„Крст на крижу“ и пред Суботичанима

„Krst na križu“ i pred Subotičanima

3 novembra 2016

kul-krst-na-krizu_620x0

U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ u Subotici večeras u 19 časova biće predstavljena knjiga Ratka Dmitrovića „Krst na križu“, u izdanju „Novosti“, jedan od najtraženijih naslova na proteklom Sajmu knjiga u Beogradu.

O delu o istorijski komplikovanim odnosima Srba i Hrvata, koje je za kratko vreme izazvalo veliko interesovanje čitalaca i već doživelo svoje peto izdanje, pored autora, govoriće i književnik Pero Zubac i urednik Izdavačke delatnosti Kompanije „Novosti“ Milomir Kragović. Odlomke iz knjige čitaće Miloš Stanković, prvak Drame na srpskom jeziku i novi direktor Narodnog pozorišta u Subotici.

Knjiga, između ostalog, otkriva zbog čega su prećutane zapanjujuće tvrdnje Tuđmanovog savetnika Slobodana Langa, koja je uloga Srba u nastanku i promociji himne „Lijepa naša“, kao i sve o pravoj istoriji Bunjevaca, što će subotičkoj publici sigurno biti posebno zanimljivo. Dmitrović, takođe, pronalazi vezu između „čuda“ u Međugorju i istine o Prebilovcima, argumentovano pokazujući da je smišljeno organizovana „jeftina seoska predstava nad mestom gde leže kosti hiljada nevinih srpskih mučenika“. Takođe piše i o „zapanjujućem“ poreklu velikih majstora „Zagreb filma“, zaboravljenoj ulozi Televizije Zagreb i nedeljnika „Danas“, poslednjem istinskom hrvatskom levičaru, ali i o buri koju je izazvala drama Jovana Radulovića „Golubnjača“.

– Do mnogih činjenica koje je saopštio, Dmitrović je došao kao veoma aktivan i izuzetno obavešten novinar-istraživač. Neke od tih činjenica više su nego dragocene, jer su i istoričarima bile nepoznate – smatra akademik Vasilije Krestić.

PRVI NA LISTAMA ČITANOSTI

NOVO izdanje naše kuće, Dmitrovićev „Priručnik za bolje razumevanje srpsko-hrvatskih odnosa“, ubedljivo drži prvo mesto na svim domaćim top-listama čitanosti. Od objavljivanja sredinom septembra, „Krst na križu“ je prodat u ukupnom tiražu od 13.000 primeraka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *