Критично: Калифорнија има пијаће воде за још само годину дана

Критично: Калифорнија има пијаће воде за још само годину дана

17 марта 2015

vodaaaaaaa-600x330НАСА и научници ове организације упозоравају да Калифорнија има пијаће воде за само још годину дана. Они саветују паметније трошење овог природног ресурса који постаје велики проблем за ову америчку државу.

Калифорнија већ дуже време пролази кроз периоде огромних суша, а овај јануар био је најсувљи још од 1895. године.

„Калифорнија нема добро осмишљен план за упорне суше попут ове, а да не спомињемо суше дуге и по 20 година. Једино што могу да ураде у тренутку кризе је да се моле за кишу „, рекао је Џеј Фамиљети из НАСЕ.

Тим НАСА научника користио је сателите за климатска проучавања и открили су да су корита река Сакраменто и Сан Хоакин на 41.6 трилиона литара испод нормалног сезонског нивоа. Овај нагли пад постао је приметан од 2002. године.

Становници Калифорније у просеку троше око 700 литара воде дневно и око 10 трилиона литара воде годишње. Џеј Фамиљети зато позива на хитну и драматичну рационализацију потрошње воде, укључујући и приватне и државне кориснике.

Зато је у Сан Дијегу отворено постројење за десалинизацију воде из океана и претварање исте у пијаћу воду. Из овог постројења се надају да ће помоћи у случају екстремних суша, а ову методу већ примењују у Израелу, Аустралији и Саудијској Арабији.

Још једна метода о којој размишљају власти Калифорније је рециклажа канализационе воде и претварање исте у пијаћу воду којом би се поново пунили резервоари.

(Спутник.рс)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u