КРИТИЧАН ТРЕНУТАК ЗА КОСОВО

KRITIČAN TRENUTAK ZA KOSOVO

20 juna 2021

Kosovsko pitanje je došlo na dnevni red nekih koji imaju interes da se to reši na način koji se ne poklapa sa državnim i nacionalnim interesima Srbije. Sasvim je primereno da predsednik Aleksandar Vučić koji praktično i vodi pregovore, a koji ima u vidu celu priču, uključi u proces institucije i celokupan narod da znamo gde smo i na čemu smo.Ovako za Sputnjik diplomata Zoran Milivojević komentariše najavu održavanja sednice Skupštine Srbije 22. juna o Kosovu i Metohiji koju je najavio predsednik Srbije.

Naš sagovornik kaže da je po prirodi stvari pitanje Kosmeta na dnevnom redu kod nas i u unutrašnjoj politici.

„Mislim da se stvar lomi i da je upravo zbog toga ovo trenutak kad predsednik države treba da se obrati poslanicima u Parlamentu, jer mi svi treba, na neki način, da počnemo da učestvujemo u toj priči,“ rekao je on.

Na pitanje, zašto je ovo obraćanje drugačije od onih svih prethodnih, Milivojević kaže da ima veću težinu, jer se u institucionalnom smislu direktno angažuju svi relevantni faktori u zemlji, a pre svega misli na Parlament.

„Mi ulazimo u fazu kada je neophodno da sve institucije koje podrazumevaju državu, budu u ovo direktno uključene zato što se Srbija suočava sa pritiscima i ulazimo u fazu kada postoje interesi da se to reši brzo na način koji ne odgovara našim strateškim i državnim interesima. Dakle, stvar se sada lomi oko toga da mi priznamo kosovsku nezavisnost po svaku cenu,“ rekao je naš sagovornik.

On precizira da više ne može da se govori o uslovljavanju evrointegracijama, već direktno o Kosovu i Metohiji. Dovode se u pitanje naši odnosi sa Zapadom, dodaje Milivojević, i upozorava da ćemo naprosto biti suočeni sa novom fazom i novom vrstom pritisaka koji su vezani za to pitanje.

„Zbog toga Srbija mora da ima verifikovan stav na način koji podrazumeva i politički sistem i institucije ove države“, rekao je naš sagovornik.

Podsetimo, predsednik Srbije je rekao da će 22. juna biti održana sednica Skupštine Srbije na kojoj će „podrobno, detaljno i temeljno“ govoriti o svakom pitanju koje je od ključnog značaja za situaciju na Kosovu.

On je nakon poslednjeg sastanka u Briselu sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem rekao da je „u Briselu delovalo kao da Priština želi da opstruira dijalog i da se boji da nekonstruktivnost Prištine može da dovede do eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji“.

Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da vode računa „da se ne dogode bilo kakvi incidenti, koji bi mogli da ugroze mir ili stabilnost u celom regionu“.

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  Joj, sta cemo ako Skipetari "opstruisu dijalog"? Ce se poubijamo. Ja bez dijaloga ne mogu.

 2. šiško says:

  Osećam se kao da sam zalutao, da se nalazim u nekoj ludnici: evropljani, kaže psiho, prete kako nas neće primiti u eu ako ne priznamo nezavisnu kosove, a nikad to nisu ni planirali, bez obzira šta mi činili ili ne činili. Evo sad čitam kako oni zapravo ne prete neprijemom u eu nego, da izvinite, nečim drugim. Ne rekoše čime, ostaviše to nama da mi domislimo. Psiho ističe odlučno kako nikad neće priznati nezavisnost kosove, a već je to odavno učinio, a šiptari navodno insistiraju na priznanju, iako tvrde da njima priznanje od Srbije zapravo nije ni potrebno, jer je kosove već sad nezavisna država. I tako lud zbunjenog već mesecima i godinama. Ali ne lezi vraže, evo sad uvode i čitav srpski narod u ludnicu, da i sedam miliona nas tumara tim njihovim mračnim hodnicima i mrmori za sebe ili vrišti iz sve snage kako i priliči mestu i vremenu. Doduše, još nam nisu saopštili tekst, ali mi iz dosadašnjeg iskustva znamo da bi on morao da obezbedi bar još nekoliko decenija na vlasti za psiha i njegovu svitu.

 3. milorad5 says:

  samo treba odbiti bilo kakvo priznavanje kosova,mogu samo da nas nateraju ako okupiraju celu srbiju.Odredjeni bankarski krugovi iz nemačke i britanije guraju tu priču o kosovu ,hoće zlato i rude,i svakako će pokušati da organizuju novi rat protiv srbije za privatne interese,jer samo rat može kosovo da im donese pod neku "legalnu" jurisdikciju,čak ni novi 5.oktobar to ne može,i zato se treba spremati za RAT koji je sada siguran.Bezbedan prozor mira je prošao i kada počne rat moramo da udarimo mafiju na kosovu snažno , brzo i bez milosti.Ako ih pocepamo brzo to je završena priča za stalno , posle toga će da dodju iz nemačke i britanije i pokušaju kupovinu koncesija koliko mogu da ćape, jer tu su i kinezi:)Vučić im je pametno ubacio u igru još nekoliko zainteresovanih strana i to banditima sa zapada vezuje ruke ozbiljno ,nemaju više ni tu moć ni toliki politički prostor da ponovo organizuju sveukupan napad NATO na srbiju ali mogu da pokrenu lokalne indijance i još neke balkanske nestabilne banana države protiv nas uz delimičnu političku podršku iz brisela i USA.Takav scenario se lako razbija odlučnom vojnom silom.Možda čak i odustanu ako vide da smo spremni i dobro naoružani da brzo i odlučno delujemo na oslobadjanju sopstvene teritorije od mafijaških družina ,jer generalno, situacija oko kosova je potpuno ista kao recimo i situacija u siriji, samo što srbija nije sirija. Malo smo opasniji od sirijaca i to njih može da zaustavi u ratnim maštarijama.Bez definitivnog rešenja i kroz diplomatsko odugovlačenje situacije oko kosova,šiptarska mafija će kolapsirati kao validna i ozbiljna opcija vladanja kosovom a na zapadu se ionako pitaju koliko su poglešili što su uopšte igrali na kartu haradinaja ,tačija i njima sličnima.

  • šiško says:

   Tvoj rezon jako liči na psihov. Niko neće ratovati, niti je to potrebno. U medjunarodnoj politici trenutno se dešava nešto kao američka društvena igra "čikn", u kojoj se dva vozača zaleću kolima na putu vozeći punom brzinom jedan u susret drugom. Poražen je onaj koji se uplaši i skrene, a pobednik onaj koji se pokazao kao fanatik koji je spreman da pogine samo da bi nešto dokazao. Takvih u svetu trenutno nema, ali, na svu sreću, ima odlične ruske političke garniture koja će im pokvariti tu glupu igru, izaći kao pobednik, a da niko ne pogine i niko ne izgubi, bar ne toliko i tako da se oseća poniženim. Kako ćemo mi u tome odigrati naš deo igre oko KiM-a to je već drugo pitanje. I ja sam za to da šiptari ne budu poniženi, ali bojim se da su njihovi političari i "administracija" zločinima i terorizmom prešli Rubikon i da više ne mogu nazad. Zato je sasvim moguće da ćemo morati da upotrebimo umerenu silu, ali mislim da će većina šiptara odbiti da podrži ekstremiste i teroriste i čak odahnuti kad se Srbija, tj. srpske institucije, vrate na KiM. Naravno, pod uslovom da mi dovedemo u red te naše institucije i očistimo ih od neznalica, lopova i kriminalaca. Pa, ako smo pametni, počećemo odmah danas sa "velikim spremanjem" naše kuće. Možemo početi sa izbacivanjem svih lažnih diploma(ca) i istalih smutljivaca, kriminalaca, lažova, prevaranata i puvanjaka i rehabilitovanjem znanja, poštenja i tradicionalnih vrlina. Jedini je problem u tome što takve odlučne mere ne možemo da očekujemo od trenutnog političkog vrha Srbije, jer i on nije ništa bolji od ostatka establišmenta. Zato prvo moramo da smenimo psiha i njegovu svitu, a zatim da pred novu državnu upravu postavimo jasne narodne zahteve. Mnogo posla, ali moraćemo pre ili kasnije. Bolje pre, najbolje još danas, još ovog časa.

 4. Beli Orao says:

  Sad samo da narod to još i aminuje , da ne bide vučko krivac za podavljene guske !? Izdajnik sve već potpisao ali nije narodu priznao sad to valja svaliti narodu na grbaču , podguznica ljigava !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *