Кроз 20. век се испоставило да смо као народ сачували само оно што смо културом омеђили

Kroz 20. vek se ispostavilo da smo kao narod sačuvali samo ono što smo kulturom omeđili

29 jula 2017

Piše: Miroslav Parović

Prilikom Aneksije BiH od strane Austrije, Stojan Novaković je pozvao Srbe da se nadalje za svoja prava bore onim što im je na raspolaganju, a, kako je tada naveo, to su sile bestelesne. Naravno, mislio je na kulturu, kojom smo kao narod protkali najveći deo Balkana i preko koje smo lako mogli savladati i porušiti sve prirodne i neprirodne granice.

Danas, kada se otvara unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, imam potrebu da podsetim na reči Stojana Novakovića i da ukažem kako je kultura upravo jedno od najubojitijih oružja kojima možemo i moramo braniti interes na Kosovu i Metohiji.Takođe, kulturom ostavljamo tapiju na teritoriju jer, za razliku od Albanaca, imamo milenijume kontinuiteta i spomenike koji prikazuju za istoriju važnije i kroz vreme priznatije ličnosti od Jašarija i Bila Klintona.

Kroz kulturu ponovo moramo vršiti unutrašnju mobilizaciju naroda, ali sada bez loženja i melodrama, već kroz savremen pristup i iskaz. Serije, filmovi, crtani filmovi, predstave, video igrice i sl., a sve sa tematikom koja pre svega mlade ljude na pravi način obrazuje i jasno pokazuje da naš stav o KiM nije mitomanski, već realan i utemeljen. Kao primer može da posluži kako Turska to radi kroz svoje serije i filmove. Lepi i atraktivni glumci u odličnim kostimima, vrhunska scenografija, režija i priča.

Takvim pristupom čak su uspeli da veliki deo Srba uvere da je Sulejman bio veličanstveni, pa onda ne sumnjam ni da ćemo i mi uspeti da uverimo nove generacije da je Obilić bio hrabri i plemeniti vitez, a Knez Lazar mudri i čestiti državnik, spreman da se za narod žrtvuje.

Na taj način ćemo u vremenu koje je pred nama odgajiti nove Lazare i Obiliće, koji će svako na svoj način, neko kroz nauku, neko kroz biznis, neko kroz sport, neko kroz državnu službu, a neko i kroz vojsku i policiju učiniti sve da mu Kosovo bude makar malo bliže i makar malo više njegovo.

Da zaključim: svakako da se, sem bestelesnim silama, za svoja prava moramo boriti i svim drugim mehanizmima, pre svega radikalnim i što hitrijim obračunom sa albanskom mafijom, koja stoji u samim temeljima kosovske kvazidržave. Međutim, kulturom koristimo sve ono sto imamo kao mehanizam preostao iz ranijih vremena, a na bazi koga su ozbiljni narodi od svojih država napravili srećna mesta za život.

Srpski kulturni prostor, za koji se kao institucionalni koncept zalažem, jedno je od univerzalnih oruđa, ali i ubojitih oružja. Mudri Stojan Novaković je o tome pričao kada je sprečavao ondašnje Srbe da ginu uludo i bio je u potpunosti u pravu. Kroz 20. vek se ispostavilo da smo kao narod sačuvali samo ono što smo kulturom omeđili.

Autor je predsednik Narodnog slobodarskog pokreta

KOMENTARIJedan komentar

  1. triglav says:

    to treba srbima da saopšti baš hazarsko lice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *