Krima.

„Devedeset tri procenta glasalo je za pripajanje Rusiji, a sedam za Ukrajinu. To je pobeda. Ura!“, rekao je Temirgalijev.

Na referendumu je zabeležen veoma visok odziv birača, viši od 80 odsto, a na referendumu građani su odgovarali na dva pitanja – „Da li ste za ujednjenje Krima i Rusije s pravom subjekta Ruske Federacije?“ i „Da li ste za obnavljanje Ustava Republike Krim iz 1992. godine i status Krima kao dela Ukrajine?“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *