КРВАВЕ УСТАШЕ СЕ ВЕСЕЛЕ ПОСЛЕ КЛАЊА СРБА: Ово је најболеснија слика из Другог светског рата (ФОТО)

KRVAVE USTAŠE SE VESELE POSLE KLANJA SRBA: Ovo je najbolesnija slika iz Drugog svetskog rata (FOTO)

28 jula 2017

Miško Ratković i njegov drug ustaški su koljači koji su leta 1941. godine uslikani kako se zamazani srpskom krvlju cerekaju i klibere negde na teritoriji takozvane Nezavisne Države Hrvatske.

Trilj je mirno mestašce u Dalmaciji koje je kroz istoriju bilo od velike važnosti zbog toga što je tu bio jedini prelaz preko nabujale Cetine, a i danas je tu jedan od najvećih mostova preko te reke.

Upravo je Trilj rodno mesto Miška Ratkovića, jednog od dva čoveka sa ove bizarne fotografije nastale leta 1941. godine, na teritoriji takozvane Nezavisne Države Hrvatske. Gde tačno — ne zna se.

Da nema sačuvanog opisa ove fotografije mogao bi čovek da pomisli da se to samo dva mladića dobro zabavljaju, da su se možda namazali uljem dok su popravljali automobil.

A ipak, opis njen sačuvao je od zaborava kontekst i stavio je možda na prvo mesto top-liste najbolesnijih fotografija koje su na teritoriji Jugoslavije nastale tokom Drugog svetskog rata, a možda i na prvo mesto globalne te top-liste.

Jer ova dvojica ustaša, Miško Ratković i drugi čije ime nije sačuvano, koljači su zamazani ljudskom krvlju, verovatno Srba, snimljeni možda tokom predaha, dok se cerekaju i krive od smeha.

Toliko je nadrealan ovaj prizor da smo u nekoliko navrata pomislili da je to samo neki partizanski službenik lupio opis iz propagandnih pobuda, ali smo se onda setili nekoliko činjenica: ustaše jesu klale, mnogo su klale, i mnogim je ustašama koje su to radile čin klanja Srba i Jevreja bio savršeno normalan. Ako im je već normalan, što se ne bi kliberili nakon klanja?

Bolesno.

I koliko je bolesna ova fotografija, ne možemo to da ne ponovimo. Bolesna!

(Telegraf)

KOMENTARI4 komentara

 1. kuka says:

  Ustašama klanje Srba nije bilo samo savršeno normalan čin, već i herojstvo, dokaz njihove čvrstine, "arijevske" "muškosti", rodoljublja, odanosti crkvi i poglavniku. Za pokolj Srba oni su bili silno hvaljeni i nagradjivani, napredovali u službi i dobijali društveni i profesionalni status koji po svojim sposobnostima i karakteru u normalnim društvima nikad ne bi dobili. Zato su uvek bili spremni na svaki zločin. On ih je uvrštavao medju odabrane. Omladinci su se utrkivali ko će pre počiniti veće zverstvo da bi se pomešalo medju ljude.

 2. Svetislav Surina says:

  Sumnjiva su ova dvojica a još je sumnjiviji i ovaj otpozadi.Naliči na četnika.

 3. deda mraz says:

  To su veliki prijatelji od komunistickog sljama u borbi protiv Srba i zato je Hrvatska ostala nekaznjena za genocid nad Srbima koji je nastavljen do 1995 god.i to najbolje zna znas usrani predsednik jer je ucestvovao u sakrivanju tog zlocina a sada se natovario Srbima sa Kosova da i njih uniste.

  • Lune says:

   Hm,hmm...kucaj,I procitaj " drazino pismo stepincu "

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *