РУСКЕ КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ – Ноћна мора Запада!

RUSKE KRSTAREĆE RAKETE – Noćna mora Zapada!

29 novembra 2015

svet-krstarece-rakete-(4)_620x0Da jedan nepromišljeni potez može da pokvari dobre odnose koji su se gradili godinama odlično pokazuje primer rušenja ruskog bombardera Su-24 od strane turskog F-16. Drsku komandu turskim pilotima da gađajaju ruski bombarder u Moskvi su shvatili ne samo kao svesnu provokaciju nego i kao pokušaj ponižavanja bez obzira što se u Ankari pravdaju da nisu znali da se radi o ruskoj letilici.

Nije pomogla ni „crvena linija“ upostavljena između dva generalštaba da bi se izbegli eventualni incidenti u vazduhu prilikom uništavanja islamističke infrastrukture. Zbog toga su u četvrtak uveče bile prekinute sve veze ruskog i turskog generalštaba. Moskva je opozvala predstavnika svoje vojne flote koji se nalazio u Turskoj zbog koordinacije Crnomorske flote i Turske ratne mornarice.

Sve to ne znači da se očekuje veliki rat između Rusije i Turske. Nije sporno da Turska ima respektabilnu armiju sa moćnom mornaricom i avijacijom i 410.000 vojnika i još 185.000 rezervista.

Na drugoj strani, Rusija ima dvostruko veću armiju koja ima zadatak da štiti ogromnu teritoriju. Osim toga, Rusija je u pravom smislu atomska velesila, ali samo naivni i neinformisani mogu da poveruju da bi Kremlj zbog jednog njenog oborenog aviona mogao da izda komandu da se protiv Turske upotrebi atomsko oružje.

* Raketa kojom su sa brodova gađani ciljevi u Siriji

Nije slučajno krajem minule nedelje akademik Jurij Solomonov, konstruktor najnovijih ruskih raketa, izjavio da je sadašnje rusko atomsko oružje moćnije od američkog.

– Naše su strateške snage moćnije od američkih. Budite sigurni da će ruske rakete biti još dominantnije od njihovih. To govorim ne da bih se hvalio, već zato što je to zaista tako – rekao je Solomonov, konstruktor „bulave“ koja će biti na svim najnovijim atomskim podmornicama, zatim najmoćnije kopnene rakete „jars“, kao i njene prethodnice „topole“.

On ističe da se zbog postojanja atomskog oružja niko nije usudio da u poslednjih sedamdeset godina krene u novi svetski rat.

* Avion Tu-160H

– Sve dok postoji atomsko oružje svetskog rata neće biti. Strah od primene atomskog oružja je toliko veliki da je to garancija da rata neće biti – objašnjava akademik Solomonov.

Kao što su Amerikanci u Iraku prvi put primenili svoju taktiku „beskontaktnog rata“ rušeći iz vazduha protivničke objekte (što su uradili i napadom na našu zemlju) Rusi su u Siriji prvi put koristili u realnom ratovanju svoje nove rakete i navođene bombe. Osim toga, prvi put u ratnoj situaciji je upotrebljena ruska strateška avijacija.

* Brod sa kojeg su sa Kaspijskog mora gađani islamisti u Siriji

Koje su, zapravo, novo oružje upotrebili Rusi u Siriji?

Prvi put je gađano raketama „kalibar-NK“ sa brodova kaspijske flote. U dva navrata su oni pogodili ciljeve u provincijama Raka, Idlib i Alepo. Jedan broj vojnih analitičara u Rusiji tvrdi da su krstareće rakete lansirane i sa ruske dizel podmornice „Rostov na Donu“. Iako ruski Generalštab službeno nije potvrdio da je sa podmornice „Rostov“ koja je doplovila iz Severnog mora u luku Novorosijsk, ispaljena raketa „kalibar“ na islamističke objekte u blizini njihove prestonice Raka, vojni ekspert Viktor Murahovski kaže da je vest tačna.

Sa aerodroma u Mozdoku na jugu Rusije poletela je eskadrila Tu-22M3 koja su nanela 42 udara po islamističkim objektima. A sa aerodroma „Engels“ u Saratovskoj oblasti poleteli su strateški bombarderi raketonosci Tu-95MC i Tu-160.

Upotrebljenlj je nova ruska krstareće raketa „H-101“. Do sada su osnovne rakete koristile „H-55“. Nova raketa je napravljena u Konstruktorskom birou „Raduga“ u gradu Dubno. Rakete „H-101“ kao i „H-102“ ruska avijacija je dobila 2012. ali su one službeno uvedene u naoružanje 2013. Razlika između te dve nove krstareće rakete je u tome što „H-102“ ima atomsku bojevu glavu. Radi se o pametnim raketama koje zahvaljujući elektronici gađaju „zapamćenu sliku“. Do sada su ruski Tu-160 gađali raketom „H-101“ objekte na poligonu i rezultati su bili fantastični. Pogađani su ciljevi na daljini 2.500 kilometara. Sa velikim ponosom ruski konstruktori tvrde da je njihova raketa u toj klasi najbolja na svetu.

STRATEŠKA AVIJACIJA

NAJVEĆU pažnju izazvalo je poletanje dva aviona ruske daljne avijacije Tu-160X koji su poleteli iz Murmanske oblasti na severu Rusije sa aerodroma Olenja i sa tankiranjem goriva u vazduhu proleteli 9.500 kilometara da bi sa neba nad Sredozemnim morem gađali visokopreciznim raketama islamiste u Siriji. Ti avioni su proleteli preko Barencovog i Norveškog mora, delom Atlantskog okeana, a zatim preleteli Gibraltar da bi, kad su se približili Siriji, ispalili svoje rakete. Bila je to demonstracija moći ruske strateške avijacije.

DEJSTVA

U GENERALŠTABU RF tvrde da su njihovi avioni do sada uništili 826 objekata koje je su koristili vojnici Islamske države. Rusi su gađali i naftne bušotine da islamisti ne bi mogli da stiču novac za kupovinu oružja i finansiraju ratovanje. U Moskvi tvrde da su gađali u Siriji sa 101 krstarećom raketom. Pored toga, bačeno je 1.400 tona bombi.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *