Krstimir Pantić podneo ostavku, ne želi da se zakune u zastavu Kosova

Krstimir Pantić podneo ostavku, ne želi da se zakune u zastavu Kosova

11 januara 2014

Krstimir PanticKrstimir Pantić podneo je ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Pantić je ostavku podneo posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za Kosovo Samuelom Žbogarom.

Kako Pravda saznaje Pantić je odbio zahtev da na konstitutivnim sednicama opština na severu KiM budu istaknute zastave Kosova i da odbornici polažu zakletvu Republici Kosovo.

Sagovornik Pravde kaže da je Pantić podneo ostavku pošto je na njega vršen pritisak iz Beograda da pristane na Žbogarove zahteve.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin stigao je na Kosovo i Metohiju helikopterom kako bi rešio nastali problem. Vulin je od Beograda do Raške stigao helikopterom, a odatle kolima.

Po njegovom dolasku u Mitrovicu, Pantić je demonstrativno napustio zgradu Kancelarije.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić podneo je danas ostavku na tu funkciju.

“Ne želeći da svojim delovanjem nanosim štetu Vladi Srbije i građanima Srbije ovim putem podnosim neopozivu ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju”, naveo je Pantić u pisanoj izjavi medijima.

Pantić je dodao da će o ostavci u ponedeljak obavestiti pisanim putem i premijera i prvog potpredsednika vlade Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića.

Pantić u saopštenju za javnost, navodi da se, nakon najnovijih dešavanja oko konstituisanja skupština opština na severu Kosova i Metohije i, kako kaže, opstrukcija koje dolaze, ne samo iz Prištine, nego i iz Brisela, obraća javnosti želeći da ukaže na činjenice koje su bitne, a koje “ni na koji način ne smeju biti sakrivene”.

Pantić ističe da su izbori održani na KiM, “a koji su navodno bili statusno neutralni i u organizaciji OEBS-a, bili jedna velika prevara od strane međunarodne zajednice” i dodaje da je na izbornom materijalu nakon što je predat, nalepljen grb Kosova i natpis republika Kosovo, pa da je na taj način prekršen jedan od osnovnih principa delovanja te misije.

“Tim činom su direktno priznali Kosovo kao nezavisnu državu, iako Kosovo nije, niti može postati članica te iste Misije”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, od predstavnika EU stižu “nepristojne ponude” koje se odnose na formiranje skupština opština na severu Kosova i Metohije, a danas je čak i “ponuđen predlog po principu uzmi ili ostavi, a koji vređa zdrav razum i naše dostojanstvo”.

Kako tvrdi Pantić, prema tom predlogu, “gradonačelnici bi u prisustvu novinara položili usmeno svečanu izjavu, a onda u zatvorenom delu sednice, bez prisustva novinara, potpisali izjavu, na kojoj će biti grb Kosova, prekriven stikerom”.

Prema njegovim rečima, lider Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Oliver Ivanović , koga je nazvao lobistom i zastupnikom albanskih interesa na severu Kosova i Metohije, nakon što je izgubio izbore za gradonačelnika u severnoj Mitrovici, postigao je dogovor sa Albancima da ne učestvuje u radu skupštine i verifikovanju odborničkih mandata.

Pantić tvrdi da Ivanović na taj način pokušava da se “izbori za mesto predsednika privremene uprave u Kosovskoj Mitrovici – mesto koje mu je obećao Slobodan Petrović, ministar lokalne samouprave takozvane vlade republike Kosova i njegov venčani kum, a zarad lične koristi i na štetu građana Kosovske Mitrovice”.

“Ako međunarodna zajednica nastavi da vrši pritisak na legitimno izabrane predstavnike građana, stvoriće se novi bezbednosni vakuum i pitanje je da li će više ikada biti moguće održati izbore, ne samo u Kosovskoj Mitrovici, već i u ostale tri opštine na severu Kosova i Metohije”, naveo je Pantić.

Na kraju saopštenja Pantić je rekao da, ne želeći da svojim delovanjem nanosi štetu vladi i građanima Srbije, podnosi ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *