РУСКЕ КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ – Ноћна мора Запада!

РУСКЕ КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ – Ноћна мора Запада!

29 новембра 2015

svet-krstarece-rakete-(4)_620x0Дa један непромишљени потез може да поквари добре односе који су се градили годинама одлично показује пример рушења руског бомбардера Су-24 од стране турског Ф-16. Дрску команду турским пилотима да гађајају руски бомбардер у Москви су схватили не само као свесну провокацију него и као покушај понижавања без обзира што се у Анкари правдају да нису знали да се ради о руској летилици.

Није помогла ни „црвена линија“ упостављена између два генералштаба да би се избегли евентуални инциденти у ваздуху приликом уништавања исламистичке инфраструктуре. Због тога су у четвртак увече биле прекинуте све везе руског и турског генералштаба. Москва је опозвала представника своје војне флоте који се налазио у Турској због координације Црноморске флоте и Турске ратне морнарице.

Све то не значи да се очекује велики рат између Русије и Турске. Није спорно да Турска има респектабилну армију са моћном морнарицом и авијацијом и 410.000 војника и још 185.000 резервиста.

На другој страни, Русија има двоструко већу армију која има задатак да штити огромну територију. Осим тога, Русија је у правом смислу атомска велесила, али само наивни и неинформисани могу да поверују да би Кремљ због једног њеног обoреног авиона могао да изда команду да се против Турске употреби атомско оружје.

* Ракета којом су са бродова гађани циљеви у Сирији

Није случајно крајем минуле недеље академик Јуриј Соломонов, конструктор најновијих руских ракета, изјавио да је садашње руско атомско оружје моћније од америчког.

– Наше су стратешке снаге моћније од америчких. Будите сигурни да ће руске ракете бити још доминантније од њихових. То говорим не да бих се хвалио, већ зато што је то заиста тако – рекао је Соломонов, конструктор „булаве“ која ће бити на свим најновијим атомским подморницама, затим најмоћније копнене ракете „јарс“, као и њене претходнице „тополе“.

Он истиче да се због постојања атомског оружја нико није усудио да у последњих седамдесет година крене у нови светски рат.

* Авион Ту-160Х

– Све док постоји атомско оружје светског рата неће бити. Страх од примене атомског оружја је толико велики да је то гаранција да рата неће бити – објашњава академик Соломонов.

Као што су Американци у Ираку први пут применили своју тактику „бесконтактног рата“ рушећи из ваздуха противничке објекте (што су урадили и нападом на нашу земљу) Руси су у Сирији први пут користили у реалном ратовању своје нове ракете и навођене бомбе. Осим тога, први пут у ратној ситуацији је употребљена руска стратешка авијација.

* Брод са којег су са Каспијског мора гађани исламисти у Сирији

Које су, заправо, ново оружје употребили Руси у Сирији?

Први пут је гађано ракетама „калибар-НК“ са бродова каспијске флоте. У два наврата су они погодили циљеве у провинцијама Рака, Идлиб и Алепо. Један број војних аналитичара у Русији тврди да су крстареће ракете лансиране и са руске дизел подморнице „Ростов на Дону“. Иако руски Генералштаб службено није потврдио да је са подморнице „Ростов“ која је допловила из Северног мора у луку Новоросијск, испаљена ракета „калибар“ на исламистичке објекте у близини њихове престонице Рака, војни експерт Виктор Мураховски каже да је вест тачна.

Са аеродрома у Моздоку на југу Русије полетела је ескадрила Ту-22М3 која су нанела 42 удара по исламистичким објектима. А са аеродрома „Енгелс“ у Саратовској области полетели су стратешки бомбардери ракетоносци Ту-95МЦ и Ту-160.

Употребљенљ је нова руска крстареће ракета „Х-101“. До сада су основне ракете користиле „Х-55“. Нова ракета је направљена у Конструкторском бироу „Радуга“ у граду Дубно. Ракете „Х-101“ као и „Х-102“ руска авијација је добила 2012. али су оне службено уведене у наоружање 2013. Разлика између те две нове крстареће ракете је у томе што „Х-102“ има атомску бојеву главу. Ради се о паметним ракетама које захваљујући електроници гађају „запамћену слику“. До сада су руски Ту-160 гађали ракетом „Х-101“ објекте на полигону и резултати су били фантастични. Погађани су циљеви на даљини 2.500 километара. Са великим поносом руски конструктори тврде да је њихова ракета у тој класи најбоља на свету.

СТРАТЕШКА АВИЈАЦИЈА

НАЈВЕЋУ пажњу изазвало је полетање два авиона руске даљне авијације Ту-160X који су полетели из Мурманске области на северу Русије са аеродрома Олења и са танкирањем горива у ваздуху пролетели 9.500 километара да би са неба над Средоземним морем гађали високопрецизним ракетама исламисте у Сирији. Ти авиони су пролетели преко Баренцовог и Норвешког мора, делом Атлантског океана, а затим прелетели Гибралтар да би, кад су се приближили Сирији, испалили своје ракете. Била је то демонстрација моћи руске стратешке авијације.

ДЕЈСТВА

У ГЕНЕРАЛШТАБУ РФ тврде да су њихови авиони до сада уништили 826 објеката које је су користили војници Исламске државе. Руси су гађали и нафтне бушотине да исламисти не би могли да стичу новац за куповину оружја и финансирају ратовање. У Москви тврде да су гађали у Сирији са 101 крстарећом ракетом. Поред тога, бачено је 1.400 тона бомби.

(Вечерње новости)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u