КРИЗА У СКОПЉУ: Албанци већ дошли главе Заеву — власт виси о концу

KRIZA U SKOPLJU: Albanci već došli glave Zaevu — vlast visi o koncu

29 decembra 2017

Jedini izlaz je održavanje vanrednih parlamentarnih izbora uporedo sa redovnim predsedničkim na jesen 2018. ili na proleće 2019. godine. Postojeća većina može samo da donosi zakone za koje je potrebna prosta većina, a oni su uglavnom vezani za albanske zahteve.

Vlada Zorana Zaeva ostala je bez još jedne albanske stranke, tako da sada stoji na dve staklene noge koje čine dva nezavisna poslanika. Posle albanske stranke „Besa“ i „Savez za Albance“, koju predvodi Zijadin Sela, rešio je da napusti koaliciju koja je Zaevu omogućila da sedne u premijersku fotelju. S obzirom da Zaev sada jedva da ima većinu, pitanje je da li je Makedonija na pragu novih vanrednih parlamentarnih izbora?

Aleksandar Daševski, univerzitetski profesor iz Skoplja, kaže za Sputnjik da je situacija prilično komplikovana, posebno jer je VMRO-DPMNE izašla iz Parlamenta zbog hapšenja njihovih članova, što znači da nema nikoga da na dnevni red stavi na glasanje poverenje Vladi Zorana Zaeva.

Daševski kaže da je problem u Vladi Zorana Zaeva nastao pre svega zbog krađe poslanika najveće albanske stranke DUI od stranke Savez za Albance, a to je posledica pokušaja da se albansko telo „ukrupni“, kako bi se lakše donosile odluke koje se tiču albanske zajednice. Zaev u potpunosti, dodaje naš sagovornik, zavisi od toga koliko se sprovodi dogovoreno u tiranskoj platformi, a za sada to ide prema albanskim planovima.

„Činjenica da nema većinu za ozbiljne zakone ne sprečava ga da se delovi tiranske platforme ostvaruju, jer je za izglasavanje tih zakona u Parlamentu potrebna prosta većina. To se tiče i Zakona o dvojezičnosti koji će najverovatnije biti usvojen u januaru, što znači da tog momenta Makedonija prestaje da bude unitarna država građana Makedonije. Činjenica je i da su Albanci Vladu Zorana Zaeva iskoristili, recimo, i da ostvare još jednu od tačaka proisteklih iz tiranske platforme, a to je ukidanje granica između Albanije i Makedonije koje je Talet Džaferi, predsednik Sobranja, već ugovorio u Tirani. Nedavno je o tome razgovarano i u Prištini“, kaže naš sagovornik.

Njegovo mišljenje je da je albanska stranka DUI, koja je bliska sa Tiranom, trenutno po rejtingu najbolje kotirana, čak misli i da je blizu postotka koji ima Zaevov SDSM.

„Makedonija je u velikom problemu i ekonomski i politički i da je na korak od stvaranja pokrajine Zapadna Makedonija — čime bi država Makedonija prestala da postoji. Albanski faktor je iskoristio Zaeva da ostvari svoje ciljeve, kada izglasaju zakone koji su oni zacrtali, više im ova vlast neće biti potrebna“, uveren je naš sagovornik.

Zijadin Sela je Vladu Zorana Zaeva nazvao mašinom za veš koja služi za čišćenje korumpiranih poslova koalicionih partnera, što su neki protumačili tako da bi ova stranka, ako bi došlo do vanrednih izbora, mogla da uđe u koaliciju sa VMRO-DPMNE, što važi i za Besu.

Za sada, iako je napustio Vladu, lider Saveza Albanaca je rekao da neće tražiti prevremene parlamentarne izbore, kao i da će nakon izlaska iz Vlade podržati sve bitne zakone. Inače, glasovi poslanika Saveza za Albance bili su od presudnog značaja za formiranje Vlade Zaeva.

KOMENTARI6 komentara

 1. XXL says:

  Ovo je samo uvod u novu Jugoslaviju kao i 1918 samo sto ce se zvati Zapadni Balkan kako kazu Vucic, Merkelova i Mogerinijeva Vucic je vec poceo praviti strateski autoput od Albanije do Nisa hehe

 2. Zoran says:

  Sreecna vam drzava Makedonci. Potrajace mozda i 50 godina.

 3. PRVA LINIJA says:

  DA LI BI NEKO BIO LJUBAZAN DA NAPISE TEKST I OBJASNI NAM GDE SE NALAZE I KOJE DRZAVE ULAZE U SEVERNI BALKAN, ISTOCNI I JUZNI BALKAN, DA LI JE MOGUCE DA SE DOSADA NI JEDAN NOVINAR NIJE POTRUDIO DA NAPRAVI ANALIZU OVE TEME I OBRAZLOZI JE ???

  • Velika Metla says:

   "zapadni" Balkan NE POSTOJI! To je fraza izmišljena u judejsko-vatikanskoj "kuhinji",iz jednog jedinog razloga a to je da se Balkan prikaže,drugima predstavi,kako je pod "šapom"zapada,i da naprimer Istok nema tu šta da traži! SVE bukvalno SVE što dođe sa zapada je gola laž! Ne dozvolite da s vama manipulišu! Zapad nije NIKADA bio prijatelj Srbinu,niti će biti ikada! Nikada taj zapad nije pomogao Srbinu,ako i sam nije imao debelu korist od te "pomoći",jer saradnja nije isto što i pomoć!

   • Voja says:

    Sve je tacno ali nikako ne mozete u isti kontekst staviti judeo i vatikan, to su dve suprotne struje i tabori, svako dobro

 4. gaga says:

  Srbija smao treba sebe da gleda i svoj interes!A masoncine u vladi neka ogradjuju svoj plot i svoju kucu nek preuredjuju sto su im njihovi dedovi ostavili a ne srpsku kucu srpskog naroda! Ama bre dosta je bilo da mi budemo uvek deo nekog eksperimenta!Sledeci eksperiment i Srba vise nece biti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *