Krivci za „Bljesak“ nisu kažnjeni ni nakon 18 godina

Krivci za „Bljesak“ nisu kažnjeni ni nakon 18 godina

1 maja 2013

Operacija-BljesakSećanje na Srbe, žrtve akcije hrvatskih snaga „Bljesak“, biće obeleženo danas služenjem parastosa u hramu Svetog Marka u Beogradu i u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, gdje će 18. put sa „mosta spasa“ biti spušteni venci u Savu.

Parastos u crkvi Svetog Marka u Beogradu biće služen u 11 časova.

Danas se navršava 18 godina od agresije hrvatskih snaga na srpsko stanovništvo u zapadnoj Slavoniji kada je u akciji „Bljesak“ ubijeno 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece, a proterano je oko 15.000.

Iz Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“ podsećaju da za ove zločine do danas niko nije odgovarao.

Jedini hrvatski oficir protiv kojeg je podnesena krivična prijava za te događaje – komandant treće gardijske brigade Hrvatske vojske Mladen Kruljac, naknadno je unapređen u čin generala. Optužnica nije podignuta.

Nasuprot tome, Haški tribunal osudio je na 35 godina zatvora tadašnjeg predsednika Republike Srpske /RSK/ Krajine Milana Martića zbog toga što je 2. i 3. maja 1995. godine „za odmazdu izdao naređenje vojnim organima RSK da granatiraju Zagreb“, i tom prilikom je poginulo pet civila.

„Veritas“ u saopštenju podseća da su 1. maja 1995. godine u 5.30 hrvatske oružane snage izvršile agresiju na srpsku oblast zapadna Slavonija u vreme kada je ova oblast bila pod zaštitom UN.

Zaštitne snage UN, na vreme upozorene od hrvatskih generala, povukle su se na bezbedna mjesta, prepuštajući štićenike na milost i nemilost hrvatskim agresorima.

Tokom 36 časova hrvatske snage gađale su Srbe koji su bežali prema „mostu spasa“, preko Save u Gradišci, avionskim bombama, maljutkama iz helikoptera, topovskim granatama i hicima iz snajpera, a ranjenici su gaženi tenkovskim gusenicama ili dokrajčivani noževima.

U selu Medari masakrirana su 23 žitelja, od kojih osmoro članova porodice Vuković, među kojima i 12 žena i troje dece od osam do 11 godina.

Nakon agresije uhapšeno je 1.450 pripadnika Vojske Srpske Krajine, od kojih su mnogi osuđeni na dugogodišnje kazne zatvore i odvedeni u zloglasnu „Loru“ u Splitu i Lepoglavu, gde su zlostavljani.

Hrvatski generali Petar Stipetić, Luka Džanko, Marijan Mareković, Mladen Kruljac i brigadir Galješević, koji su po nalogu Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka i Imre Agotića, isplanirali i izveli akciju pod zvučnim nazivom „Bljesak“, još su na slobodi, ovenčani slavom hrvatskih nacionalnih heroja.

Sve navedene činjenice bile su poznate i Haškom tužilaštvu koje nikada nije otvorilo intenzivnu istragu o ovom zločinu, kao što ni Savet bezbednosti nikada nije Hrvatskoj uveo kaznene sankcije zato što je kao članica UN izvršila agresiju upravo na zaštićenu zonu organizacije kojoj i sama pripada.

Na području zapadne Slavonije od 1991. do 1995. godine, uključujući i akciju „Bljesak“, prema podacima „Veritasa“, ukupno je stradalo 1.114 Srba, među kojima je 48 odsto civila, od čega se 46 procenata još vodi kao nestali.

„Uz dužno žaljenje svih ratnih žrtava, već 18 godina postavljamo ista pitanja: ko to i zašto pravi razliku između civilnih žrtava u Zagrebu i Okučanima i po kom kriterijumu međunarodni i nacionalni sudovi procenjuju ko i kada krši zakone i običaje koji regulišu vođenje rata“, navodi se u saopštenju „Veritasa“.

(Nezavisne novine – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *