KRIZA TEK DOLAZI: Eksperti predviđaju novu svetsku ekonomsku krizu

KRIZA TEK DOLAZI: Eksperti predviđaju novu svetsku ekonomsku krizu

22 decembra 2013

europe-crisis-red-cross-.siSvetsku ekonomiju očekuju novi potresi, predskazuje Sakso Banka. Eksperti ove banke su sastavili spisak „šokantnih prognoza“ za sledeću godinu. Ne isključuju mogućnost pad na tržištu nafte, recesiju u Nemačkoj i porast programa podrške američkoj ekonomiji od strane Federalnih rezervi.

Sakso Banka je objavila godišnji, deseti po redu šokantni spisak prognoza za sledeću godinu. Prema sadašnjoj prognozi, eksperti banke predviđaju nove ekonomske potrese čitavog svetskog finansijskog sistema. Komentariše ove navode izvršni direktor Sakso Banke u Rusiji Igor Dombrovan:

Šokantna prognoza znači, da mi govorimo o onim događajima koji su malo verovatni, ali ako se ipak obistine, onda će oni ostvariti veliki uticaj na svetsku ekonomiju u celini. Jedno od ovih dešavnja je u vezi sa tim što u Evropskom parlamentu raste koalicija protiv evra i sa tim u vezi, mogu početi dezintegracioni procesi u evrozoni.

U sledećoj godini, u EU može se dogoditi da uvedu porez na bogatstvo, moguće je da Nemačka više neće biti lider rasta ekonomije. Problemi u SAD, prema mišljenju eksperata ove banke, mogu se samo produbiti: posle druge serije političkih debata u Kongresu, raste opasnost od defolta američke ekonomije. Banka Japana anulira sve državne vrednosne papire SAD, a investitori će se možda konačno razočarati u visokotehnološki sektor i izgubiće interes za Fejsbuk, Gugl i Tviter. A Federalne rezerve će možda raširiti program.

Još jedan „crni labud“ koji je sposoban da povuče na dno svetsku ekonomiju biće nafta, čija će cena pasti do 80 dolara za barel, jer će na tržište ponovo izaći Iran, a isporuke će povećati i Saudijska Arabija. Verovatnoća da će se sve prognoze Sakso Banke ispuniti je mala. Ipak, mogu poslužiti kao model toga kako se mogu odvijati događaji prema pesimističkom scenariju, smatra načelnik analitičkog sektora „Banke BFK“ Maksim Osadči:

Naravno, ne bi trebalo odnositi se previše ozbiljno prema tim prognozama. Sami autori shvataju da je dobro ako se od deset prognoza obistini svega par. Na primer, u prošloj godini oni su prognozirali da će cene nafte i zlata pasti. Druga prognoza se obistinila gotovo u potpunosti, cene zlata su zaista pale. Ipak, cena nafte je porasla..

Da li su predskazanja tačna, pokazaće sama 2014.godina. Sada je sigurno samo jedno: šokantni scenariji koje je objavila banka, odlično je marketinško sredstvo.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *